- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (03.05.2019, 14:04)
- Departamentul Politic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Viorica Dăncilă se plânge că nu a fost invitată la Summit-ul liderilor UE de la Sibiu: Mi se pare nepotrivit!/ Despre ordonanţa pentru referendum propusă de AEP: Luni vă voi răspunde
Premierul Viorica Dăncilă a declarat vineri că este nemulţumită de atitudinea Preşedinţiei, care nu a lansat o invitaţie către premier pentru participarea la Summit-ul de la Sibiu din data de 9 mai, afirmând că acesta este, de fapt, mesajul transmis liderilor europeni.
Urmărește
4660 afișări
Viorica Dăncilă se plânge că nu a fost invitată la Summit-ul de la Sibiu: Mi se pare nepotrivit! Foto: Hepta
„Dacă voi fi invitată, voi merge la Summit. Guvernul a asigurat din punct de vedere financiar Summitul. Mi se pare nepotrivit că tocmai cei care au muncit atât pentru România, care au făcut atâtea lucrări nu au fost invitaţi la Summit", a declarat Viorica Dăncilă, la Dâmboviţa.
„Când am vorbit la Ateneu eu am adresat un mesaj de unitate, i-am dat posibilitarea preşedintelui României să vorbească, penru că eu am crezut că trebuie să existe consens pe perioadă Preşedinţiei române a Consiliului UE.Nu am fost invitată (n.r.: La Sibiu). Gândiţi-vă că vin toţi liderii europeni. E un mesaj pe care îl vom da pentru întreaga Europă. Cum putem vorbi de unitate când premierul României nu este prezent pentru a putea vorbi despre realizări şi agenda 2019-2024", a mai spus premierul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Ai votat răul cel mai mic ca să afli că e răul cel mare. Ți-a mai rămas o singură opțiune
-
Ţările UE discută despre un fond de 500 de miliarde de euro pentru proiecte comune de apărare
-
Adrian Sârbu: Ai votat răul cel mai mic ca să afli că e răul cel mare. Ţi-a mai rămas o singură opţiune
-
Jurnal bursier, 5 decembrie: Bursa scade, dar cumpărătorii încep să-şi facă apariţia. Investitorii, reacţii la orice se întâmplă în mediul politic
Summitul şefilor de stat sau de guvern din UE, care va avea loc pe 9 mai la Sibiu, este cel mai aşteptat eveniment politic european în perioada deţinerii de către România a Preşedinţiei Consiliului UE. În acest context, liderii europeni vor discuta despre noua agendă a UE pentru 2019-2024.
Summitul informal al şefilor de stat sau de guvern din UE va fi găzduit de preşedintele Klaus Iohannis iar preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, va prezida reuniunea. La eveniment vor participa lideri din 27 de state membre UE, preşedintele Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, şi preşedintele Parlamentului European (PE), Antonio Tajani.
Ordonanţa propusă de AEP
Premierul Viorica Dăncilă a declarat, întrebată despre ordonanţa de urgenţă privind modificarea legislaţiei pentru referendum propusă de AEP, că nu cunoaşte detalii despre subiect deoarece a fost plecată din ţară, însă luni va avea un răspuns în acest sens.
„Lăsaţi-mă să văd. Ştiţi foarte bine că m-am întors aseară în ţară. Nu vreau să vin cu informaţii care nu sunt pliate pe realitate. Luni vă voi răspunde”, a afirmat Viorica Dăncilă, vineri, la Nucet.
AEP a publicat o propunere de modificare, prin OUG, a legislaţiei electorale care să fie aplicată la alegerile europarlamentare şi referendumul pe Justiţie din 26 mai. Autoritatea propune validarea referendumului prin opţiunile valide ale alegătorilor înscrişi în Registrul electoral la data votării, potrivit documentului pus în dezbatere publică.
Astfel, alineatele (2) şi (3) ale articolului 5 ale OUG prevăd următoarele: "(2) Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în Registrul electoral la data votării. (3) Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi în Registrul electoral la data votării".
Legislaţia electorală în vigoare prevede că rezultatul referendumului este validat prin opţiunile alegătorilor înscrişi pe listele electorale permanente.
"(2) Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. (3) Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente", conform Legii 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.
Despre refuzul celor trei miniştri
Premierul Viorica Dăncilă a declarat vineri că aşteaptă motivarea preşedintelui Klaus Iohannis în cazul refuzului celor trei miniştri pentru a vedea care au fost cauzele de legalitate care au stat la baza deciziei.
"S-a văzut că există această majoritate. Nu din cauza majorităţii (n.r.: nu a vrut restructurare). Mă gândesc că dacă preşedintele pune tot mai multe piedici, putem să intră într-un blocaj iar, preşedintele să nu numească. Aşteptăm motivarea refuzului celor trei miniştri.
"Suntem un Guvern politic. E normal să discutăm ce propuneri vom face. În acelaşi timp, preşedintele trebuie să ne dea motivarea refuzului. Eu vreau să văd dacă sunt motive legate de legalitate, nu de oportunitate", a mai spus premierul, la Dâmboviţa.
Propunerile de remaniere, refuzate de preşedinte, au fost: Eugen Nicolicea în locul lui Tudorel Toader (ministerul Justiţiei), Oana Florea, ministru propus pentru Fonduri Europene în locul Rovanei Plumb şi pe Liviu Brăiloiu, la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, în locul Nataliei Intotero. Demisiile Nataliei Intotero şi a Rovanei Plumb au venit ca urmare a candidaturii loc la alegerile europarlamentare, în timp ce în cazul lui Tudorel Toader, PSD a decis retragerea sprijinului politic.
Citește pe alephnews.ro: Haosul alegerilor din România continuă. Turul II începe mâine, dar încă vin solicitări la CCR pentru anularea primului tur
Citește pe www.zf.ro: De ce? Restaurantele „istorice“ KFC şi McDonald’s din zona Cişmigiu din Capitală au fost închise
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Înalta Curte a decis: Radu Mazăre, condamnat la 9 ani şi 10 luni de închisoare în dosarul „Polaris”. Decizia nu este definitivă
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
SUA avertizează împotriva amenințării Rusiei la adresa democrației. Antony Blinken: „Autoritățile române descoperă un efort rusesc de a influența alegerile prezidențiale”
Cine este cel mai deştept om din lume. El nu ridică niciodată tonul, nu îşi pierde calmul şi nu este niciodată stresat
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta de la Insula Iubirii arată fabulos, iar milionarul cu 23 de ani mai în vârstă ca ea o răsfață!
PROSPORT.RO
Scandal monstru pe TikTok, după ce Călin Georgescu s-a dezis de susținătorii săi: 'Te-am susținut, acum ne ameninți'
CANCAN.RO
Zodia care își va schimba radical viața până pe 21 decembrie 2024, potrivit faimoasei Neti Sandu
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe