Video Liderii europeni au semnat DECLARAŢIA de la Sibiu. Imagini şi declaraţii de la sosirea oficialilor Tusk, Juncker, Macron şi Merkel/ LIVE UPDATE

Şefii statelor şi guvernelor UE şi liderii PPE, precum şi Donald Tusk, Jean-Claude Juncker, Antonio Tajani şi Angela Merkel, participă joi la Summitul informal al şefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană, eveniment la care sunt aşteptate decizii importante pentru viitorul UE.

7129 afișări

UPDATE 14.30 Cei 27 de membri ai UE au semnat declaraţia comună 

Şefii de stat şi guverne din statele membre UE au adoptat Declaraţia de la Sibiu cu privire la viitorul Uniunii Europene, în cadrul Summitului de la Sibiu. Înaintea lucrărilor reuniunii liderilor europeni, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că a contribuit şi el „un pic la document”.

Declaraţia conţine zece angajamente printre care o singură Europă, uniţi la bine şi la greu, protejarea democraţiei şi a statului de drept şi apărarea unei singure Europe.

„Peste câteva săptămâni, cetăţenii europeni îşi vor alege reprezentanţii în Parlamentul European, la patruzeci de ani după exercitarea, pentru prima dată, a acestui drept fundamental. O Europă reunită în pace şi democraţie este doar una dintre numeroasele realizări. Încă de la începuturile sale, Uniunea Europeană, cu valorile şi libertăţile sale ca forţă motrice, a oferit stabilitate şi prosperitate în întreaga Europă, în interiorul graniţelor Uniunii şi dincolo de ele. De-a lungul anilor, a căpătat un rol important pe scena internaţională. Cu o populaţie care se ridică la aproximativ jumătate de miliard de cetăţeni şi o piaţă unică competitivă, Uniunea Europeană este un lider în comerţul internaţional şi conturează politica mondială”, potrivit documentului.

„Ne reafirmăm convingerea că, uniţi, suntem mai puternici în această lume tot mai neliniştită şi care prezintă tot mai multe provocări. Recunoaştem că avem responsabilitatea, ca lideri, de a face Uniunea noastră mai puternică şi de a ne crea un viitor mai bun, recunoscând totodată perspectiva europeană a altor state europene”, mai arată liderii UE, în Declaraţia de la Sibiu.

Întrebat, înaintea Summitului, dacă a redactat sau a scris cu pixul pe hârtie pe Declaraţia de la Sibiu, preşedintele Klaus Iohannis a declarat „Am contribuit un pic la Declaraţia de la Sibiu”.

UPDATE 14.00 Declaraţii Antonio Tajani, despre susţinerea Laurei Codruţa Kovesi: Hotărârea PE nu este revocabilă

Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a declarat, joi, la Sibiu, că mandatul pentru susţinerea Laurei Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror-şef european rămâne valabil şi în legislatura viitoare. El susţine că hotărârea Parlamentului European nu este revocabilă.


”Există o continuitate administrativă. Parlamentul (European - n.r.) a luat deja această hotărâre. Această hotărâre nu e revocabilă”, a declarat Antonio Tajani.

Având în vedere că Laura Codruţa Kovesi este candidatul ales de comisiile parlamentare pentru funcţia de procuror-şef european, iar Consiliul UE a stabilit ca Jean-François Bohnert să fie desemnat pentru şefia Parchetului UE, au avut mai multe runde de negocieri au loc între Parlament şi Consiliu, însă cele două echipe nu au ajuns la un consens.

UPDATE 13.40  S-a încheiat prima parte a Summitului UE. Liderii europeni s-au strâns la poza de grup/ Sute de oamenii strânşi în piaţa mare din Sibiu scandează de pe margine Europa

Prima parte a Summitului de la Sibiu s-a încheiat după aproximativ 40 de minute. Liderii UE au ieşit în Piaţa Mare din Sibiu pentru a face o fotografie de familie. A doua sesiunea de lucru a reuniunii e programată să înceapă la ora 15.30.

După fotografia de familie şefii de stat şi de guverne ai statelor membre UE s-au dus spre mulţime. Oamenii strânşi în Piaţa Mare a Sibiului au început să strige „Europa”, „Europa unita”, „Nu cedaţi rezistaţi” şi să aplaude. De asemenea, mulţimea a strigat şi numele preşedintelui Klaus Iohannis.

UPDATE 13.00 Summitul de la Sibiu a început

Ulterior summitului informal, preşedintele Klaus Iohannis are programată, în jurul orei 18.00, o conferinţă de presă comună cu Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi cu Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. De asemenea, în agenda lui Iohannis figurează o îÎntâlnire cu reprezentanţii Forumului Democrat al Germanilor din România, cu participarea Cancelarului Republicii Federale Germania, Angela Merkel.

Principalul subiect al discuţiilor la reuniunea informală a Consiliului European de la Sibiu este viitorul Uniunii Europene, cu accent pe Agenda Strategică a Uniunii pentru perioada 2019-2024. Cu această ocazie, liderii europeni vor avea un schimb de opinii cu privire la provocările actuale cu care se confruntă Uniunea şi la priorităţile acţiunii la nivel european pentru următorii ani.

Totodată, liderii UE 27 urmează să adopte o Declaraţie cu privire la viitorul Uniunii Europene.

Referitor la eveniment, Klaus Iohannis a declarat că îşi doreşte ca după Summit-ul din 9 mai liderii europeni să aibă "o declaraţie foarte optimistă în prag de alegeri europene", care speră să se numească "Declaraţia de la Sibiu".

UPDATE 12.40 Federica Mogherini vorbeşte la Sibiu despre importanţa statelor balcanice în cadrul UE

Federica Mogherini, Înaltul reprezentant european pentru Afaceri Externe, a ajuns joi dimineaţă la summitul informal al şefilor de stat sau de guvern din UE, desfăşurat la Sibiu, unde a vorbit despre importanţa viitorului statelor balcanice în cadrul Uniunii Europene.

"Este foarte important ca liderii statelor membre UE să se reunească pentru a arăta unitate şi determinarea de a continua să investească în Uniunea Europeană", a declarat Mogherini.

"Trebuie să adaug că vin direct de la Tirana (n. red. - capitala Albaniei), unde am participat la întrevederea liderilor statelor din Balcanii de Vest şi că pentru mine a reprezentat un mesaj special: că proiectul integrării Uniunii Europene primeşte un nivel ridicat de susţinere, mai ales în Balcanii de Vest", a adăugat aceasta.

"Consider că liderii actuali, cât şi cei din viitor, trebuie să ia în considerare viitorul statelor balcanice în cadrul Uniunii Europene ca fiind o prioritate, pentru prosperitate economică (...) Albania susţine Uniunea Europeană în proporţii de 90%, aşa că Tirana este o capitală de care trebuie să grijă în viitor", a mai afirmat oficialul european.

Principalul subiect al discuţiilor al reuniunii informale a Consiliului European de la Sibiu va fi viitorul Uniunii Europene, cu accent pe Agenda Strategică a Uniunii pentru perioada 2019-2024. Cu această ocazie, liderii europeni vor avea un schimb de opinii cu privire la provocările actuale cu care se confruntă Uniunea şi la priorităţile acţiunii la nivel european pentru următorii ani.

UPDATE: 12.42 Emmanuel Macron a ajuns la Sibiu, la summitul UE şi a vorbit la începutul summitului informal al Consiliului European de la Sibiu, despre nevoia de mobilizare pentru evoluţia Europei, pentru combaterea schimbărilor climatice şi pentru securitatea cetăţenilor europeni.

„Sunt foarte bucuros că ne regăsim azi, de Ziua Europei, la Sibiu. Azi trebuie să vorbim despre Europa, despre viitor şi despre proiectele comune”, a declarat preşedintele francez în Piaţa Mare din Sibiu.

„Sunt foarte multe lucruri pe care trebuie să le avem în vedere: apărare, protecţia intereselor strategice economice, clima”, a adăugat Macron.

Preşedintele francez a enumerat priorităţile pe care Uniunea Europeană ar trebui să le aibă în următorii ani, şi anume reducerea emisiilor de carbon, protejarea frontierelor şi securitatea Europei. Emmanuel Macron a transmis că termenul limită pentru reducerea emisiilor de carbon la zero este anul 2050.

„În 15 zile avem alegerile noastre europene. Întrebarea este dacă ne dorim să construim împreună şi să îmbunătăţim lucrurile, sau să distrugem Europa şi să revenim la naţionalism?”, a transmis Emmanuel Macron.

De asemenea, preşedintele francez a reiterat nevoia de investire în Inteligenţa Artificială şi în proiecte pentru siguranţa cetăţenilor.

„Nu ne-am întâlnit azi la Sibiu pentru a discuta despre divorţ, despre separare, ci despre proiecte de viitor, proiectele comune”, a declarat preşedintele francez.

„În 15 zile, europenii vor alege între proiecte care vizează construirea Europei şi proiecte menite să distrugă Europa şi să determine revenirea la naţionalism. Acest clivaj există în toate ţările europene, şi aici (în România, n.red.), este foarte puternic”, a menţionat Emmanuel Macron.

Emmanuel Macron a transmis că Europa are nevoie de un nou model economic şi social de creştere: „Avem nevoie de o Europa care investeşte în Inteligenţă Artificială, în toate subiectele care vor determina evoluţia de mâine”.

UPDATE 12.20 Angela Merkel a sosit, la summitul UE, în aplauzele oamenilor prezenţi în Piaţa mare din Sibiu

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a pledat, în declaraţia făcută în momentul sosirii la summitul Uniunii Europene de la Sibiu, pentru unitate la nivel european, subliniind că este necesară o dezbatere despre viitorul Europei.

"Sunt bucuroasă că ne-am reunit astăzi în Sibiu (...), le mulţumesc gazdelor. Este o zi importantă pentru Preşedinţia deţinută de România", a declarat Angela Merkel în momentul sosirii la reuniunea informală a Consiliului European de la Sibiu.

Cancelarul Germaniei a pledat pentru "unitate" la nivel european, la aniversarea "Declaraţiei Schuman", la trei decenii de la revoluţiile din Europa şi la 15 ani de la cea mai mare extindere a Uniunii Europene.

Vom discuta astăzi despre Agenda strategică a viitorului, vom clarifica direcţiile Uniunii Europene, a subliniat Merkel.

Sosirea delegaţiei ungare la summitul UE

UPDATE 12.00 Alexis Tsipras: Weber nu poate fi preşedintele Comisiei Europene

Premierul Greciei, Alexis Tsipras, a ajuns joi dimineaţă la summitul informal al şefilor de stat sau de guvern din UE, desfăşurat la Sibiu, unde a reiterat că nu îl susţine pe Manfred Weber pentru preşedinţia Comisiei Europene.

"Avem nevoie de un preşedinte care să susţină unitatea Uniunii Europene, un preşedinte care să susţină ideile fundamentale ale Uniunii Europene, cum ar fi solidaritatea, democraţia", a declarat premierul grec, fiind întrebat ce candidat ar trebui să obţine funcţia de preşedinte al Executivului UE.

"Acest preşedinte nu poate fi Weber. Asta este perspectiva mea", a adăugat acesta.

UPDATE 11.50 Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a ajuns, joi, la Sibiu pentru a participa la Summit

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a ajuns, joi dimineaţă, la Sibiu, pentru a participa la summit-ul informal al şefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană, eveniment la care sunt aşteptate decizii importante pentru viitorul UE.

UPDATE 11.40 Iohannis, la sosirea la Summit-ului de la Sibiu: Vom decide cum va arăta viitorul Uniunii Europene

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, înaintea Summit-ului de la Sibiu, că în această zi, la Sibiu, se decide viitorul Uniunii Europene, precizând că este pregătită o declaraţie care va arăta hotărârea şi unitatea statelor membre.

"E o zi frumoasă aici în Sibiu. O zi mare pentru România. Summitul de la Sibiu şi azi, de Ziua Europei, Europa vine în România. Aici din centrul României, de la Sibiu, se va decide viitorul UE. Peste câteva minute vor începe liderii de state şi guverne să sosească aici în Piaţa Mare. Ne vom întruni şi vom decide cum va arăta viitorul UE. Avem o declaraţie care va arăta că suntem hotărâţi, uniţi, dorim să ne implicăm pentru un viitor foarte bun al UE. Azi, Europa vine la noi. România contează, românii contează", a declarat Klaus Iohannis, la sosirea în Piaţa Mare din Sibiu.

Preşedintele a reiterat apelul ca românii să iasă la vot pe 26 mai.

"Sunt printre semnatarii acelui apel şi nu întâmplător a fost lansat azi, de Ziua Europei. Toţi preşedinţii de state am semnat un apel prin care îi chemăm pe europeni la urne. La aceste alegeri se decide realmente viitorul UE. Vedeţi că avem peste tot partide eurospcetice, politicieni populişti care nu vor să continuăm în acest fel. E clar că avem de ales între partide tradiţionale, care vin cu soluţii şi partide extremiste care vin cu sloganuri, dar nu cu soluţii. Iată pentru noi acest vot contează şi la europarlamentare şi la referendum. Referendumul pe care l-am convocat este pentru viitorul nostru în UE. Noi toţi am muncit ani de zile ca să ajungem aici. România e o ţară europeană, respectată. Se vede. Vor veni toţi liderii UE azi aici la noi. Votul românilor contează în România şi în Europa", a completat Iohannis.

Liderii europeni reuniţi la Sibiu vor dezbate Agenda strategică 2019-2024, care include teme precum apărarea cetăţenilor şi a libertăţilor, protejarea normelor statului de drept, configurarea modelului economic european şi intensificarea rolului Uniunii Europene la nivel mondial.

Iohannis: Acest summit nu este despre Brexit

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, la Sibiu, că Summit-ul informal UE nu este despre Brexit, deşi iniţial acest eveniment era organizat după ieşire Marii Britanii din UE, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

"Acest summit nu este despre Brexit. Iniţial, trebuia să fie acest Summit imediat după Brexit. Brexit încă nu s-a întâmplat, însă chestiunea Brexit nu va fi pe agenda discuţiilor de astăzi", a declarat Klaus Iohannis, înainte de summit-ul informal UE de la Sibiu.

Liderii europeni reuniţi la Sibiu vor dezbate Agenda strategică 2019-2024, care include teme precum apărarea cetăţenilor şi a libertăţilor, protejarea normelor statului de drept, configurarea modelului economic european şi intensificarea rolului Uniunii Europene la nivel mondial.

"În luna iunie, chiar înainte de noul ciclu instituţional, Consiliul European va adopta noua Agendă Strategică, stabilind priorităţile care vor ghida activităţile Uniunii Europene în următorii cinci ani. Pentru lansarea acestui proces, liderii sunt invitaţi să aibă discuţii iniţiale la Sibiu despre direcţiile pe care le vor avea politicile UE în viitor, pe baza unui proiect. În contextul discuţiilor (de la Sibiu -n.red.), prima versiune a Agendei Strategice va fi prezentată la începutul lunii iunie", anunţă Consiliul European.

Incident AVIATIC al delegaţiei Marii Britanii înainte de aterizarea pe aeroportul din Sibiu

Începând cu ora 11.45 şefii statelor şi guvernelor UE, printre care cancelarul Germaniei, Angela Merkel, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, precum şi premierul Ungariei, Viktor Orban, vor sosi la Primăria Sibiu, unde se desfăşoară Summitul informal al şefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană.

Reuniunea Consiliului European cu Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, va începe la 12:30, în Sala Atrium, Primăria Sibiu

Liderii europeni vor face o fotografie de familie la ora 13:15 în Piaţa Mare, iar de la 13:30 vor participa la un dejun de lucru la Muzeul Brukenthal din Sibiu, urmând ca la 15.30 să înceapă a doua sesiune de lucru a summitului informal al Consiliului European.

Preşedintele Klaus Iohannis are programată, începând cu ora 18.00, o conferinţă de presă comună cu Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi cu Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. De asemenea, în agenda lui Iohannis figurează o îÎntâlnire cu reprezentanţii Forumului Democrat al Germanilor din România, cu participarea Cancelarului Republicii Federale Germania, Angela Merkel.

Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, a anunţat că va propune la summitul Consiliului European de la Sibiu, reformarea Uniunii Europene prin modificarea Tratatului Lisabona, liderul de la Viena pledând pentru introducerea unor reglementări europene mai stricte, inclusiv pentru protejarea statului de drept.

Sebastian Kurz a exprimat preocupare în legătură cu nerespectarea regulilor privind deficitul bugetar în zona euro. "Atunci când Comisia Europeană reacţionează ridicând din umeri, mai mult sau mai puţin, în legătură cu gradul de îndatorare al Franţei sau Italiei, Europa are o problemă. Aceste lucruri trebuie să se schimbe", afirmă Sebastian Kurz într-un interviu acordat publicaţiei Handelsblatt.

Liderul de la Viena a pledat şi pentru măsuri suplimentare pentru protejarea climei. "Lupta împotriva încălzirii climatice poate fi câştigată doar împreună. În acest sens, sunt necesare măsuri stricte la nivel mondial şi european", a adăugat Sebastian Kurz.

"În Europa, avem nevoie de ordine şi de o înţelegere sănătoasă între oameni. Regulile pe care noi înşine le-am creat în Europa trebuie respectate. Oricând s-au încălcat regulile în trecut a fost haos. Exact în acest fel este afectată moneda euro de datoriile prea mari ale unor ţări. Dubiile referitoare la normele statului de drept şi democraţiei afectează fundamentul european", a subliniat Sebastian Kurz, cerând şi respectarea Reglementărilor Dublin în materie de imigraţie.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat anterior că îşi doreşte ca după Summit-ul din 9 mai liderii europeni să aibă „o declaraţie foarte optimistă în prag de alegeri europene”, care speră să se numească ”Declaraţia de la Sibiu”.

Principalul subiect al discuţiilor al reuniunii informale a Consiliului European de la Sibiu va fi viitorul Uniunii Europene, cu accent pe Agenda Strategică a Uniunii pentru perioada 2019-2024. Cu această ocazie, liderii europeni vor avea un schimb de opinii cu privire la provocările actuale cu care se confruntă Uniunea şi la priorităţile acţiunii la nivel european pentru următorii ani.

Totodată, liderii UE 27 urmează să adopte o Declaraţie cu privire la viitorul Uniunii Europene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici