Tomac: Anul 2023 se încheie fără o perspectivă clară de eliminare a frontierei UE pentru noi

  • Anul 2023 se încheie fără o perspectivă clară de eliminare a frontierei UE pentru România, afirmă eurodeputatul PMP Eugen Tomac.
  • El spune că Guvernul trebuie să se pregătească pentru un demers serios la CJUE, iar preşedintele Iohannis trebuie să ceară o dezbatere urgentă în Consiliul European.
156 afișări
Imaginea articolului Tomac: Anul 2023 se încheie fără o perspectivă clară de eliminare a frontierei UE pentru noi

„Cum s-a votat în parlamentul olandez acceptarea Bulgariei în spaţiul Schengen? În seara zilei de 21 decembrie, a avut loc o dezbatere aprinsă în parlamentul olandez cu privire la politica privind străinii şi azilul. În cadrul acestei dezbateri, a fost depusă o moţiune împotriva propunerii guvernului interimar Rutte de a susţine intrarea Bulgariei în spaţiul Schengen. Deputatul Caspar Veldkamp de la Nieuw Sociaal Contract a depus moţiunea prin care solicita ca Olanda să se alăture poziţiei Austriei şi anume să accepte intrarea Bulgariei în Schengen în etape, întâi doar pe cale aeriană, nu şi terestră”, scrie pe Facebook Eugen Tomac.

Potrivit acestuia, în cadrul dezbaterii, secretarul de stat pentru Justiţie şi securitate în domeniul azilului şi migraţiei, Eric van der Burg, a declarat: "În această moţiune se spune că trebuie să sprijinim un eventual rezultat al negocierilor. În dezbaterea de ieri am explicat că aici este vorba de unanimitate, sau cel puţin, trebuie să fie vorba de unanimitate. În momentul în care Austria pune această cerinţă, nu putem face altceva decât două lucruri. Putem spune că acceptăm dorinţa Austriei, conform acestei moţiuni, aş putea spune. Sau putem spune: nu, considerăm că, dacă această dorinţă a Austriei este pe masă, nu vom permite Bulgariei şi României să adere în niciun fel".

„Interesantă este menţionarea ţării noastre în condiţiile în care demersul parlamentar viza doar Bulgaria. În final, această moţiune a picat la vot. Interesant este faptul că partidul (PVV) condus de către extremistul Geert Wilders, câştigătorul alegerilor din 22 noiembrie, a votat împotriva moţiunii. În schimb, partidele Christian Union, Nieuw Sociaal Contract, VVD, CDA şi partidul populist al fermierilor BBB au votat pentru moţiune. Atât votul dat, cât şi schimbarea radicală a poziţiei oficiale a Olandei, arată că premierul interimar Mark Rutte este într-o campanie agresivă pentru şefia NATO, motiv pentru care a abandonat mesajul anunţat în comun cu Nehammer la începutul acestui an, pe 26 ianuarie, la Viena, când anunţau un front comun împotriva extinderii spaţiului Schengen. Rămâne de văzut dacă Austria renunţă la condiţiile absurde impuse atât României, cât şi Bulgariei, sau va bloca în continuare un drept garantat de tratatele UE şi acordul Schengen”, menţionează Tomac.

Eurodeputatul PMP apreciază că „anul 2023 se încheie fără o perspectivă clară de eliminare a frontierei UE pentru noi, de aceea cred că Guvernul trebuie să se pregătească pentru un demers serios la CJUE, având în vedere că am pierdut până acum peste 100 de miliarde de euro, iar acest aspect nu mai poate fi ţinut ascuns”.

„De asemenea, Preşedintele Iohannis trebuie să ceară o dezbatere urgentă în Consiliul European pe acest subiect. Nu poate un guvern prorus precum cel de la Viena să ne umilească la nesfârşit. Chestiunea extinderii Schengen nu mai este o problemă între noi şi Viena, a devenit o problemă majoră europeană. Scenariul cu întărirea în două etape este inacceptabilă, această abordare nu este europeană, ci profund sovietică. După ce că aşteptăm de 13 ani să ne bucurăm de libera circulaţie, cineva vrea să mulţumim pentru că suntem primiţi doar pe calea aerului, deşi Europa unită s-a clădit la pas, nu prin zbor”, încheie Tomac.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici