Reacţiile politicienilor după anunţul referitor la urmărirea penală a premierului Victor Ponta

Politicienii au comentat, vineri, chemarea premierului Victor Ponta la DNA şi anunţul potrivit căruia acesta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul Turceni - Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat.

3350 afișări
Imaginea articolului Reacţiile politicienilor după anunţul referitor la urmărirea penală a premierului Victor Ponta

Reacţiile politicienilor după anunţul referitor la urmărirea penală a premierului Victor Ponta (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Gorghiu şi Blaga: Ponta trebuie să demisioneze imediat. Acuzaţiile, incompatibile cu funcţia de premier

Copreşedinţii PNL Alina Gorghiu şi Vasile Blaga susţin, într-o declaraţie comună de presă, că Victor Ponta "trebuie să demisioneze imediat", arătând că "acuzaţiile împotriva sa sunt incompatibile cu funcţia de prim-ministru".

Pop: E pură coincidenţă că în ziua moţiunii PNL premierul e citat la DNA; eu nu cred în coincidenţe

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Marian Pop, spune că a constatat "o pură coincidenţă" că în ziua în care PNL depune moţiunea de cenzură Victor Ponta este citat la DNA, adăugând că, personal, nu crede în coincidenţe şi că i se pare "ciudat" că tocmai astăzi s-a întâmplat acest lucru.

"Eu am constatat o pură coincidenţă că astăzi, chiar în ziua în care PNL depune moţiunea de cenzură, DNA îl citează pe premier într-o cauză cu Turceni, am înţeles, unde dânsul nu avea niciun subiect. E o pură coincidenţă, dar eu nu cred în coincidenţe, ca să fim foarte foarte clari, să vedem ce iese. Eu cred că în continuare trebuie să guvernăm indiferent de ceea ce încearcă unii să inducă în opinia publică; moţiunea îşi va urma cursul, rămâne să vedem ce se întâmplă", a afirmat Liviu Pop, la Galaţi, răspunzând întrebărilor jurnaliştilor pe această temă, după ce a participat la sediul Prefecturii, la şedinţa Comisiei de Dialog Social, în cadrul căreia a făcut o remarcă asemănătoare privind coincidenţa în citarea lui Victor Ponta la DNA în ziua în care PNL depune moţiunea de cenzură, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Liviu Pop a mai spus că nu crede în coincidenţe şi că i se pare ciudat că tocmai în această zi s-a întâmplat acest lucru.

"Da, e ciudat, de ce ieri sau nu luni, de ce exact astăzi? (n.r. - vineri). Dar, mă rog, e o pură coincidenţă", a afirmat ministrul.

Întrebat cum comentează faptul că premierul are calitatea de suspect, Pop a spus că "justiţia este independentă", că are încredere şi că toţi au încredere în funcţionarea acesteia - "procurorii îşi fac treaba, avocaţii la fel, judecătorii judecă".

"Nu cred că putem, noi oamenii politici cel puţin, să intrăm cu comentarii pe anumite speţe pe care procurorii în România le instrumentează. Vă asigur că, odată cu finalizarea oricărei decizii, vom comenta deciziile, or până atunci, în perioada respectivă, toţi sunt nevinovaţi, şi doamna Udrea, şi domnul Vâlcov, şi domnul Hrebenciuc şi toţi ceilalţi”, a spus Pop.

Liviu Pop nu a putut aprecia, răspunzând altei întrebări, dacă pot creşte şansele ca moţiunea de cenzură să treacă având în vedere că Victor Ponta a fost chemat la DNA în ziua în care aceasta este depusă.

"Nu ştiu dacă va influenţa votul în vreo formă această coincidenţă", a spus Pop.

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Marian Pop, a fost prezent, vineri, la sediul Prefecturii din Galaţi, la şedinţa Comisiei de Dialog Social, în cadrul căreia s-a discutat despre problemele generale în funcţionarea acestei structuri, dar şi despre o serie de aspecte legislative, din domeniile social şi economic, asupra cărora reprezentanţii sindicaliştilor şi patronatelor şi-au exprimat diverse puncte de vedere.

Bănicioiu: Ponta nu trebuie să plece din fruntea Guvernului, mandatul său e dat de votul românilor

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, consideră că premierul Victor Ponta nu trebuie să plece din fruntea Guvernului, deoarece mandatul său este dat de voturile cetăţenilor români şi are o datorie faţă de ei.

"Victor Ponta nu trebuie să plece din fruntea Guvernului, deoarece mandatul său este dat de voturile cetăţenilor României şi are o datorie faţă de fiecare cetăţean al ţării", a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

El a mai spus că, din punctul lui de vedere, Guvernul trebuie să ducă activitatea începută mai departe şi să finalizeze proiectele începute.

"Din punctul meu de vedere, Guvernul trebuie să-şi ducă activitatea mai departe şi să finalizeze toate acele proiecte importante aşa cum ar fi cele aflate în derulare la Ministerul Sănătăţii, privind ieftinirea preţului la medicamente, noile terapii pentru bolnavii cu hepatită C, legea salarizării personalului medical, dar şi cele din alte domenii de activitate'', a mai spus Bănicioiu.

Constantin: Ponta se bucură în continuare de susţinerea coaliţiei. Nu cred că se impune demisia

Preşedintele PC, Daniel Constantin, a declarat, vineri, că Victor Ponta se bucură în continuare de susţinerea partidelor din coaliţie şi, personal, nu crede că se impune demisia premierului.

Turcan: PNL cere demisia lui Ponta; va vota la vedere în Parlament pentru începerea urmăririi penale

PNL cere demisia lui Victor Ponta şi va vota la vedere în Parlament pentru începerea urmăririi penale, a declarat, vineri, vicepreşedintele PNL Raluca Turcan.

"PNL cere azi demisia lui Victor Ponta! Victor Ponta a întins la maximum coarda respectului faţă de instituţiile statului şi a supremaţiei legii. A sfidat, a batjocorit, a pus mai presus de lege şi democraţie interesul partenerului său de afaceri, al clientelei politice. Victor Ponta şi-a îngropat nu numai viitorul politic, ci şi partidul", a precizat Turcan.

Ea a arătat că dacă premierul va fi urmărit penal, "va fi anchetat că a urmărit să pună mâna pe bani, prin contracte ilegale cu statul".

"S-a băgat într-o complicitate pentru bani. L-a apărat pe Şova, pentru ca justiţia să nu ajungă la el. Nu mai e niciun dubiu că la noi corupţia stă la masa guvernului chiar în capul mesei", a mai arătat Turcan.

Vicepreşedintele PNL a mai spus că un premier urmărit penal înseamnă un premier care să-şi dea demisia.

"Vom vota la vedere pentru începerea urmăririi penale în Parlament", a mai spus Turcan.

Mate Andras: Nu ştiu dacă Ponta e vinovat sau nu. Legislaţia românească este ambiguă şi prost făcută

Deputatul Mate Andras, liderul Grupului UDMR din Camera Deputaţilor, a declarat că nu ştie dacă premierul Victor Ponta, care a fost audiat la DNA şi este urmărit penal, ar fi vinovat sau nu, dar consideră că legislaţia românească este ambiguă şi prost făcută.

Orban: PNL nu cunoaşte ce s-a întâmplat la DNA, moţiunea de cenzură nu are legătură cu DNA

Liderul deputaţilor PNL Ludovic Orban a declarat, vineri, întrebat despre urmărirea penală a premierului Ponta, că PNL nu are informaţii despre "ce s-a întâmplat" la DNA, nu se pronunţă pe anchete în curs de desfăşurare şi că demersul moţiunii de cenzură nu are legătură cu DNA.

Firea: E mai mult decât suspect că DNA l-a chemat pe Victor Ponta în ziua depunerii moţiunii PNL

Purtătorul de cuvânt al PSD precizează că este mai mult decât suspect că DNA l-a chemat pe Victor Ponta în ziua depunerii moţiunii de cenzură de către PNL şi afirmă că premierul nu a fost niciodată asociat la "Şova şi asociaţii" şi nu a avut relaţii juridice cu complexurile Turceni şi Rovinari.

Rovana Plumb: Victor Ponta trebuie să îşi continue mandatul

Preşedinta Consiliului Naţional al PSD, Rovana Plumb, spune că premierul Victor Ponta trebuie să îşi continue mandatul, ea susţinând că este suspectă apariţia acestui dosar în care Ponta este urmărit penal în ziua depunerii moţiunii de cenzură a PNL.

Zgonea: Executivul trebuie să-şi ducă mai departe mandatul, cu Victor Ponta premier

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a precizat, vineri, că Guvernul are un mandat dat de alegători şi de Parlament, iar Victor Ponta nu are de ce să plece de la Guvern.

"Opoziţia şi propaganda se agită acum, dar amintesc tuturor că Guvernul are în spate votul cetăţenilor şi pe cel al Parlamentului. Acestea sunt instanţele care dau legitimitate Guvernului, iar acest Guvern şi Victor Ponta au primit legitimitate de la Parlament şi de la alegători", a menţionat Zgonea, într-o declaraţie de presă.

"Prin urmare, Executivul trebuie să-şi ducă mai departe mandatul, cu Victor Ponta premier, indiferent de agitaţia unora sau altora", a adăugat Zgonea.

Duşa: Victor Ponta nu are de ce să îşi dea demisia, a ajuns prim-ministru pe un vot popular

Preşedintele PSD Harghita, Mircea Duşă, care este şi ministru al Apărării, consideră că prim-ministrul Victor Ponta nu are de ce să îşi dea demisia, întrucât a fost ales prin vot popular şi, potrivit Constituţiei, numai Parlamentul poate demite premierul, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Organizaţia PSD Harghita consideră că domnul Victor Ponta nu are de ce să-şi dea demisia. El a ajuns prim-ministru pe un vot popular, este un premier care a reparat toate nedreptăţile făcute de Guvernul Boc, este prim-ministrul care a adus România într-o situaţie economică deosebită. Sigur că trebuie respectată Constituţia, dar numai Parlamentul poate demite primul-ministru", a declarat presei Mircea Duşa, care a precizat că afirmaţiile sale sunt făcute în calitate de şef al PSD Harghita.

Totodată, Mircea Duşa şi-a manifestat convingerea că votul Parlamentului va fi unul de susţinere a Guvernului.

"De altfel, s-a şi depus o moţiune de cenzură şi trebuie să aşteptăm votul Parlamentului, aşa cum sunt prevederile constituţionale şi sunt convins că votul va fi unul de susţinere a Guvernului", a conchis Mircea Duşa.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, vineri, că, în condiţiile în care DNA a comunicat că premierul Victor Ponta este învinuit de fapte penale, i-a solicitat demisia acestuia, el spunând că, în opinia sa, este o ”situaţie imposibilă” pentru România ca premierul să fie învinuit de fapte penale. Premierul Victor Ponta a anunţat că respectă poziţia publică a preşedintelui, dar că a fost numit la conducerea Guvernului de către Parlament şi numai Parlamentul îl poate demite.

Premierul Victor Ponta a fost audiat, vineri dimineaţă, la DNA, însoţit de un avocat, declarând că este suspect în dosarul lui Dan Şova. Victor Ponta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul Turceni - Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat, anunţă DNA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici