Proiect: Reducerea cotelor defalcate din impozitul pe venit, pentru acoperirea costurilor de personal

PNL vrea să schimbe cotele defalcate din impozitul pe venit încasat lunar la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale, pentru a asigura acoperirea cheltuielilor de personal din ultima perioadă şi a asigura dezvoltarea corespunzătoare a comunităţilor locale, potrivit unui proiect depus la Senat.

302 afișări
Imaginea articolului Proiect: Reducerea cotelor defalcate din impozitul pe venit, pentru acoperirea costurilor de personal

Proiect: Reducerea cotelor defalcate din impozitul pe venit, pentru acoperirea costurilor de personal

„Din impozitul pe venit încasat de la bugetul de stat la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale în luna anterioară, se alocă lunar, până cel târziu în data de 8 a lunii o cotă de: 45,75% la bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor pe al căror teritoriu îşi desfăşoară activitatea plătitorii de impozit pe venit; 13,25% la bugetul local al judeţului; 18,5% într-un cont distinct, deschis pe seama direcţiei generale a finanţelor publce judeţene la trezoreria municipiului de reşedinţă de judeţ, pentru echilibrarea bugetelor locale ale comnelor, ale oraşelor şi al emuniciipiilor, precum şi a bugetului local al judeţului”, potrivit unui proiect de lege pentru modificarea alineatului (1) al articolului 32 - Cote defalcate din impozitul pe venit, din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale se modifică, semnat de peste 50 de parlamentari PNL şi depus la Senat.

Liberalii susţin în expunerea de motive a proiectului de lege că noile cote au dus la scăderea capacităţii financiare a comunelelor şi oraşelor.

"Noile criterii de repartizare a sumelor defalcate din unele venituri ale bugetlui de stat şi a cotelor defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale, au avut un impact major asupra autorităţilor administraţiei publice locale, reflctându-se într-o capacitate financiară semnificativ diminuată, în mare parte la comunele şi oraşele cu un potenţial economic şi financiar redus, care se află în imposibilitatea desfăşurării în bune condiţii a activităţilor de bază”, se arată în expunerea de motive.

Iniţiatorii argumentează că se impune o reechilibrare a alocării cotelor defalcate din impozitul pe venit pentru a acoperi cheltuielile de personal din ultima perioadă.

„Atfel, tinând-se cont de structura plătitorilor de impozit pe venit care fluctuează de la an la an, de gardul de încasare a veniturilior proprii are bugetelor U.A.T.-urilor, se impune o reechilibrare a alocării cotelor defalcate din impozitul pe venit, astfel încât să se asigure resursele financiare pentru acoperirea cheltuielilor de personal din ultima perioadă, precum şi asigurarea dezvoltării corespunzătoare a comunităţilor locale”, mai spun parlamentarii PNL.

În prezent, legea prevede că din impozitul pe venit încasat la bugetul de stat la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale se alocă lunar, în termen de 5 zile lucrătoare de la finele lunii în care s-a încasat acest impozit, o cotă de 47% la bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor pe al căror teritoriu îşi desfăşoară activitatea plătitorii de impozite, o cotă de 13% la bugetul local al judeţului şi o cotă de 22% într-un cont distinct, deschis pe seama direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene, la trezoreria municipiului reşedinţă de judeţ pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor şi al judeţului.

Proiectul de lege a fost semnat de 51 de liberali, lista susţinătorilor fiind deschisă de preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan.

Senatul este prima cameră sesizată.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici