Te-ai săturat de scumpiri? Guvernul Ciolacu plafonează preţul la alimentele de bază

Pandemia, criza energetică la nivel global şi războiul din Ucraina au provocat inflaţie de amploare şi scumpirea alimentelor de bază. Pentru românii care au venituri mici, costurile vieţii au crescut şi dieta alimentară a devenit necorespunzătoare pentru mii de minori din România, neavând acces la lapte, legume, fructe şi alte alimente necesare creşterii şi dezvoltării lor.

1788 afișări
Imaginea articolului Te-ai săturat de scumpiri? Guvernul Ciolacu plafonează preţul la alimentele de bază

Guvernul condus de premierul Marcel Ciolacu a promis românilor că va plafona preţurile la alimentele de bază. 

Prin urmare, românii vor plăti mai puţin la următoarele alimente:

  • pâinea albă de 300-500 grame
  • lapte de vacă la 1 litru, cu grăsime 1,5% 
  • brânza telemea de vacă 
  • făina albă de grâu ,,000" 1 kg
  • mălaiul la 1 kg
  • ouă de găină calibrul M 10 buc. 
  • uleiul de floarea-soarelui la 1 litru
  • carnea de pui 
  • carnea de porc
  • legumele proaspete vrac
  • fructele proaspete vrac
  • cartofi proaspeţi albi vrac
  • zahăr alb tos la 1 kg 

Din 2021, în plină pandemie de coronavirus, recolta de cereale mai slabă din cauza restricţiilor la nivel global, forţa de muncă a fost mai greu de găsit şi scumpă.

Alte cauze au fost explozia preţurilor energiei, combustibilului şi transportului valul inflaţionist global, toate acestea reflectându-se în costurile pentru producerea pâinii şi în preţul final, scrie ZF.

Premierul liberal de atunci, Florin Cîţu, nu a ştiut să răspundă la întrebările puse de presă în privinţa preţului pâinii: „Nu pot să spun, nu mănânc pâine”.

În 2022, preţul pâinii a crescut cu 18% în Uniunea Europeană. 

Până la începerea bombardării Ucrainei de către Rusia, era deja o criză a îngrăşămintelor chimice în desfăşurare după criza pandemică, ceea ce a dus la scumpirea legumelor şi fructelor. 

Potrivit Financial Times, preţurile laptelui au fost în creştere puternic de pe urma perturbării livrărilor de îngră­şăminte şi hrană pentru animale şi presiunilor inflaţioniste în contextul războiului din Ucraina.

Citat de Ziarul Financiar, un producător de carne spunea la începutul lunii iunie 2023 că piaţa cărnii fierbe, după o creştere istorică a preţului materiei prime pentru mezeluri. 

Preţul la ouă a crescut constant din 2017. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici