Udrea: Ar fi mai util votul prin corespondenţă decât reducerea limitei de prezenţă la referendum

Deputatul PDL Elena Udrea a criticat marţi intenţia USL de reducere a pragului de prezenţă la referendum, arătând că, din punctul său de vedere, ar fi mai utilă o lege care să dea posibilitatea celor din străinătate să voteze prin corespondenţă.

260 afișări
Imaginea articolului Udrea: Ar fi mai util votul prin corespondenţă decât reducerea limitei de prezenţă la referendum

Udrea: Ar fi mai util votul prin corespondenţă decât reducerea limitei de prezenţă la referendum (Imagine: Cristi Vatavu/ Mediafax Foto)

"Cred că democraţia se bazează pe majorităţi, dacă nu eşti în stare să aduci electoratul la vot, soluţia nu este să scazi pragul de validare a unui referendum, soluţia ar fi să dai posibilitatea românilor din străinătate să voteze. Avem aproape 5 milioane de români care sunt afară şi care, s-a văzut la toate alegerile, votează în proporţie de 100.000, un procent foarte mic, pentru că nu au posibilitatea fizic să voteze. Deci, punctul meu de vedere, ar fi mai utilă aprobarea unei legi care să dea posibilitatea celor din străinătate să voteze, eventual votul prin corespondenţă, decât să reduci limita prezenţei la vot la referendum", a declarat Udrea.

Ea a adăugat că este inacceptabilă situaţia de a modifica Constituţia cu o prezenţă de 30%.

"Pe de altă parte, ai o Constituţie votată cu 50% plus unu şi vrei să o modifici cu o prezenţă de 30%, nu cred că este acceptabilă această situaţie şi nu numai pentru modificarea Constituţiei, ci în general cred că preocuparea oamenilor politici este cum să aducă oameni la vot, nu cum să ia act că românii vin din ce în ce mai puţini la vot. Mulţi sunt plecaţi afară şi ca urmare conducem în democraţie cu 20% de acum încolo", a mai spus Udrea.

Mai mulţi parlamentari USL au depus, la Senat, un proiect legislativ de modificare a Legii referendumului, prin care propun scăderea cvorumului de participare la referendum de la 50% la 30%, a declarat, marţi, deputatul PSD Florin Iordache.

El a precizat că proiectul propune ca referendumul să fie validat dacă nu mai puţin de 25% din populaţia cu drept de vot se pronunţă, aceasta fiind cea de-a doua condiţie cumulativă.

Întrebat care este scopul introducerii acestui proiect de lege, Iordache a precizat că s-a considerat că pragul de validare de 50% plus unu este foarte mare, în condiţiile în care s-a constatat că absenteismul este foarte ridicat şi nu întotdeauna populaţia este interesată de obiectul unui referendum.

El a arătat că propunerea se aplică tuturor tipurilor de referendum, inclusiv celui referitor la revizuirea Constituţiei.

Potrivit proiectului de lege depus la Parlament, "referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente". "Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente", prevede un alt alineat al proiectului.

Guvernul va emite un aviz pozitiv la proiectul legislativ depus de mai mulţi parlamentari ai USL privind scăderea cvorumului de participare la referendum de la 50% la 30%, a anunţat premierul Victor Ponta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici