Toamna moţiunilor. USR PLUS, PSD şi AUR fac coadă să dea jos Guvernul Ciţu / Cum arată calculele pentru demiterea premierului

  • Abia a început sesiune parlamentară şi deja s-a format coadă la depunerea de moţiuni de cenzură.
  • În decurs de 24 de ore, trei formaţiuni politice au anunţat că depun moţiune de cenzură împotriva Guvernului Ciţu.
  • PSD invită USR PLUS şi AUR la negocieri pentru depunerea moţiunii
  • Dan Barna: Vom vedea cu care dintre cele două variante, PSD sau AUR, vom merge mai departe
  • Pentru a fi depusă o moţiune are nevoie de 117 semnături, iar pentru a trece are nevoie de cel puţin 234 de voturi.
8235 afișări
Imaginea articolului Toamna moţiunilor. USR PLUS, PSD şi AUR fac coadă să dea jos Guvernul Ciţu / Cum arată calculele pentru demiterea premierului

"Toamna motiunilor". USR PLUS, PSD şi AUR fac coadă să dea jos Guvernul Ciţu / Cum arată calculele pentru demiterea premierului

UPDATE Moţiunea mai aproape să treacă. Ciolacu: „PSD va vota o eventuală moţiune de cenzură depusă de AUR şi USR PLUS”

 PSD va vota o eventuală moţiune de cenzură depusă de AUR şi USR PLUS, a declarat joi seara liderul PSD Marcel Ciolacu.

„USR are o hârtie”, a spus Ciolacu, care a subliniat că nimeni nu se poate folosi de PSD pentru a-şi rezolva problemele.

Ciolacu a precizat că are, până în prezent 157 de semnături şi că pentru depunerea moţiunii PSD are nevoie de 234 de semnături. Pe de altă parte el a spus că nu va putea evita să vorbească în textul moţiunii de miniştrii USR PLUS, de programe precum IMM Invest sau de activitatea ministrului Economiei Claudiu Năsui.

UPDATE Dan Barna: Vom vedea cu care dintre cele două variante, PSD sau AUR, vom merge mai departe

Nu este vorba de o alianţă nici cu PSD, nici cu AUR, ci despre o moţiune de cenzură prin care premierul „trebuie trimis acasă pentru că nu are competenţa profesională şi morală să conducă un guvern”, spune Dan Barna, care precizează că USR PLUS nu a decis dacă susţine moţiunea PSD sau AUR.

„În momentul în care am văzut ceea ce s-a întâmplat ieri (miercuri - n.r.), o zi în a cărei dimineaţă coaliţia funcţiona foarte bine, iar până seara borcanele erau sparte şi cioburile pisate mărunt de către premierul Cîţu, singura opţiunea pe care o mai aveam la dispoziţie era o moţiune de cenzură pentru a transforma în realitate, în acţiune concretă lipsa de susţinere de care premierul o are din partea USR PLUS. În cursul dimineţii am făcut acel apel către toţi parlamentarii pentru susţierea unei moţiui de cenzură. Sunt două variante de moţiune, toate variantele sunt pe masă. Vom vedea pe care dintre cele două variante vom merge mai departe”, spune Dan Barna.

UPDATE PSD invită USR PLUS şi AUR la negocieri pentru depunerea moţiunii

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, invită USR PLUS şi AUR la negocieri pentru susţinerea moţiuni propuse de PSD:

"Aveţi probleme cu textul? E ceva neadevărat? Haideţi să stăm la aceeaşi masă şi să-l discutăm! Pentru că, nu-i aşa, cu toţii ne dorim să scăpăm de Guvernul Cîţu!", scrie pe Facebook Marcel Ciolacu.

Ştire iniţială

AUR şi PSD, din opoziţie, şi-au anunţat separat intenţia de a da jos guvernul.

Ieri, Alianţa pentru Unirea Românilor a înaintat spre semnare documentul numit „Demiterea Guvernului Cîţu, singura şansă a României de a trăi!”.

În dimineaţa acesta a fost prezentată şi varianta PSD de moţiune

”Cine vrea ca într-adevăr acest guvern să pice va semna moţiunea PSD. Restul sunt poveşti. Lipsa semnăturii înseamnă doar şantaj”, a declarat Sorin Grindeanu, reprezentatul PSD care a prezentgat moţiunea în Parlament.

Totuşi cele două partide nu au nici împreună voturi necesare să treacă moţiunea.

Scandalul din coaliţie a dus şi la o supriză. Formaţiunea USR PLUS a anunţat că depune la rândul ei moţiune de cenzură, după ce PNL a forţat aprobarea planului „Anghel Saligny” şi premierul Ciţu l-a remaniat pe ministrul Stelian Ion.

"Cele 80 de voturi ale USR PLUS care au ajutat la formarea actualei majorităţi sunt astăzi semnături pe moţiunea de cenzură pe care am anunţat-o aseară după demiterea abuzivă şi lipsită de temei a ministrului Stelian Ion. Îi invităm alături de noi pe toţi parlamentarii responsabili şi interesaţi ca această criză politică declanşată de un prim-ministru iresponsabil să dureze cât mai puţin. Cerem celorlalte forţe politice să nu intre în tergiversări şi jocuri politicianiste, să depunem şi să votăm urgent moţiunea. E momentul să vedem dacă discursul se transpune în fapte. Florin Cîţu trebuie să plece. Este o moţiune necesară şi poate fi evitată doar dacă Florin Cîţu îşi dă demisia de onoare sau coalţia îi retrage sprijinul politic", a trasmis formaţiunea USR PLUS într-un comunicat.

CITEŞTE AICI Moşteanu, deputat USR PLUS: Am discutat cu cei de la AUR. Avem 122 de semnături, deci putem depune moţiune de cenzură

Este încă neclar care dintre moţiuni va ajunge la vot şi se poate ajunge la o situaţie în care chiar dacă cele trei partide au un scop comun, demniterea Guvernului Ciţu, să refuze să voteze moţiune, dacă acesta nu este depusă de formaţiunea lor.

Pentru ca o moţiune să ajungă la vot este nevoie de 117 semnături.

Numărul minim de semături poate fi atins în următoarele scenarii:

  • PSD are 157 de parlamentari şi poate depune moţiune fără sprijin din partea altor partide
  • PSD - USR PLUS - 237 de parlamentari
  • USR PLUS - AUR - 122 de parlamentari

Pentru a trece moţiune are nevoie de cel puţin 234 de voturi.

Sigurele variante în care moţiunea ar trece ar fi:

  • PSD - USR PLUS - 237 de voturi
  • PSD - USR PLUS - AUR - 280 de voturi

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici