Viceprim-ministrul Turciei despre şcolile Gülen: Noi am avut de suferit, să nu aveţi şi voi. „Sunt capabile să dăuneze ţărilor în care există“

Viceprim-ministrul Turciei, Veysi Kaynak, a declarat, joi seara, la Constanţa, vorbind despre solicitarea statului turc de închidere a şcolilor Gülen, că nu se doreşte amestecul în treburile interne ale unei ţări şi că liderii statelor respective acţionează conform Constituţiei şi legilor lor.

1406 afișări
Imaginea articolului Viceprim-ministrul Turciei despre şcolile Gülen: Noi am avut de suferit, să nu aveţi şi voi. „Sunt capabile să dăuneze ţărilor în care există“

Viceprim-ministrul Turciei despre şcolile Gülen: Noi am avut de suferit, să nu aveţi şi voi

Aflat joi seara la Constanţa, unde a susţinut o conferinţă de presă despre ultimele evoluţii legate de situaţia din Turcia si posibilităţile de colaborare dintre România şi ţara sa, Veysi Kaynak a vorbit despre solicitarea făcută către statele în care funcţionează şcoli Gülen de închidere a acestora. El a afirmat că nu se doreşte amestecul în treburile interne ale ţărilor respective, fiind mai degrabă un avertisment, un „sfat prietenesc”, pentru ca atacuri precum puciul din Turcia să nu se repete în altă parte.

„Nu ne amestecăm în treburile interne ale unei ţări. Bineînţeles că liderii ţărilor respective acţionează conform Constituţiei şi legilor lor. Dar am simţit nevoia prietenească să-i avertizăm pe oameni din ţări prietene şi aliate, pe care îi considerăm ca fraţii noştri. Ţinem să îi avertizăm despre cât de riscantă este această organizaţie. Organizaţia menţionată are şi în România diverse fundaţii sau asociaţii. În întâlnirile avute, astăzi, am menţionat acest lucru. În limba turcă noi folosim des un proverb: Noi am avut de suferit să nu aveţi şi voi! Pentru că noi am simţit pe pielea noastră ce s-a întâmplat, pentru că democraţia, statul nostru a fost atacat, vrem să avertizăm să nu se întâmple acelaşi lucru şi cu statele noastre prietene“, a mai afirmat Kaynak.

Demnitarul turc a mai opinat că şcolile Gülen „sunt capabile să dăuneze ţărilor în care există“.

„O parte din ţările unde există aceste şcoli au luat măsuri în legătură cu ele, o parte au închis aceste şcoli şi o parte le-au transferat sub egida Fundaţiei din Turcia. În alte ţări, mai întâi cetăţenii noştri, apoi şi cetăţenii ţării respective, au retras copiii de la şcolile menţionate şi i-au mutat la şcolile de stat. Cu bucurie pot să menţionez că atât în Ungaria cât şi în România cetăţenii noştri, fraţii noştri turci, şi-au luat copiii de la aceste şcoli. În vizitele efectuate în diverse ţări nu am avut nicio pretenţie specifică legată de aceste şcoli, am informat cum vă informăm şi pe dumneavoastră. Aş dori să menţionez că aceste şcoli sunt capabile să dăuneze ţărilor în care există, ţărilor noastre prietene şi aliate, şi mă văd nevoit să avertizez în acest sens. O măsură luată în acest sens ar fi că săptămâna trecută am scos o decizie prin care absolvenţii acestor şcoli, diplomele lor, nu vor fi acreditate în Turcia, nu vor fi recunoscute. Şi de asemenea diplomele profesorilor care predau în acest şcoli au fost anulate. (…)Legat de situaţii acestor şcoli am luat două măsuri. Există în peste 160 de ţări şi diplomele celor care studiază aici nu sunt recunoscute în Turcia. Am spus că diplomele de la 22 de mii de profesori au fost anulate în Turcia, iar pentru profesorii care acţionează în străinătate le vor fi anulate şi diplomele lor”, a mai declarat viceprim-ministrul Turciei, Veysi Kaynak.

Demnitarul a mai spus că deciziile luate, după tentativa de puci, afectează doar persoanele din organizaţia lui Fethullah Gülen, nu populaţia, iar economia Turciei nu a avut regres după 15 iulie, indicatorii economici crescând.

„După ce am văzut ce numeroşi sunt membrii organizaţiei care a încercat tentativa de puci, am încercat să facem mici schimbări. Una dintre aceste schimbări a fost ca perioada de arest să crească de la patru la 30 de zile. O altă măsură pe care am luat-o a fost ca întrevederile între cei care sunt acuzaţi şi avocaţi să fie înregistrate. S-a mai luat o măsură în ceea ce priveşte confiscarea averilor celor care au participat la tentativa de puci în ideea de a-i proteja, de fapt, pentru că dacă ei vor fi declaraţi nevinovaţi, vor primi totul înapoi. (…)Cei care au participat la această lovitură de stat vor fi pedepsiţi conform legii, iar cei care nu sunt vinovaţi vor beneficia de un proces corect. Nu vor fi imagini ca la Guantanamo, în Turcia”, a declarat viceprim-ministrul Turciei.

Demnitarul s-a declarat trist de faptul că tentativa de lovitură de stat din Turcia nu a avut parte de reacţii din partea unor state occidentale, deşi sute de oameni au murit, alte mii fiind răniţi.

„Cu tristeţe, aş dori să menţionez că ceea ce s-a întâmplat în Turcia, tentativa de puci, nu a avut parte, din păcate, de reacţii din partea unor state democratice din Occident. Din păcate 241 de persoane, care au ieşit cu mâinile goale în stradă şi s-au aşezat chiar în faţa tancurilor care atentau la democraţia ţării, au murit. Am avut peste 2.400 de răniţi din rândul populaţiei de rând. Unele democraţii europene nu s-au interesat de situaţia acestor oameni, ci s-au interesat dacă cei care au atentat la viaţa acestor oameni şi la democraţia Turciei au fost sau nu schingiuiţi. Poporul turc înţelege democraţia, Turcia este o ţară democratică”, a mai afirmat Veysi Kaynak.

El a declarat că organizaţia lui Fethullah Gülen este o ameninţare nu numai la adresa securităţii Turciei ci şi a celorlalte state în care a deschis şcoli, liderul organizaţiei transformându-i pe adepţii săi în adevăraţi „zombies”, pe care i-a instalat, apoi, în posturi cheie.

„Această organizaţie teroristă pe care noi o numim Grupul Fethullah Gülen este o organizaţie care atentează, este un pericol pentru securitatea naţională din Turcia, însă aş dori să menţionez că acelaşi lucru este valabil şi pentru celelalte 160 de ţări în care aceştia există. Acest lider, care promovează un islam deviat şi reuşeşte să-şi controleze membrii foarte bine, este încă foarte influent. Reuşeşte să controleze oameni de prestigiu, academicieni, oameni religioşi. Aceştia pot spune că au fost transformaţi oarecum în nişte «zombies» şi duc la îndeplinire toate ordinele acestuia fără să-şi pună semne de întrebare. Această organizaţie care există în Turcia de peste 40 de ani a reuşit să se organizeze destul de puternic, punându-şi oameni în poziţii cheie în domeniul justiţiei, chiar şi în armată. A reuşit să-i pună pe aceşti copii, pe care i-a crescut, în poziţii foarte importante în Turcia”, a mai afirmat Veysi Kaynak.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici