Permisul de sănătate devine obligatoriu pentru toţi angajaţii, începând de vineri

Permisul de sănătate devine obligatoriu începând de vineri, în Italia, pentru toţi angajaţii publici şi privaţi, o măsură care ar trebui să încurajeze vaccinarea, dar care se confruntă cu opoziţia a milioane de angajaţi.

86466 afișări
Imaginea articolului Permisul de sănătate devine obligatoriu pentru toţi angajaţii, începând de vineri

Permisul de sănătate devine obligatoriu pentru toţi angajaţii, începând de vineri

Prima ţară europeană afectată puternic de epidemie, în februarie 2020, Italia a plătit un preţ mare – peste 130.000 de decese. Roma a lansat campania de vaccinare în decembrie 2020 şi peste 80% dintre persoanele cu vârsta de 12 ani şi peste sunt acum complet vaccinate.
 
Vaccinul este deja obligatoriu pentru personalul medical, iar profesorii trebuie să prezinte permisul de sănătate. Dar nu este suficient pentru a asigura un nivel de imunitate suficient de puternic încât să prevină noi focare de infectare care pot perturba activitatea economică, aşa cum sa întâmplat în 2020 şi la începutul lui 2021.
 
Pentru a încuraja vaccinarea, executivul a anunţat acum o lună că permisului de sănătate devine obligatoriu începând cu 15 octombrie, pentru toate locurile de muncă.
 

Proteste violente

 
Angajaţii care refuză să se conformeze riscă suspendarea salariului şi amendă, dacă sunt prinşi la locul de muncă fără document. Nu pot solicita dreptul la munca de acasă pentru a ocoli regula. Angajatorii care nu reuşesc să efectueze controale se confruntă cu amenzi. Introdus în august pentru muzee sau restaurante, permisul de sănătate include fie un certificat de vaccinare, fie dovada vindecării, fie un test negativ efectuat cu mai puţin de 48 de ore înainte.
 
Măsura a stârnit sâmbătă proteste violente la Roma, unde mii de italieni – inclusiv activişti de extremă dreapta – au devastat sediul primei confederaţii sindicale CGIL şi au agresat lucrătorii din domeniul sănătăţii dintr-un spital.
 

Refuză „şantajul”

 
Aproximativ 250.000 din cei 3,2 milioane de angajaţi la stat nu sunt vaccinaţi (7,8%), dar, în sectorul privat, cifra se ridică la aproximativ 2,2 milioane de persoane din 14,6 milioane de angajaţi (15%), un risc asupra redresării economice.
 
Principala confederaţie patronală, Confindustria, susţine cu tărie decizia guvernului şi respinge „şantajul” care ar putea fi exercitat de muncitorii importanţi ai unei companii. Maurizio Stirpe, vicepreşedinte al Confindustria, spune că „nu trebuie să plătim testul celor care refuză să fie vaccinaţi, oamenii trebuie să fie obligaţi să îşi asume responsabilităţile”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici