Primarul din Braşov, cercetat de DNA într-un nou dosar / Scripcaru este acuzat de abuz în serviciu

Procurorii anticorupţie îl acuză pe primarul din Braşov, George Scripcaru, de abuz în serviciu, alături de el fiind cercetat sub control judiciar şi fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov, Aristotel Căncescu.

1236 afișări
Imaginea articolului Primarul din Braşov, cercetat de DNA într-un nou dosar / Scripcaru este acuzat de abuz în serviciu

Primarul din Braşov, cercetat de DNA într-un nou dosar / Scripcaru este acuzat de abuz în serviciu

Aristotel Căncescu este acuzat de abuz în serviciu, alături de el fiind acuzaţi de complicitate la aceeaşi infracţiune Gavril Matei, la data faptei consilier judeţean, şi Cristina Lucia Grama, administrator al unei firme. Toţi cei trei sunt cercetaţi sub control judiciar, în ceea ce îl priveşte pe primarul din Braşov neexistând o măsură preventivă.

"În perioada 2013-2014, inculpaţii Matei Gavril şi Grama Lucia Cristina, în baza unei înţelegeri prealabile frauduloase cu inculpatul Căncescu Aristotel Adrian, au făcut demersuri pentru obţinerea nelegală a unei suprafeţe de 110 mp teren în incinta Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Braşov", anunţă procurorii din Braşov într-un comunicat de presă.

Artistotel Căncescu, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov, ar fi făcut demersuri pentru adoptarea şi semnarea unei hotărâri prin care s-a aprobat închirierea terenului respectiv, fără existenţa unei justificări de necesitate şi oportunitate în interes public şi chiar în lipsa unei solicitări din partea conducerii spitalului, precizează DNA.

"După adoptarea hotărârii, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov a organizat, în data de 06 septembrie 2013, licitaţia publică cu strigare, după ce anterior caietul de sarcini fusese cumpărat de 3 firme controlate de inculpatul Matei Gavril. Licitaţia a fost adjudecată de societatea administrată de inculpata Grama Lucia Cristina, în condiţiile în care a mai existat o singură ofertă concurentă, care însă a licitat pentru un preţ mai mic decât preţul de pornire al licitaţiei. În aceeaşi zi, inculpata Grama Lucia Cristina a adus la cunoştinţa conducerii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov faptul că suprafaţa de 110 mp astfel închiriată urma să fie destinată construcţiei unei clădiri pentru desfăşurarea de activităţi comerciale", mai spun procurorii.

Firma respectivă nu ar fi îndeplinit condiţiile pentru obţinerea autorizaţiei de construire astfel că "profitând de calitatea de consilier judeţean şi membru al unui partid politic, dar şi de susţinerea din partea preşedintelui Căncescu Aristotel Adrian, inculpatul Gavril Matei şi-a exercitat influenţa la nivelul funcţionarilor Primăriei Municipiului Braşov în vederea obţinerii autorizaţiei de construire, chiar dacă nu erau îndeplinite condiţiile legale", arată DNA.

Ulterior, la data de 7 noiembrie 2013, a fost eliberată o autorizaţie de construire ce a fost semnată printre alţii şi de George Scripcaru, în calitate de primar al municipiului Braşov, "care cunoştea faptul că aceasta fusese emisă fără să fie îndeplinite condiţiile impuse de lege", mai spun procurorii.

După obţinerea autorizaţiei de construire, societatea respectivă a ridicat pe terenul respectiv o construcţie pe o suprafaţă mai mare decât cea închiriată, ocupând abuziv 40,29 mp din domeniul public, situaţia fiind semnalată de conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, care a solicitat Consiliului Judeţean Braşov un punct de vedere raportat la neregulile semnalate, se arată în comunicatul de presă.

Potrivit sursei citate, "Căncescu Aristotel Adrian a făcut presiuni asupra funcţionarilor din aparatul administrativ al Consiliului Judeţean pentru modificarea contractului iniţial în favoarea societăţii controlate de inculpatul Matei Gavril, atât prin mărirea suprafeţei, cât şi pentru acordarea dreptului firmei private de a subînchiria spaţiul menţionat, dar aceasta să se realizeze fără adoptarea unei noi hotărâri de Consiliu Judeţean. Căncescu Aristotel Adrian a tergiversat şi întocmirea unui răspuns către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, permiţând astfel folosirea terenului închiriat, precum şi subînchirierea clădirii edificate, cu încălcarea prevederilor legale şi contractuale, peste limita de spaţiu atribuit iniţial".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici