Video Tăriceanu, desemnat candidatul ALDE la prezidenţiale. Primele declaraţii: Nu rupem alianţa. Decizia PSD de a avea prezidenţiabil propriu e o dezamăgire

ALDE a votat, miercuri, în şedinţele forurilor statutare, ca liderul partidului Călin Popescu Tăriceanu să fie candidatul la prezidenţiale, decizia fiind luată în unanimitate.

1921 afișări

Călin Popescu Tăriceanu a anunţat, miercuri, că va candida la prezidenţiale din partea ALDE, decizia social-democraţilor de a avea un candidat propriu fiind o dezamăgire. El a adăugat că PSD îşi propune să ajungă în turul doi, însă nu să şi câştige un mandat la Cotroceni.

„Le mulţumesc foarte mult colegilor pentru încrederea pe care mi-au acordat-o. În ultimele zile toată scena politică a fost invadată de informaţii referitoare la candidaturi, necandidaturi, alianţe, etc. După cum şţiţi a existat o veche discuţie în cadrul coaliţiei referitor la desemnarea unui candidat comun, care ar fi trebuit desemnat pe baza unor date obiective, rezultate sociologice adică. Rezultatele indică date foarte clare peste 80% cred că ar trebui o candidatură comună care să fie legată de persoana mea. Din păcate, însă la discuţiile cu cei din PSD şi cu doamna Dăncilă, am primit acelaşi răspuns la aceste argumente şi anume că PSD e un partid prea mare ca să nu aibă propriul candidat. A nu avea propriul candidat nu înseamnă că partidul e mai mic. Cred că prin PSD bântuie un aer defetist, adică îşi propun mult prea puţin, nu îşi pun problema de a câştiga alegerile”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, în Parlament, după şedinţa ALDE în care a fost desemnat prezidenţiabilul partidului.

El a afirmat că decizia PSD de a avea prezidenţiabil propriu, în persoana Vioricăi Dăncilă, e o dezamăgire.

„I-am spus doamnei Dăncilă că acest lucru se poate face printr-o coaliţie în trei. Am discutat acest lucru cu domnul Ponta şi el a fost de acord să susţină o candidatură din trei partide. Din păcate, PSD un îşi doreşte acest lucru. Am avut de multă vreme informaţii că se pregăteşte această candidatură. Prin urmare, pentru mine şi colegii mei nu e o surpriză, dar e o dezamăgire ca s-a luat această decizie, şi anume că va urma o competiţie electorală”, a adăugat Tăriceanu.

Liderul ALDE a susţinut că PSD nu mai crede în câştigarea alegerilor prezidenţiale

„Părerea noastră e că PSD nu mai crede că actuala conducere a partidului consideră câştigarea alegerilor prezidenţiale ca un obiect realizabil şi părerile noastre se despart aici, încât eu cred că avem capacitatea să îl înfrângem pe actualul preşedinte. Nu cred că actualul preşedinte mai merită să I se acorde al doilea mandat. A devenit un activit în vestă roşie la manifestările din stradă, a închis ochii la abuzurile procurorilor, nu a promovat România în cadrul Consiliului European”, a subliniat Tăriceanu.

PSD a desemnat-o marţi pe Viorica Dăncilă prezidenţiabilul formaţiunii.

Tăriceanu, despre prezidenţiale: Candidatura separată nu înseamă o rupere a coaliţiei de guvernare

Călin Popescu Tăriceanu a declarat că faptul că va candida din partea ALDE, separat de PSD, la alegerile prezidenţiale nu înseamnă că se va rupe coaliţia de guvernare. El a precizat că ar fi oportună venirea la guvernare şi a Pro România.

„Vom continua să rămânem parteneri corecţi. Candidatura separată nu înseamnă o rupere a coaliţiei de guvernare. Voi face o campanie corectă, voi acord respect doamnei Dăncilă, aşa cum acord respect şi celorlalţi contracandidaţi, dar asta nu înseamnă că nu voi vorbi despre lipsurile, defectele contracandidaţilor mei”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, miercuri la Parlament.

„Am discutat acest lucru cu Victor Ponta şi ne lovim de problema că e foarte impropriu ca noi să rămânem în coaliţia de guvernare şi ei să fie în opoziţie. Fie intră Pro România la guvernare, fie ieşim noi de la guvernare. În ceea ce priveşte ieşirea de la guvernare am vorbit cu colegii mei şi nu s-a luat o astfel de decizie. Intrarea la guvernare a Pro România e o soluţie. Cred că şi acum probabil că ar trebui serios să reflecteze şi undeva spre finele lunii august să facem o cercetare sociologică şi atunci poate PSD va decide că e mai înţelept să mergem pe o candidatură comună. Eu cred că bătălia e pentru câştigarea preşedinţiei, nu pentru a intra în turul doi”, a explicat preşedintele ALDE.

El a adăugat că ALDE a stabilit calendarul pentru prezidenţiale şi că va începe din acest moment precampania, iar strângerea de semnături va demara pe 10 august.

„Am stabilit calendarul primei acţiuni din cadrul campaniei electorale. Pe 3 august PSD va oficvializa candidatura, însă noi începe din acest moment precampania. Pe 10 august vom începe campania de strângere de semnături. Acesta este subiectul dezbătut cu colegii mei, inclusiv programul la nivelul judeţean unde voi lua contactul cu cetăţenii”, a conchis Tăriceanu.

PSD a desemnat, marţi, în CEx, ca Viorica Dăncilă să fie prezidenţiabilul partidului.

ALDE s-a întrunit de la ora 13.00 în şedinţa BPEx al partidului, urmată de reuniunea Delegaţiei Permanente Naţionale a formaţiunii, miercuri, la Parlament.

Vicepreşedinţii ALDE, Varujan Vosganian şi Andrei Gerea, au criticat alegerea Vioricăi Dăncilă ca prezidenţiabil al PSD. Vosganian a spus că este mirat de faptul că Dăncilă vorbeşte despre responsabilitate, în condiţiile în care PSD a încălcat procedura desemnării prezidenţiabilului. În opinia deputatului ALDE, Viorica Dăncilă a intrat într-o competiţie pentru prezidenţiale fără a fi legitimită de vreun sondaj de opinie.

Varujan Vosganian a adăugat că guvernarea va merge mai departe, însă partidul şi-a pierdut încrederea în partenerul de coaliţie.

De asemenea, Andrei Gerea a afirmat că este dezamăgit de felul în care a evoluat desemnarea candidatului PSD la prezidenţiale, marţi în Comitetul Executiv al partidului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici