Programul de guvernare pentru perioada 2009-2012

Noul Guvern îşi propune asigurarea stabilităţii economice, protejarea locurilor de muncă, meţinerea cotei unice de impozitare la 16%, elaborarea bugetului de stat în sistem multianual, continuarea reformei Justiţiei, descentralizare, reformă în Educaţie şi Sănătate, relansarea turismului.

129 afișări
Imaginea articolului Programul de guvernare pentru perioada 2009-2012

Programul de guvernare pentru perioada 2009-2012 (Imagine: Mediafax Foto)

Programul de guvernare pentru perioada 2009-2012 are 29 de capitole şi se bazează pe zece principii, printre care cel al integrităţii actului de guvernare, al transparenţei, al responsabilităţii în faţa Parlamentului, al atribuirii competenţelor în baza legii, precum şi cel al egalităţii şi nediscriminării.

Vezi aici textul integral al Programului de guvernare

Programul de guvernare PDL-PSD prevede, în capitolul "Piaţa Muncii", creşterea salariului minim brut pe economie astfel încât să atingă 50% din salariul mediu brut pe economie până la sfârşitul anului 2012, dar şi ţintirea unui salariu minim brut de 500 euro la data intrării României în zona euro. Totodată, în program este prevăzută şi o creştere a salariului mediu brut nominal pe economie până în 2012 cu aproximativ 60%.

Programul prevede că taxa pe valoarea adăugată va fi redusă la 5% pentru alimentele de bază, concomitent cu creşterea TVA pentru produsele de lux la 25%, potrivit programului de guvernare al Alianţei PDL-PSD 2009-2012. Cota impozitului pe profit, precum şi cota de impozitare directă a veniturilor vor fi menţinute la 16%, iar persoanele cu venituri mici vor primi compensaţii şi deduceri fiscale, se menţionează în programul de guvernare.

De asemenea, programul mai prevede că impozitele pe clădiri, automobile şi ambarcaţiuni cu motor peste limitele stabilite de lege vor fi majorate. De asemenea, va fi introdus sistemului forfetar de impozitare pentru anumite activităţi şi societăţi.

Programul de guvernare prevede, la capitolul "Educaţie", printre obiective, asigurarea a 6% din PIB pentru acest domeniu, promovarea unui sistem de salarizare bazat pe performanţă, precum şi descentralizarea învăţământului preuniversitar. "Guvernarea va respecta Pactul Naţional pentru Educaţie şi va aplica strategia «Educaţie şi cercetare pentru societatea cunoaşterii» elaborată în baza pactului naţional şi asumată de preşedinţia României şi sindicatele din educaţie", se arată în document.

Citeşte şi:

Program de guvernare: Salariu minim brut de 500 euro la intrarea României în zona euro

Program de guvernare: 6% din PIB pentru educaţie

Program de guvernare: TVA redusă la 5% pentru alimentele de bază

Program de guvernare: Impozitele pe clădiri şi automobile, majorate

Program de guvernare: Restructurarea instituţiei care conduce turismul şi reducerea numărului de taxe

Program de guvernare: Finalizarea mai devreme a grupurilor 3 şi 4 de la Cernavodă

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici