Retragerea neplanificată din teatre de operaţii, decisă de Parlament la propunerea CSAT

Un proiect de lege publicat pe site-ul Ministerului Apărării prevede că "retragerea neplanificată" a forţelor militare participante la misiuni în afara ţării "poate fi decisă în orice moment de către Parlament, la propunerea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării".

1 afișare
Imaginea articolului Retragerea neplanificată din teatre de operaţii, decisă de Parlament la propunerea CSAT

Retragerea neplanificată din teatre de operaţii, decisă de Parlament la propunerea CSAT

Conform proiectului Legii privind participarea forţelor armate la operaţii în afara teritoriului statului român, operaţiile la care participă forţele armate în afara ţării sunt: de apărare colectivă şi de asigurare a securităţii statelor aliate; de răspuns la crize; în sprijinul păcii; de asistenţă umanitară; speciale. Aceste operaţii pot fi sub conducerea NATO sau UE, sub mandat ONU sau OSCE, precum şi în cadrul coaliţiilor. De asemenea, poiectul prevede că operaţiunile de asistenţă umanitară se pot efectua şi la solicitarea statului afectat.

Proiectul legislativ prevede că trimiterea forţelor armate în afara teritoriului statului român, în baza unui tratat internaţionale la care România este parte, se aprobă, la propunerea primului-ministru, de către preşedintele României. Şeful statului informează Parlamentul despre decizie în termen de 5 zile de la luarea acesteia, iar dacă Parlamentul este în vacanţă, la începerea sesiunii ordinare sau extraordinare, după caz.

În situaţia în care trimiterea forţelor armate în afara teritoriului statului român nu se face în baza unui tratat internaţional la care România este parte, preşedintele României solicită încuviinţarea Parlamentului.

Conform proiectului, propunerea de participare la operaţii în afara teritoriului statului român va cuprinde şi o estimare a costurilor.

"Retragerea neplanificată a forţelor armate participante la operaţii în afara teritoriului statului român poate fi decisă în orice moment de către Parlament, la propunerea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării", mai prevede proiectul de lege.

Potrivit fişei proiectului de lege, acest act normativ are nevoie de avizele CSAT şi Consiliului Legislativ.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici