Video REPORTAJ: Apollo 11, prima misiune pe Lună, tematica Zilei Independenţei la ambasada SUA | FOTO VIDEO

Sărbătorirea Zilei Independenţei, joi seară, la sediul ambasadei SUA de la Bucureşti, a avut ca temă centrală Apollo 11, prima misiune pe Lună. La eveniment au fost prezenţi astronautul american NASA Anna Lee Fisher şi cosmonautul Dumitru Prunariu, pentru a marca 50 de ani de la aselenizare.

544 afișări

Evenimentul care a marcat Ziua Independenţei Statelor Unite ale Americii s-a desfăşurat joi după-amiază în curtea ambasadei SUA la Bucureşti. În jurul orei 18.00 au început să sosească invitaţii. Înaintea începerii evenimentului, două escadrile de avioane F-16 făcând parte din forţele aeriene americane şi române au făcut un survol deasupra ambasadei.

Pe lângă şeful statului Klaus Iohannis şi premierul Viorica Dăncilă au mai fost prezenţi Laura Codruţa Kovesi, fosta şefă a DNA, Augustin Lazăr, directorul SRI Eduard Hellvig, numeroşi membri ai Executivului, cum ar fi Eugen Teodorovici, Sorina Pintea sau Ecaterina Andronescu, cât şi senatori şi deputaţi de la diferite partide. Nu a lipsit de la recepţie nici actualul procuror general Bogdan Licu.

Deşi preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu s-a numărat printre participanţi, preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a absentat, mulţumindu-se să transmită un mesaj pe Facebook, pentru a marca Ziua Independenţei.

Klaus Iohannis a vorbit, în discursul său, despre aprofundarea şi consolidarea relaţiei transatlantice, cât şi despre succesul Preşedinţie române la Consiliul UE. Şeful statului s-a folosit de această ocazie să amintească şi de referendumul pe justiţie, la care românii s-au pronunţat în favoarea statutului de drept şi au respins "populismul şi discursul anti-european şi anti-justiţie".

În diferite zone ale incintei ambasadei erau amplasate standuri tematice.

La unul dintre ele stăteau la masă dr. Anna Lee Fisher, care în 1978 a devenit una dintre primele femei astronaut a NASA şi cosmonautul Dumitru Prunariu cel care în 1981 a devenit al 103-lea om şi primul român care a călătorit în spaţiu după încheierea misiunii de opt zile la bordul navei spaţiale Soiuz 40 şi al laboratorului spaţial Saliut 6.

Mulţi oameni au format o coadă la masa acestora. Unele persoane voiau doar să îi salute şi să le strângă mâna, altele să discute cu ei, iar cei mai tineri au primit autografe şi au făcut selfie-uri cu cei doi.

Anna Lee Fisher a fost nu doar prima femeie astronaut la NASA, fiind chimist şi medic. Ea a contribuit la programul spaţial prin dezvoltarea unui braţ robotic folosit pe naveta spaţială şi proiectând costume spaţiale adaptate pentru femei.

Ambasadorul SUA în România Hans Klemm a catalogat-o pe Fisher, în discursul său, ca fiind "prima mamă care a călătorit în spaţiu, redefinind conceptul de mamă care lucrează".

"În această seară comemorăm şi sărbătorim trei aniversări. În primul rând, celebrăm Independenţa Americii, declarată în această zi, cu exact 243 de ani în urmă. În al doilea rând, acum trezeci de ani am fost martori la prăbuşirea comunismului şi căderea Cortinei de Fier într-o mare parte a Europei Centrale şi de Est. La sfârşitul lunii iunie, 1989, Ungaria şi Austria au tăiat gardul de sârmă ghimpată ce le separase ţările. În noiembrie, germani fericiţi au doborât Zidul Berlinului. Şase luni mai târziu, demonstraţiile s-au răspândit rapid în întreaga Românie, culminând cu prăbuşirea regimului Ceauşescu. La scurt timp, am urat bun venit României în familia democraţiilor", a spus Hans Klemm.

„Aniversăm 50 de ani de la aselenizare. Într-un discurs în Congresul SUA, în 1961, preşedintele John F. Kennedy a făcut apel la America să «meargă înainte, cu viteza deplină a libertăţii, în palpitanta aventură a spaţiului». Cursa spaţială care a urmat şi primii paşi făcuţi de Neil Armstrong pe Lună au captivat lumea şi au demonstrat posibilităţile uluitoare ale tehnologiei americane", a completat ambasadorul SUA la Bucureşti.

Tematica principală a evenimentului a fost prima aselenizare pe Lună. Astfel, au fost prezentate imagini cu astronauţii americani, lansarea rachetei spaţiale în misiunea Apollo 11 şi aterizarea pe Lună.

De asemenea, a fost instalată şi o expoziţie comună organizată de Muzeul Naţional de Istorie şi Agenţia Spaţială Română şi panouri expoziţionale de la Institutul Naţional de Cercetări Aerospaţiale şi Proiectul Infrastructura Luminii Extreme - Fizica Nucleară de la Măgurele.

La eveniment au venit şi patru echipe de liceeni români care au concurat la ediţia din acest an a Campionatului Mondial de Robotică de la Detroit, "First Championship". Ei au avut şi un spaţiu special amenaj în curtea ambasadei SUA, unde au fost prezentaţi roboţii care îşi demonstrau capabilităţile.

Ambasada SUA a prezentat şi expoziţii de la Bell şi Motorola, două companii americane care, potrivit ambasadorului Hans Klemm, au jucat un rol important în programul spaţial al NASA.

Partea de divertisment a fost completat de o trupă de cântăreţi din forţele navale americane. Invitaţii au avut parte şi proiecţii cu lasere pe clădirea ambasadei. Jocul de lasere a prezentat forme ale astronauţilor, ale Pământului şi ale misiunii pe Lună.

Seara s-a încheiat printr-un concert susţinut de trupa "Jukebox" şi cu un video de vreo 2-3 minute în care au fost prezentatate imagini cu aselenizarea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici