USR: Legea anti-ONG a fost retrasă de la votul din Senat şi retrimisă la comisia juridică

„Legea anti-ONG” a fost retrasă de la votul de miercuri din Senat şi retrimisă la comisia juridică pentru o săptămână. „PNL a realizat într-un târziu enormitatea acestei iniţiative legislative care ar fi periclitat dreptul societăţii civile să se manifeste în justiţie”, afirmă Radu Mihail (USR).

454 afișări
Imaginea articolului USR: Legea anti-ONG a fost retrasă de la votul din Senat şi retrimisă la comisia juridică

USR: Legea anti-ONG a fost retrasă de la votul din Senat şi retrimisă la comisia juridică

„PNL a realizat într-un târziu enormitatea acestei iniţiative legislative care ar fi periclitat dreptul societăţii civile să se manifeste în justiţie. Repet, USR cere PNL să retragă cu totul această propunere din circuitul legislativ”, a spus senatorul USR Radu Mihail.

În şedinţa de luni a Senatului, USR a depus o cerere similară de retrimitere la comisie, dar a fost respinsă de majoritatea guvernamentală. Termenul de adoptare tacită este 14 martie.

Conform iniţiativei, pentru a putea deschide o acţiune în instanţă, asociaţia care deschide procesul trebuie să fie avut o activitate susţinută pe domeniul în cauză cu doi ani înainte să deschidă acţiunea, să depună garanţie de 1% din prejudiciu reclamat, până la 10.000 euro, iar dacă asociaţia pierde procesul, cei din consiliul director vor răspunde cu averile lor, fără nici o limită.

Iniţiativa legislativă este semnată printre alţii de: Roberta Anastase, Florian Bodog, Robert Cazanciuc, Titus Corlăţean, Răzvan Cuc, Vasile Dîncu, Laura Moagher, Virgil Guran, Radu Oprea, Eugen Nazare Ţapu, Marcel Vela, Daniel Fenechiu, Cristian Ţâgârlaş.

Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, a explicat marţi motivele pentru care a depus controversatul proiect de lege privind ONG-urile, criticat dur de multe organizaţii neguvernamentale.

„Motivul ţine de ideea de a limita abuzul de drept”, precizează el într-un interviu la RFI.

„N-am fost niciodată un adversar al ONG-urilor, însă am constatat, fără să generalizez, că există ONG-uri care acţionează la comandă”, spunea parlamentarul.

Liberalul susţine că s-a consultat înainte ”cu mulţi ONG-işti”, dar întrebat cu cine mai exact, a evitat un răspuns concret.

„Eu sunt de acord că iubim ONG-urile, dar nu cred că nu mai pot propune o măsură legislativă, pentru că nu vor ONG-iştii, haideţi să fim serioşi”, afirma senatorul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici