Prodi l-a informat pe Tăriceanu despre măsurile Guvernului contra criminalităţii

Prim-ministrul italian, Romano Prodi, l-a contactat telefonic, joi, pe premierul Călin Popescu Tăriceanu, pentru a-l informa despre decizia adoptată miercuri seara de Guvernul Italiei pentru prevenirea criminalităţii.

5 afișări
Imaginea articolului Prodi l-a informat pe Tăriceanu despre măsurile Guvernului contra criminalităţii

Prodi l-a informat pe Tăriceanu despre măsurile Guvernului contra criminalităţii

"Premierul Călin Popescu Tăriceanu a avut astăzi o nouă convorbire telefonică cu primul-ministru italian, Romano Prodi, la iniţiativa acestuia. Premierul italian l-a informat pe premierul român despre decizia luată aseară de Consiliul de Miniştri al Italiei cu privire la unele măsuri de prevenire a criminalităţii, pe baza propunerilor din proiectul de lege iniţiat de Parlamentul italian. Cei doi prim-miniştrii au discutat despre întărirea cooperării în domeniul prevenirii infracţionalităţii, fiind apreciată reacţia rapidă a autorităţilor de la Bucureşti cu privire la acest subiect", se arată într-un comunicat al Guvernului.

Guvernul de la Roma s-a reunit, miercuri seară, în şedinţă extraordinară, pentru a adopta de urgenţă pachetul de măsuri menite să faciliteze expulzarea infractorilor străini, în urma scandalului de proporţii generat de violarea şi uciderea soţiei unui ofiţer din marina militară italiană de către un român de etnie romă.

Consiliul de Miniştri a decis transformarea proiectului de lege în ordonanţă de urgenţă, pentru accelerarea procedurii de aplicare a lui, dat fiind caracterul extraordinar al situaţiei actuale. Executivul evită, astfel, dezbaterile parlamentare pe tema siguranţei publice, care ar fi întârziat punerea în aplicare a prevederilor.

Decretul atribuie, în special prefecţilor, prerogative de expulzare a cetăţenilor comunitari - printre care şi români - din motive de siguranţă publică. Aceste motive pot fi invocate atunci când comportamentul cetăţeanului comunitar ameninţă siguranţa publică, ceea ce face ca prezenţa lui pe teritoriul italian să fie incompatibilă cu regulile convieţuirii paşnice.

Înainte de adoptarea acestui decret, miercuri, şi a proiectului de lege aprobat de Consiliul de Miniştri la începutul săptămânii, expulzarea cetăţenilor comunitari era o prerogativă exclusivă a ministrului de Interne, aplicată numai în cazuri excepţionale.

Conform ordonanţei de urgenţă, ordinul de expulzare rămâne de competenţa ministrului de Interne numai în cazul cetăţenilor comunitari care locuiesc în Italia de peste zece ani şi al minorilor, sau în cazuri în care sunt invocate motive legate de ordinea şi siguranţa statului.

Atunci când sunt invocate necesităţi de ordine publică, însă, prefectul poate dispune expulzarea imediată a străinului, la cel mult o lună după înştiinţarea acestuia. Cetăţeanul expulzat nu se va putea întoarce în Italia mai devreme de trei ani după punerea în aplicare a ordinului, iar în cazul încălcării interdicţiei, este pasibil de o pedeapsă cu închisoarea de până la trei ani.

Guvernul italian a luat această decizie după ce un român a violat şi ucis o italiancă, la Roma, incidentul fiind cel mai recent dintr-o serie de ilegalităţi comise de români.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici