Video Şedinţa CSAT s-a încheiat după mai puţin de o oră. UPDATE: Planul de înzestrare a Armatei Române 2017-2026 a fost aprobat

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat în şedinţa de marţi Planul de înzestrare a Armatei Române pentru perioada 2017-2026, a informat Administraţia Prezidenţială, după ce proiectul a fost retras de pe ordinea de zi a ultimei şedinţe. Reuniunea CSAT s-a încheiat marţi, după mai puţin de o oră de la începere şi nu va fi urmată de declaraţii pentru presă.

2876 afișări

Conform planului de înzestrare aprobat de CSAT, vor fi făcute investiţii în armament, tehnică de luptă şi echipamente militare.

"Programele de înzestrare reprezintă totalitatea activităţilor derulate pentru dotarea Armatei României cu tipuri de armament, tehnică de luptă şi echipamente militare, fundamentate pe baza aprobării Consiliului de Supraveghere a Cerinţelor şi care cuprind derularea procedurii de achiziţie, livrare, testare şi intrare în dotare a produselor planificate, în cantităţile necesare şi la cerinţele calitative solicitate", precizează Administraţia Prezidenţială.

Administraţia Prezidenţială mai spune că pentru realizarea programelor de înzestrare se va avea în vedere implicarea industriei naţionale de apărare.

"Pentru realizarea acestor Programe de înzestrare, cu fonduri multianuale planificate în valoare de 9,8 miliarde euro, se va avea în vedere implicarea industriei naţionale de apărare, care trebuie să îşi modernizeze şi să îşi dezvolte capacităţi militare de producţie adecvate. Armata României trebuie să beneficieze de alocare coerentă şi susţinută a resurselor întrucât subfinanţarea în Apărare ar afecta într-un mod grav îndeplinirea misiunilor de bază şi capacitatea operaţională a Armatei noastre", se mai menţionează în comunicat.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării s-a reunit la Palatul Cotroceni, ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, urmând să prezinte Planul Naţional de Înzestrare a Armatei Române pentru perioada 2017-2026.

În contextul şedinţei CSAT, convocată pentru ziua de marţi, preşedintele Klaus Iohannis a avut anterior, la Palatul Cotroceni, o întâlnire cu ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, despre Planul de înzestrare a Armatei României 2017 – 2026.

În cadrul întrevederii, ministrul Apărării Naţionale i-a prezentat şefului statului documentul, care prevede implementarea angajamentului politic asumat în anul 2015 de toate partidele politice de a aloca 2% din PIB sectorului Apărării pentru zece ani, începând cu acest an.

Ministrul Apărării a anunţat miercuri că programul de înzestrare a Armatei vizează opt proiecte majore, în valoare fiecare de peste 100 milioane de euro, privind achiziţia de corevete multifuncţionale, sisteme de instalaţii mobile de lansare rachetă antinavă, modenizarea maşinilor de luptă MLI 84 M, transportor blindat pentru trupe 8x8 şi 4x4, sisteme C4I cu capabilităţi de integrare Istar, sisteme de rachetă sol-aer cu bătaie mare ASAM, sistem integrat de arme SHORAD, sistem lansator multiplu de rachete cu bătaie mare.

Potrivit lui Ţuţuianu, în prezent MApN derulează şapte programe, astfel: un program avion multirol, în care nouă avioane au fost recepţionate, ultimele trei vor veni până la sfârşitul anului, iar în anul 2018 escadrila va fi operaţională, transportor blindat pentru trupe 8x8 Piranha 3 C - 31 de bucăţi pentru încadrarea unităţilor brigăzii multinaţionale, sistem batalion Larom, sistem integrat de securitate pentru obiectivele militare Sisom, sistem de rachetă antitanc portabil, radar tridimensional cu distanţă mare de descoperire mobil TPS 77 şi modernizarea elicopterelor IAR 330 L.

Ministrul Apărării a menţionat că în acest an MApN va achiziţiona 30 de autobuze şi 70 de microbuze.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici