- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (02.10.2024, 14:40)
- Cosmin Pirv
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Sebastian Burduja: Există o inechitate pe piaţa energetică europeană / România, Grecia şi Bulgaria au depus o scrisoare la UE
Există o inechitate în piaţa energetică europeană, a declarat miercuri Sebastian Burduja, ministrul Energiei, care a anunţat că România, Grecia şi Bulgaria au depus o scrisoare la UE cu privire la crearea unei pieţe energetice funcţionale.
Urmărește
300 afișări
Sebastian Burduja a anunţat miercuri că România, Bulgaria şi Grecia au depus o solicitare de a dezbate în cadrul Consiliului de miniştri de la Luxemburg din 15 octombrie solicitarea cu privire la „o piaţă energetică funcţională, de fapt o uniune energetică, aşa cum şi-au dorit-o părinţii fondatori”.
„Dacă noi ne obligăm şi cred că respectăm regulile europene, inclusiv prin prisma procesului de decarbonizare de tranziţie verde, atunci sigur că cerem să avem aceleaşi drepturi, de fapt acces la energie la un preţ competitiv, comparabil cu preţul pe care alte state îl plătesc”, a spus Burduja.
ULTIMELE ȘTIRI
-
SUA amenință cu restricționarea ajutorului militar pentru Israel. Netanyahu are 30 de zile pentru îmbunătățirea situației din Gaza
-
România a trecut la limită de Lituania şi conduce grupa cu maximum de puncte
-
Naţionala de tineret a României s-a calificat la Europenele de fotbal. Tricolorii mici au făcut instrucţie cu Elveţia
-
Macron, către Netanyahu: Să nu uite că ţara sa a fost înfiinţată printr-o decizie a Naţiunilor Unite
Acesta a dat exemple care arată că România cumpără energie mai scumpă decât alte state europene.
„Mă refer strict la preţurile de pe piaţa zilei următoare, nu sunt preţuri care afectează factura românului de rând sau a companiilor care plătesc aceste facturi, pentru că acolo sunt preţurile plafonate, dar evident furnizorii mai cumpără şi de pe piaţa zilei următoare şi atunci o să-mi permit să vă arăt: de exemplu în 11 iulie România plălăteşte 190 de euro, Franţa 78, Spania 86, Cehia 100, Austria, foarte interesant, 75”, a exemplificat ministrul.
El adaugă că „este foarte interesant să constatăm că dincolo de Austria preţurile cresc foarte mult”: „De ce? Pentru că atât Austria, cât şi Slovacia, în mod repetat, ani la roândul, nu şi-au îndeplinit angajamentele de interconectare cu pieţele vecine. Aşadar de energia ieftină pe care o produce Franţa, de exemplu, beneficiem doar dacă austriecii, slovacii, îşi vor dezvolta aceste capacităţi de interconexiune”.
Ministrul a arătat că România, Bulgaria şi Grecia vor solicita anumite măsuri.
„Aceste preţuri, trebuie să conştientizăm, chiar dacă nu se reflectă acum în preţurile românilor, dacă am lua toată energia de piaţa zilei următoare, mă întreb cum ar putea fi competititivă o companie din România, plătind de 3, de 5, de 8 ori mai mult decât o companie din Franţa, nu se poate. (...) Aceste lucruri trebuie spuse, iar prin intermediul CE sunt convins că vom avea rezultate pozitive”, a adăugat Burduja.
El a fost întrebat dacă România a propus CE prelungirea actualei scheme de sprijin pentru consumatori.
„Este unul dintre punctele vizate de scrisoarea comună cu Grecia şi Bulgaria, singur că nu explicit asta cerem, dar dacă vom avea acordul celorlalte state, şi crde că n-au cum să refuze un adevăr evident pentru toată lumea că există o inechitate în piaţa energetică europeană, poate fi o variantă de lucru”, a răspuns Sebastian Burduja.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Trump a transformat o conferință într-o sesiune muzicală de 40 de minute. Incidentul reînvie dezbaterea despre capacitatea sa mentală
Citește pe www.zf.ro: Dezvoltatorii spun că limitarea avansului la 10% la achiziţia unei locuinţe noi poate bloca finanţarea mai multor proiecte în derulare, clienţii fiind finanţatorii construcţiei
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Taylor Swift lansează produse speciale de sărbători: o ediție extinsă a albumului „The Tortured Poets Department: The Anthology” și o carte dedicată turneului „Eras”
Dezvoltatorii spun că limitarea avansului la 10% la achiziţia unei locuinţe noi poate bloca finanţarea mai multor proiecte în derulare, clienţii fiind finanţatorii construcţiei
Scapă cine poate: Miliardarii uneia dintre cele mai bogate ţări din Europa au dat bir cu fugiţii după ce guvernul a promis că schimbă foaia şi merge după averile lor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Tânăra de 24 de ani, suspendată pe viață pentru că a apărut într-o filmare interzisă cu un bărbat de 61 de ani
PROSPORT.RO
100.000 de români, NEVOIȚI să-și schimbe cartea de identitate. Actualul model de buletin nu va mai fi valabil
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe