Senatul votează, miercuri, legile privind profesia de avocat, pensiile militare şi modificări ale Codului Penal

Proiectele de lege referitoare la organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, pensiile militare şi modificări ale Codului Penal (CP) vor fi votate miercuri în plenul Senatului.

2412 afișări
Imaginea articolului Senatul votează, miercuri, legile privind profesia de avocat, pensiile militare şi modificări ale Codului Penal

Senatul votează, miercuri, legile privind profesia de avocat, pensiile militare şi modificări ale Codului Penal (Imagine: Franck Hamel/Mediafax Foto)

Proiectul de lege referitor la organizarea şi exercitarea profesiei de avocat exceptează înscrisurile, suporturile de sunet, imagine şi date, precum şi imaginile şi alte reprezentări aflate în posesia avocatului de la ridicare, sechestrare sau confiscare. Dacă avocatul este suspect că a săvârşit fapte prevăzute de legea penală sau dacă a favorizat infractorul, obstrucţionează justiţia, este implicat într-o tăinuire ori dacă este vorba despre bunuri implicate în săvârşirii unei infracţiuni, nu vor mai fi aplicate restricţiile referitoare la confiscare.

Acelaşi proiect stabileşte că avocatul nu va răspunde dacă nu denunţă infracţiuni planificate de care află prin prisma profesiei, cu excepţia omorului sau a uciderii din culpă, genocid, crimei împotriva umanităţii sau crimei de război, răpirii, luării de ostateci ori atacului terorist.

De asemenea, Senatul va vota miercuri şi proiectele de lege referitore la modificarea Codului penal şi a Codului de procedută penală, care au primit marţi avize negative la Comisia juridică, cu unanimitate de voturi şi fără dezbatere. Adoptarea unei propuneri legislative de modificare a Codului penal şi Codului de procedură penală, iniţiată de mai mulţi parlamentari, ar diminua eficienţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) şi ar afecta în mod sever statutul procurorilor, potrivit unui punct de vedere transmis de DNA în 5 mai.

Tot miercuri va fi votat proiectul de lege, iniţiat de Guvern, privind regimul pensiilor militarilor, care prevede că vor fi acordate pensii militare de stat şi pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti care îndeplinesc condiţiile de vechime în serviciu, această categorie profesională beneficiind în prezent de posibilitatea menţinerii în activitate până la vârsta de 55 de ani. De asemenea, proiectul prevede că baza de calcul pentru stabilirea pensiilor militare de stat este media tuturor veniturilor brute realizate în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici