Senatul dezbate săptămâna viitoare legea de ratificare a tratatului de extrădare România - Siria

Vicepreşedintele Senatului Laurenţiu Chirvăsuţă a anunţat, marţi, după şedinţa Biroului Permanent, că proiectul de lege pentru ratificarea tratatului de extrădare între România şi Republica Arabă Siriană va fi dezbătut săptămâna viitoare de către această Cameră legislativă.

106 afișări
Imaginea articolului Senatul dezbate săptămâna viitoare legea de ratificare a tratatului de extrădare România - Siria

Senatul dezbate săptămâna viitoare legea de ratificare a tratatului de extrădare România - Siria (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"S-a solicitat din partea ministrului de Externe, Cristian Diaconescu, proiectul de lege pentru ratificarea Tratatului de extrădare între România şi Republica Arabă Siriană, care sperăm să fie luat în dezbatere, pus pe ordinea de zi săptămâna viitoare", a spus senatorul.

Întrebat dacă acest proiect de lege nu mai este în continuare "blocat" la Comisia pentru politică externă, el a răspuns că "s-a primit raportul şi merge mai departe".

Preşedintele Băsescu a declarat, la 16 noiembrie 2011, că aducerea lui Omar Hayssam în România nu este posibilă din cauza blocării la Comisia de politică externă din Senat a acordului de extrădare cu Siria, apreciind că ceea ce face Titus Corlăţean e un blocaj politic mai rău decât "corupţia lui Sorin Apostu".

El a amintit că în urma vizitei preşedintelui Bashar al-Assad la Bucureşti, în toamna anului 2010, a fost parafat un tratat de extrădare cu Siria.

Potrivit preşedintelui Băsescu, acesta este un document necesar pentru aducerea în ţară a lui Omar Hayssam, în condiţiile în care legislaţia Siriei prevede imposibilitatea extrădării persoanelor care au cetăţenia siriană.

În replică, preşedintele Comisiei de politică externă a Senatului, Titus Corlăţean, a respins "ferm" declaraţiile făcute de Traian Băsescu despre blocarea, la Comisia de Politică Externă a Senatului, a ratificării unor acorduri dintre România şi Siria, inclusiv unul de extrădare, care ar fi aplicabil în cazul lui Omar Hayssam. Corlăţean a spus că afirmaţiile lui Băsescu sunt "minciuni şi manipulări".

Senatorul PSD a explicat atunci că la Comisia de Politică Externă au fost dezbătute, în două şedinţe, în mai şi iunie 2010, patru acorduri dintre Siria şi România, dintre care unul de extrădare. Potrivit lui Corlăţean, atât senatorii de la putere, cât şi cei din opoziţie, au căzut de acord că nu se impune începerea procedurilor de ratificare, în condiţiile în care comunitatea internaţională a condamnat "regimul criminal" de la Damasc, impunând inclusiv sancţiuni.

Senatorul PSD a mai afirmat că, pentru cazul Hayssam, există o convenţie de asistenţă juridică, înclusiv penală, între cele două state, convenţie semnată în 1978 şi aflată încă în vigoare.

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, la 3 februarie 2011, decretele pentru supunerea spre ratificare Parlamentului a tratatelor între România şi Republica Arabă Siriană privind extrădarea şi a celui privind transferarea persoanelor condamnate în vederea executării pedepselor privative de libertate.

Şeful statului a semnat Decretul pentru supunerea spre ratificare Parlamentului a Tratatului privind extrădarea între România şi Republica Arabă Siriană, semnat la Bucureşti la 10 noiembrie 2010.

Preşedintele Băsescu a semnat şi Decretul pentru supunerea spre ratificare Parlamentului a Tratatului între România şi Republica Arabă Siriană privind transferarea persoanelor condamnate în vederea executării pedepselor privative de libertate, semnat la Bucureşti la 10 noiembrie 2010.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici