Scoţiencei Sally Wood Lamont i se cere demisia de la conducerea Comitetului Naţional Paralimpic Român

  • La audierea de astăzi în cazul sportivului cu dizabilităţi Theo Matican, ministerul Sportului a fost reprezentat de un secretar de stat.
  • În schimb, Comitetul Naţional Paralimpic a refuzat să se prezinte la şedinţa de la Senat.
1061 afișări
Imaginea articolului Scoţiencei Sally Wood Lamont i se cere demisia de la conducerea Comitetului Naţional Paralimpic Român

Sally Wood Lamont

În Senat a fost programată astăzi, 26 octombrie, audierea ministrului Sportului, Eduard Novak, şi a scoţiencei Sally Wood Lamont, şefa Comitetului Naţional Paralimpic Român, privind cazul sportivului paralimpic Theo Matican, caz prezentat pe larg de Mediafax.

Dacă MTS a fost reprezentat de un subsecretar de stat, după ce, iniţial, ministrul Novak motivat că nu i-a parvenit convocarea la comisie, scoţianca a dat cu flit comisiei.

La final, senatorul PSD Bogdan Matei, fost ministru al Sportului şi actual preşedinte al Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de şanse, culte şi minorităţi, a cerut oficial demisia britanicei.

”Preşedintele Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de şanse, culte şi minorităţi a Senatului, domnul Constantin Bogdan Matei, a solicitat marţi, 26 octombrie 2021, demisia doamnei Sally Wood Lamont de la conducerea Comitetului Naţional Paralimpic Român.

Pe ordinea de zi a şedinţei Comisiei pentru Drepturile Omului, din data de 26 octombrie 2021, Egalitate de Şanse Culte şi Minorităţi a Senatului, s-a analizat petiţia domnului dr. Sorin Cristian Matican, în calitate de curator al persoanei cu dizabilităţi Teodor Matican, încadrată în grad de handicap grav cu asistent personal.

Domnul  Matican semnalează o situaţie discriminatorie cu care se confruntă fiul său, în sensul obstrucţionării participării acestuia la Jocurile Paralimpice de la Tokyo 2021. În vederea analizării şi dezbaterii petiţiei, s-au trimis invitaţii de participare doamnei Sally Wood Lamont, preşedintele Comitetului Naţional Paralimpic Român, domnului Eduard Novak, ministrul Tineretului şi Sportului, doamnei Cherecheş Florica, preşedinta ANPDCA, domnului Astalos Csaba, preşedintele CNCD.

Deşi este reprezentanta unei instituţii cheie în ceea ce priveşte recunoaşterea, apărarea şi promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi din România, deşi, din partea Comisiei pentru Drepturile Omului s-au încercat, prin toate mijloacele,  colaborarea şi participarea constructivă în această speţă care priveşte în mod direct CNPR, doamna preşedintă Lamont a ales să nu îşi recunoască şi să nu îşi folosească atribuţiile şi, prin urmare, nici rolul instituţiei pe care o conduce, alegând în locul dialogului şi participării sale constructive, calea neadevărurilor şi al falselor justificări. Mai precis, anulând practic orice posibilitate a CNPR de a contribui la rezolvarea acestui caz, doamna preşedintă a ales să desconsidere Parlamentul, statutul instituţiei pe care o conduce, pe domnul Teodor Matican, precum şi pe toate persoanele cu dizabilităţi din România, prin refuzul sistematic de a se prezenta la lucrările Comisiei şi de a se implica astfel la identificarea soluţiilor prin care sportivii noştri cu dizabilităţi pot beneficia de dreptul lor de a participa la competiţii internaţionale.

Pe această cale, atragem respectuos atenţia stimatei doamne Preşedintă că este datoare să îşi îndeplinească atribuţiile care îi revin conform statutului instituţiei pe care o conduce şi, de asemenea, că este datoare să trateze cu profesionalism şi maximă obiectivitate activitatea Comitetului, fără ca, prin acţiunile şi atitudinea sa, să-l afecteze în vreun fel.

Comitetul Naţional Paralimpic este o structură sportivă de interes naţional de utilitate publică, autorizată să organizeze şi să controleze activitatea sportivă a persoanelor cu nevoi speciale din România, singura instituţie recunoscută la nivel internaţional, la nivelul sportului de performanţă,  în rândul persoanelor cu dizabilităţi, care nu poate fi tratată altfel decât în interesul acestor persoane, ci nu după bunul plac sau dispoziţia unei persoane care, eronat, îşi identifică propria voinţa cu atribuţiile legale ce îi revin, punând semnul egal între persoana domniei sale şi instituţie. O gravă confuzie voită sau nevoită care afectează drepturile sportivilor cu dizabilităţi din România şi pentru care demisia doamnei Sally Wood Lamont de la conducerea CNPR reprezintă singurul act reparatoriu”, este comunicatul Senatului.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici