Şeful Executivului din Hong Kong apără legea controversată de securitate impozată de China

  • Carrie Lam respinge îngrijorările externe cu privire la situaţia internă din Hong Kong
  • China vrea să impună o lege de securitate în teritoriul guvernat
  • Legea interzice trădarea, secesiunea, protestele şi răsturnarea puterii
385 afișări
Imaginea articolului Şeful Executivului din Hong Kong apără legea controversată de securitate impozată de China

Sursa foto: profimedia

Weekendul trecut oraşul Hong Kong a văzut o întoarcere a violenţelor de anul trecut, după mai multe ciocniri dintre protestatari şi forţele de ordine. Oamenii au ieşit să protesteze împotriva unei legi de securitate impuse de China.

Cu toate acestea, legea respectivă nu este decât o propunere care va fi supusă votului de către parlamentul chinez. După ce primeşte aprobare, propunerea va fi inclusă într-un proiect de lege şi va intra în vigoare la sfârşitul lunii iunie.
Controversata lege prevede interzicerea trădării, secesiunii, protestelor şi acţiunilor de natură subversivă. Criticii spun că ar limita libertăţile oraşului, relatează BBC.

De când propunerea a fost lansată s-a confruntat cu un val de critici din partea comunităţii internaţionale. Şeful Executivului din Hong Kong, Carrie Lam, a afirmat că problemele interne ale teritoriului guvernat de China nu privesc pe nici un partener extern. Ea a apărat propunerea de lege pe care o consideră fundamentală în protejarea oraşului de terorişti, instigatori şi complotişti. Nicio ţară din lume nu ar tolera existenţa unor carenţe în cadrul legislaţiei de securitate naţională, iar Hong Kong ca teritoriu guvernat de China nu face excepţie.

Doamna Lam a dat asigurări că cetăţenii care respectă în general legea nu au de ce să îşi facă griji, pentru că noua propunere nu afectează drepturile locuitorilor din Hong Kong.

Marea Britanie a cedat Hong Kong-ul Chinei în urma unui acord semnat în 1997. Oraşul are o miniconstituţie denumită Legea de Bază, care garantează libertăţile cetăţenilor. Conform legii fundamentale, teritoriul este responsabil să-şi gestioneze singur afacerile interne şi problemele de securitate. Cu toate că ar fi trebuit să aibă o lege de securitate naţională, acest lucru nu s-a întâmplat pentru că o astfel de lege a fost ani la rând nepopulară în rândul cetăţenilor.

Comunitatea internaţională a emis îngrijorări cu privire la noua lege propusă de China pentru că se tem de faptul că acest lucru ar permite chinezilor să-şi instaleze propriile agenţii de securitate în oraş, de unde ar putea exercita un control sporit.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici