Video PSD şi UNPR semnează joi protocolul de colaborare

Liderii PSD şi UNPR au ajuns la un acord şi urmează să semneze, joi, la Palatul Parlamentului, la ora 11.00, protocolul de colaborare pentru alegerile locale, au precizat pentru MEDIAFAX surse din PSD.

2213 afișări

UPDATE 17:35 - PSD şi UNPR semnează joi protocolul de colaborare

Această decizie vine în urma unor negocieri întinse pe tot parcursul zilei de miercuri între preşedintele PSD, Liviu Dragnea şi liderul UNPR, Gabriel Oprea.

Surse din PSD au precizat că UNPR şi-ar dori ca în protocolul cu PSD să fie stipulat şi procentul de locuri eligibile pentru partidul lui Oprea, în perspectiva alegerilor parlamentare. Iniţial, UNPR a cerut PSD 35 de locuri pe liste la parlamentare.

În urma negocierilor între Liviu Dragnea şi Gabriel Oprea s-a ajuns la un acord pentru 30 de locuri pe listele comune pentru scrutinul legislativ, au mai precizat sursele citate. Această prevedere nu va fi stipulată însă în protocolul de colaborare, reprezentând doar o înţelegere politică între liderii celor două partide. În schimb, UNPR se obligă să susţină PSD în Parlament şi vor refuza solicitarea PNL de schimbare a legii alegerilor locale pentru revenirea la votul în două tururi de scrutin.

La discuţiile care au avut loc miercuri după-amiază, la sediul PSD, au mai fost prezenţi şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu (ALDE), dar şi deputatul PSD Sebastian Ghiță.

Iniţial, protocolul dintre PSD şi UNPR ar fi trebuit semnat, miercuri dimineaţă, însă evenimentul a fost amânat, invocându-se faptul că Oprea are o "zi complicată" în Senat, unde urma să se decidă ridicarea imunităţii sale parlamentare.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat că acordul cu UNPR ar viza doar colaborarea la alegerile locale.

UPDATE 10:00 - Liviu Dragnea: Semnarea protocolului cu UNPR se va face după votul din Senat, în cazul Oprea

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat, miercuri, la Palatul Parlamentului, că semnarea protocolului cu UNPR se amână, iar discuţiile vor fi reluate după votul din plenul Senatului privind ridicarea imunităţii liderului UNPR, Gabriel Oprea.

Liviu Dragnea a precizat, la finalul unei discuţii care a avut loc cu Oprea, în biroul liderului de grup al PSD de la Camera Deputaţilor, că miercuri este "o zi complicată" având în vedere votul din Senat. El a adăugat că vor fi reluate discuţiile, după prânz, urmând a se stabili data la care se va semna acordul.

"Textul protocolului l-am discutat aseară, a fost finalizat", a explicat liderul PSD. "Am vorbit cu domnul Oprea, astăzi, în jur de ora 8.45-9.00 (…) Aici nu e vorba de deranj. Am stabilit împreună că facem discuţia după votul de astăzi, e o zi complicată pentru domnul Oprea, am înţeles şi o să ne vedem după ce trece votul din Senat", a mai precizat Liviu Dragnea.

Întrebat dacă votul din Senat, pentru cererea DNA de începere a urmăririi penale pe numele lui Gabriel Oprea, a fost condiţionat de semnarea acestui protocol, Liviu Dragnea a răspuns: "Nu!".

Pe de altă parte, Dragnea a mai spus că PSD îşi menţine decizia de a vota în favoarea solicitării Justiţiei.

Semnarea protocolului de colaborare între cele două formaţiuni a fost anunţată pentru ora 9.30. La ora transmiterii acestei ştiri, preşedintele PSD Liviu Dragnea şi preşedintele UNPR Gabriel Oprea discută în biroul liderului de grup PSD de la Camera Deputaţilor.

La discuţii mai participă social-democraţii Gabriela Vrânceanu Firea şi Marian Neacşu.

La ora 10, plenul Senatului ar urma să voteze ridicarea imunităţii parlamentare a lui Gabriel Oprea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici