Şedinţa Delegaţiei Permanente a ALDE | Dragnea: Săptămâna viitoare analizăm, cu miniştrii, activitatea secretarilor de stat/ Tăriceanu: Pilonul II trebuie menţinut, dar comisionul fondurilor de administrare nu se justifică

Liderul PSD Liviu Dragnea şi preşedintele CN al PSD, Mihai Fifor, au participat, sâmbătă, la şedinţa Delegaţiei Permanente a ALDE, care se desfăşoară la Mamaia, discuţiile vizând nemulţumirile ALDE legate de comunicarea în cadrul coaliţiei şi de nerespectarea algoritmului de împărţire a funcţiilor.

1892 afișări
Imaginea articolului Şedinţa Delegaţiei Permanente a ALDE | Dragnea: Săptămâna viitoare analizăm, cu miniştrii, activitatea secretarilor de stat/ Tăriceanu: Pilonul II trebuie menţinut, dar comisionul fondurilor de administrare nu se justifică

Şedinţa Delegaţiei Permanente a ALDE. Dragnea: Sunt probleme de comunicare între Guvern, PSD şi ALDE, vom avea un sistem integrat/ Tăriceanu: În România, capitalul românesc e fugărit cu DNA-ul şi facem loc companiilor străine

Tăriceanu: Pilonul II trebuie menţinut, dar comisionul fondurilor de administrare nu se justifică

Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat, sâmbătă, la Mamaia, că formaţiunea sa consideră că Pilonul II trebuie menţinut, el arătând, însă, că acel comision de 2,5% perceput de fondurile de administrare nu se justifică.

„În ceea ce priveşte Pilonul II de pensii, apreciem că este un instrumet util pentru creşterea veniturilor, după pensionare, şi apreciem că trebuie menţinut. Dar nu s-a pus problema existenţei sau a inexistenţei, ci numai a nivelului de finanţare”, a spus Tăriceanu.

El a arătat că a văzut diverse analize legate de finanţarea Pilonului II.

„Una din analize indică următorul lucru: că este un comision de 2,5% pe care l-au luat fondurile de administrare a pensiilor private. Acest comisia mare a fost dat la început pentru a ajuta fondurile de administrare a pensiilor private şi există părerea exprimată deja că acest comision atât de mare nu se justifică”, a spus Tăriceanu.

„Aceste fonduri se trezesc cu nişte bani, pentru care nu au făcut niciun efort. Îşi iau un comision, mai primesc şi un comision de la noi...mai uşor...mai uşor”, a adăugat Tăriceanu.

El a arătat că la nivelul coaliţiei de guvernare se doreşte majorarea pensiilor şi pentru cei care nu contribuie la Pilonul II.

„Avem o promisiune, ne-am asumat-o, e şi o responsabilitate socială, sunt peste 5 milioane de pensionari care trăiesc în condiţii precare. Avem obligaţia de a vedea ce facem cu pensiile de azi. Cu cele din viitor - menţinem Pilonul II. Eu am recurs la pilonul III”, a mai spus Tăriceanu.

Tăriceanu: Mă dezamăgeşte profund atitudinea Ambasadei SUA pe tema justiţiei

Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat, sâmbătă, la Mamaia, că este profund dezamăgit de atitudinea Ambasadei SUA pe tema justiţiei, el arătând că există "ambasadori" care se prefac că nu văd că în România nu sunt respectate normele juridice elementare.

„Mă dezamăgeşte profund atitudinea Ambasadei americane. Şi eu am privit cu admiraţie la America, o ţară care e prin esenţă ţara libertăţilor, în care libertăţile sunt sfinte”, a spus Tăriceanu.

„Aceşti ambasadori se fac că nu văd că în România normele elementare juridice nu sunt respectate. Avem permanent abuzuri, excese în justiţie, suntem pe locul întâi în UE la procese pierdute la CEDO. Ce dovadă mai bună că există o problemă imensă în justiţie? Am ajuns într-o republică dictată de procurori”, a adăugat Tăriceanu.

El s-a întrebat, retoric, dacă acesta este modelul politic pe care Ambasada SUA îl promovează.

„Am serioase întrebări, îndoieli. Sunt profund dezamăgit de această atitudine, dacă nu cumva există un demers deliberat care urmăreşte altceva...”, a mai spus Tăriceanu.

El a precizat că un demnitar român care ar promova o firmă românească ar fi acuzat de trafic de influenţă.

„Ambasadele au văzut că nu e aliat mai bun în a-şi promova firmele decât DNA. Toate firmele româneşti au fost decapitate (...)”, a mai spus Tăriceanu.

Şi preşedintele PSD Liviu Dragnea l-a criticat, recent, comucatul Ambasadei SUA faţă de propunerile de modificare a justiţiei, avansate de ministrul Tudorel Toader.

Tăriceanu: Eliminarea impozitului pe dividende, când va permite economia

Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a precizat, sâmbătă, că măsura eliminării impozitului de dividende va fi introdusă când va permite economia, respectiv atunci când condiţiile bugetare vor fi „ameliorate”.

„În ceea ce priveşte eliminarea impoztului pe dividende, măsura va fi luată, dar nu în acest moment. Va fi luată când condiţiile bugetare vor fi ameliorate”, a spus Tăriceanu, la Mamaia.

El a susţinut că în acest moment economia nu permite introducerea unei astfel de măsuri,

„Nu ne permite economia. Trebuie să existe un echilibru între venituri şi cheltuieli (...). Diminuarea veniturilor ar creşte aceste dezechilibru. Pe măsură ce economia progresează, nivelul resurselor la buget va creşte şi va veni momentul să adoptăm această măsură”, a spus Tăriceanu.

El a arătat că România este printre ţările cu fiscalitatea cea mai atrăgătoare.

„Şi această măsură, dacă o adoptăm, voi fi extrem de bucuros. Dar şi acum mediul de afaceri are un bun tratament, favorabil din partea statului. O minimă prudenţă în actul de guvernare te face să acţionezi cum acţionăm noi acum”, a mai spus Tăriceanu.

Tăriceanu: În România, capitalul românesc e fugărit cu DNA-ul şi facem loc companiilor străine

Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat, sâmbătă, la Mamaia, că nu îşi doreşte ca România să rămână în continuare o zonă în care capitalul românesc este „fugărit cu DNA-ul” şi îndepărtat, făcându-se astfel loc numai pentru companiile străine.

„Nu vreau ca România să rămână în continuare o ţară care este predominant furnizoare de forţă de muncă ieftină, dar bine pregătită, o piaţă de desfacere pentru companiile străine, o zonă în care capitalul românesc este fugărit cu DNA-ul şi îndepărtat şi facem loc numai pentru companiile străine”, a precizat Tăriceanu.

El a arătat că programul de guvernare al coaliţiei PSD-ALDE este unul care are atât aspecte liberale, cât şi sociale, şi că măsurile care au fost luate până acum au în vedere un trai mai bun pentru cetăţeni.

Tăriceanu a dat asigurări că în coaliţia de guvernare nu există tensiuni, iar relaţia dintre el şi omologul său de la PSD, Liviu Dragnea, este una „de încredere”.

„Nu există nicun fel de tensiune. Avem o relaţie bună, de încredere, pe care şi unul şi altul o apreciem, pe care ne bazăm pentru că avem decizii politice grele de luat”, a spus Tăriceanu.

Dragnea: Sunt probleme de comunicare între Guvern, PSD şi ALDE, vom avea un sistem integrat

Liderul PSD Liviu Dragnea a precizat sâmbătă, după ce a participat la Delegaţia Permanentă a ALDE, că există probleme de comunicare între Guvern, PSD şi ALDE, dar şi în cadrul grupurilor parlamenare, el arătând că s-a convenit înfiinţarea unui sistem integrat în acest sens.

„Sunt pobleme în primul rând de comunicare între Guvern şi partide, între partide şi Guvern, şi în cadrul grupurilor parlamentare şi între membrii comisiilor de specialitate din Parlament. Am convenit azi să avem un sistem integrat şi compact de comunicare PSD-ALDE-Guvern -Parlament în aşa fel încât măsurile legislative, guvernamentale care se iau să poată să fie comunicate în timp real sau poate dinainte, de la stadiul de intenţie, ca să putem comunica în mod coerent”, a spus Dragnea.

El a dat asigurări că, pe fond, nu există tensiuni în coaliţie.

„Relaţie dintre mine şi domnul Tăriceanu este foarte solidă, sinceră, puternică, pe aceasta relaţie se bazează şi relaţiile din coaliţie şi susţinerea majorităţii parlamentare”, a spus Dragnea.

Şi liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a negat existenţa unor tensiuni în coaliţie.

„Nu există niciun fel de tensiune. Avem o relaţie bună, de încredere, pe care şi unul şi altul o apreciem, pe care ne bazăm pentru că avem decizii politice grele de luat”, a spus Tăriceanu.

Dragnea: Săptămâna viitoare analizăm, cu miniştrii, activitatea secretarilor de stat

 Liderul PSD Liviu Dragnea a anunaţat, sâmbătă, după ce a participat la Delegaţia Permanentă a ALDE, că săptămâna viitoare va fi analizată activitatea secretarilor de stat, la discuţii participând şi miniştrii.

„Este o discuţie care trebuie încheiată săptămâna viitoare, vom avea o analiză asupra responsabilităţilor care au fost alocate fiecărui secretar de stat. Va fi o discuţie cinstită şi aşezată în funcţie de dorinţele şi capacităţile fiecăruia dintre secretarii de stat, o discuţie pe care o vom avea cu miniştrii”, a spus Dragnea.

„Dacă vor apare probleme la nivel local – deocamdată nu sunt - am stabilit un sistem de comunicare şi de intervenţie în aşa fel încât să se regleze”, a mai spus Dragnea.

Liderul PSD Liviu Dragnea şi preşedintele CN al PSD, Mihai Fifor, au venit, sâmbătă, la şedinţa Delegaţiei Permanente a ALDE, care se desfăşoară la Mamaia, discuţiile vizând nemulţumirile ALDE legate de comunicarea în cadrul coaliţiei şi de nerespectarea algoritmului de împărţire a funcţiilor.

Solicitat să comenteze nemulţumirile publice exprimate de Norica Nicolai şi Teodor Meleşcanu, referitoare la relaţia din Guvern, unde secretarii de stat ALDE nu ar fi lăsaţi să „iasă în faţă”, Dragnea a răspuns: „S-ar putea să fie posibil. O să discut acum cu ei”.

„S-ar putea ca nemulţumirile lor să fie reale. Discutăm în week-end, şi la noi (la PSD, n.r.) despre îmbunătăţirea comunicării între Parlament, partide, Guvern, să fie mai mare coerenţă. În ceea ce priveşte rolul secretarilor de stat, trebuie o abordare corectă din partea miniştrilor - şi miniştrii ALDE faţă de secretarii de stat PSD, şi miniştri PSD faţă de secretarii de stat ALDE”, a adăugat Dragnea.

El a menţionat că, dacă există astfel de cazuri concrete, acestea vor fi analizate şi „reglate”.

Întrebat despre o altă nemulţumire a ALDE, legată de nerespectarea algoritmului de împărţire a funcţiilor în administraţia locală şi deconcentrate, Dragnea a răspuns: „Nu ştiu, să discutăm concret”.

Solicitat să comenteze nemulţumirile publice exprimate de Norica Nicolai şi Teodor Meleşcanu, referitoare la relaţia din Guvern, unde secretarii de stat ALDE nu ar fi lăsaţi să „iasă în faţă”, Dragnea a răspuns: „S-ar putea să fie posibil. O să discut acum cu ei”.

„S-ar putea ca nemulţumirile lor să fie reale. Discutăm în week-end, şi la noi (la PSD, n.r.) despre îmbunătăţirea comunicării între Parlament, partide, Guvern, să fie mai mare coerenţă. În ceea ce priveşte rolul secretarilor de stat, trebuie o abordare corectă din partea miniştrilor - şi miniştrii ALDE faţă de secretarii de stat PSD, şi miniştri PSD faţă de secretarii de stat ALDE”, a adăugat Dragnea.

El a menţionat că, dacă există astfel de cazuri concrete, acestea vor fi analizate şi „reglate”.

Întrebat despre o altă nemulţumire a ALDE, legată de nerespectarea algoritmului de împărţire a funcţiilor în administraţia locală şi deconcentrate, Dragnea a răspuns: „Nu ştiu, să discutăm concret”.

Dragnea participă, în acest week-end, la Mamaia, unde a convocat CExN a PSD, dar şi grupurile parlamentare ale PSD.

În paralel, tot la Mamaia se desfăşoară reuniuni similare ale ALDE.

Vineri seara, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a participat la şedinţa informală a PSD.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici