Viorica Dăncilă se plânge că nu a fost invitată la Summit-ul liderilor UE de la Sibiu: Mi se pare nepotrivit!/ Despre ordonanţa pentru referendum propusă de AEP: Luni vă voi răspunde

Premierul Viorica Dăncilă a declarat vineri că este nemulţumită de atitudinea Preşedinţiei, care nu a lansat o invitaţie către premier pentru participarea la Summit-ul de la Sibiu din data de 9 mai, afirmând că acesta este, de fapt, mesajul transmis liderilor europeni.

4656 afișări
Imaginea articolului Viorica Dăncilă se plânge că nu a fost invitată la Summit-ul liderilor UE de la Sibiu: Mi se pare nepotrivit!/ Despre ordonanţa pentru referendum propusă de AEP: Luni vă voi răspunde

Viorica Dăncilă se plânge că nu a fost invitată la Summit-ul de la Sibiu: Mi se pare nepotrivit! Foto: Hepta

„Dacă voi fi invitată, voi merge la Summit. Guvernul a asigurat din punct de vedere financiar Summitul. Mi se pare nepotrivit că tocmai cei care au muncit atât pentru România, care au făcut atâtea lucrări nu au fost invitaţi la Summit", a declarat Viorica Dăncilă, la Dâmboviţa.

„Când am vorbit la Ateneu eu am adresat un mesaj de unitate, i-am dat posibilitarea preşedintelui României să vorbească, penru că eu am crezut că trebuie să existe consens pe perioadă Preşedinţiei române a Consiliului UE.Nu am fost invitată (n.r.: La Sibiu). Gândiţi-vă că vin toţi liderii europeni. E un mesaj pe care îl vom da pentru întreaga Europă. Cum putem vorbi de unitate când premierul României nu este prezent pentru a putea vorbi despre realizări şi agenda 2019-2024", a mai spus premierul.

Summitul şefilor de stat sau de guvern din UE, care va avea loc pe 9 mai la Sibiu, este cel mai aşteptat eveniment politic european în perioada deţinerii de către România a Preşedinţiei Consiliului UE. În acest context, liderii europeni vor discuta despre noua agendă a UE pentru 2019-2024.

Summitul informal al şefilor de stat sau de guvern din UE va fi găzduit de preşedintele Klaus Iohannis iar preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, va prezida reuniunea. La eveniment vor participa lideri din 27 de state membre UE, preşedintele Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, şi preşedintele Parlamentului European (PE), Antonio Tajani.

Ordonanţa propusă de AEP

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, întrebată despre ordonanţa de urgenţă privind modificarea legislaţiei pentru referendum propusă de AEP, că nu cunoaşte detalii despre subiect deoarece a fost plecată din ţară, însă luni va avea un răspuns în acest sens.

„Lăsaţi-mă să văd. Ştiţi foarte bine că m-am întors aseară în ţară. Nu vreau să vin cu informaţii care nu sunt pliate pe realitate. Luni vă voi răspunde”, a afirmat Viorica Dăncilă, vineri, la Nucet.

AEP a publicat o propunere de modificare, prin OUG, a legislaţiei electorale care să fie aplicată la alegerile europarlamentare şi referendumul pe Justiţie din 26 mai. Autoritatea propune validarea referendumului prin opţiunile valide ale alegătorilor înscrişi în Registrul electoral la data votării, potrivit documentului pus în dezbatere publică.

Astfel, alineatele (2) şi (3) ale articolului 5 ale OUG prevăd următoarele: "(2) Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în Registrul electoral la data votării. (3) Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi în Registrul electoral la data votării".

Legislaţia electorală în vigoare prevede că rezultatul referendumului este validat prin opţiunile alegătorilor înscrişi pe listele electorale permanente.

"(2) Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. (3) Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente", conform Legii 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.

Despre refuzul celor trei miniştri

Premierul Viorica Dăncilă a declarat vineri că aşteaptă motivarea preşedintelui Klaus Iohannis în cazul refuzului celor trei miniştri pentru a vedea care au fost cauzele de legalitate care au stat la baza deciziei.

"S-a văzut că există această majoritate. Nu din cauza majorităţii (n.r.: nu a vrut restructurare). Mă gândesc că dacă preşedintele pune tot mai multe piedici, putem să intră într-un blocaj iar, preşedintele să nu numească. Aşteptăm motivarea refuzului celor trei miniştri.

"Suntem un Guvern politic. E normal să discutăm ce propuneri vom face. În acelaşi timp, preşedintele trebuie să ne dea motivarea refuzului. Eu vreau să văd dacă sunt motive legate de legalitate, nu de oportunitate", a mai spus premierul, la Dâmboviţa.

Propunerile de remaniere, refuzate de preşedinte, au fost: Eugen Nicolicea în locul lui Tudorel Toader (ministerul Justiţiei), Oana Florea, ministru propus pentru Fonduri Europene în locul Rovanei Plumb şi pe Liviu Brăiloiu, la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, în locul Nataliei Intotero. Demisiile Nataliei Intotero şi a Rovanei Plumb au venit ca urmare a candidaturii loc la alegerile europarlamentare, în timp ce în cazul lui Tudorel Toader, PSD a decis retragerea sprijinului politic.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici