Video Primul sondaj înainte de alegeri. Scorul categoric al PSD şi surpriza de pe locul doi

Primul sondaj publicat la jumătatea campaniei electorale arată că, la doar trei săptămâni distanţă faţă de alegerile parlamentare, PSD este partidul cel mai bine cotat în preferinţele alegătorilor, cu 40%, având şanse reale să formeze noul Guvern alături de ALDE, care a obţinut un scor de 7%, scrie Gândul.

10691 afișări
Studiul realizat de Kantar-TNS la comanda USR a venit, însă, şi cu o surpriză în ceea ce priveşte poziţionarea partidului lui Nicuşor Dan: Uniunea Salvaţi România s-a clasat pe locul al doilea, obţinând un procent de 19%, faţă de liberali, care au fost preferaţi de 18% dintre cei care au declarat că vor merge cu siguranţă la urne în 11 decembrie. „Uniunea Salvaţi România va fi surpriza acestor alegeri parlamentare", a declarat la Interviurile Gândul fostul ministru al Fondurilor Europene şi candidat al Uniunii la parlamentare, Cristian Ghinea. Potrivit sondajului TNS, alte partide care ar putea depăşi pragul electoral necesar pentru intrarea în Parlament sunt ALDE şi PMP, ambele cu 7%.
 
Dacă mâine ar avea loc alegeri parlamentare, 40% dintre români ar pune ştampila pe lista PSD-ului, arată rezultatele studiului realizat de de Kantar-TNS la comanda USR, publicate miercuri. Acest lucru înseamnă că social-democraţii pornesc cu prima şansă în cursa pentru mandatele de senator şi deputat şi au cele mai mari şanse să formeze viitorul Guvern, deci, implicit, să desemneze şi viitorul prim ministru al României, alături de ALDE, care, potrivit cifrelor publicate, ar obţine 7% din sufragii. 
 
„Vestea proastă este că PSD-ul are 40% şi, Doamne fereşte, dacă rămâne aceeaşi prezenţă la vot, pentru că acest sondaj este făcut pe o prezenţă la vot conservatoare, scăzută, dacă oamenii nu se mobilizează şi nu vin la vot o să avem un guvern de penali PSD+ALDE" , a comentat candidatul USR la Camera Deputaţilor, Cristian Ghinea, scorul calculat pentru PSD. 
 
Surpriza vine, însă, de pe poziţia a doua, acolo unde nu se află PNL, aşa cum toată lumea s-ar fi aşteptat ţinând cont de postura sa de partid „cu tradiţie". Conform rezultatelor publicate, USR vine tare din urmă şi a reuşit să se claseze pe locul secund în preferinţele alegătorilor, cu 19%, şi să-i devanseze pe liberalii care ar primi 18% din sufragii. 
 
„Vestea foarte bună este că USR este pe creştere, că sunt foarte mulţi oameni care rezoneană la mesajul de schimbare şi la ideea de partid nou, cu oameni noi care n-au mai făcut politică şi sunt profesionişti, fiecare pe domeniu său", a declarat fostul ministru al Fondurilor Europene şi candidatul USR la Camera Deputaţilor, Cristian Ghinea, la Interviurile Gândul. 
 
Candidatul USR la Camera Deputaţilor, Cristian Ghinea, arată că, în ciuda faptului că PSD domină clar clasamentul, USR va fi, de fapt, surpriza acestui scrutin, şi declară că nu este deloc surprins de rezultatele studiului TNS: „Am spus-o, USR va fi surpriza acestor alegeri. Deci pentru mine nu este o surpriză acest sondaj decât prin amplitudinea acestui scor legat de cel al celorlaltor partide", a spus Ghinea miercuri, la Interviurile Gândul. 

 

Dintre celelalte partide care depun liste la alegerile parlamentare din 11 decembrie doar ALDE şi PMP ar reuşi să depăşească pragul electoral de 5%, necesar pentru intrarea în Parlament, ambele obţinând în sondajul TNS 7%. Pe poziţiile următoare se situează UDMR şi PRU (ambele cu 3%) şi Partidul Alianţa Noastră (2%). 

Studiul a fost realizat de Kantar-TNS la comanda USR, în perioada 11-21 noiembrie 2016, prin metoda interviurilor telefonice aplicată pentru un eşantion de 1003 persoane şi are o marjă de eroare de +/- 3,1%. 

 

 

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici