Video Viorica Dăncilă, singurul candidat anunţat la conducerea PSD: Pot să aduc echilibru / Premierul respinge ideea unei echipe cu Oprişan şi Bădălău / Negoiţă, critic: Un coşmar

Comitetul Executiv al PSD s-a reunit, joi, de la ora 11.00, iar subiectul principal de discuţie au fost pregătirile pentru Congresul din 29 iunie care va avea loc la Sala Palatului şi la care sunt aşteptaţi să participe între 3.000 şi 4.000 de delegaţi,.

3156 afișări

UPDATE Dăncilă, despre candidatura la şefia PSD: Nu voi merg cu o echipă

Preşedintele interimar al PSD Viorica Dăncilă a afirmat că nu va merge cu o echipă în candidatura pentru şefia partidului, după ce în spaţiul public au apărut informaţii potrivit cărora premierul va face tandem la conducerea formaţiunii cu Marian Oprişan şi Niculae Bădălău.

„Da, eu sunt hotărâtă să candidez dar aceasta nu împiedică alţi colegi sau colege să candideze, sunt hotărâtă să candidez pentru că eu cred că pot să aduc echilibru în acest moment, pot să aduc consens şi pot să am o abordare care să unească organizaţiile PSD şi să dea un impuls fiecăruia ca să ne mobilizăm pentru alegerile prezidenţiale. Pentru că eu chiar cred că pot face acest lucru, iar dincolo de persoane este important ceea ce putem să facem în perioada următoare astfel încât PSD să câştige alegerile prezidenţiale”, a afirmat Viorica Dăncilă, la finalul CEx, întrebată dacă este decisă 100% să candideze la şefia PSD.

Întrebată dacă îi va avea în echipă pentru funcţiile de preşedinte executiv şi secretar general pe Marian Oprişan şi Niculae Bădălău, dacă va fi aleasă, Dăncilă a răspuns: „Am auzit şi eu această versiune, este liber fiecare coleg să candideze şi fiecare colegă, eu nu voi merge cu o echipă, nu voi veni în faţa Congresului să spun eu candidez la preşedinţia partidului în condiţiile în care preşedintele executiv este X secretar general este Y. pentru că această abordare mi s-ar părea o abordare incorectă faţă de toate colegele şi toţi colegii mei. Lista este deschisă şi am aceeaşi susţinere pentru toţi colegii şi toate colegele. Eu am vorbit în numele meu şi sunt convinsă că cei care vor candida şi la preşedintele partidului şi la preşedinte executiv şi la secretar general sunt oameni de valoare şi care pot face faţă cu succes acestor funcţii”.

În spaţiul public au apărut informaţii că Viorica Dăncilă va avea în echipa de conducere, dacă va fi aleasă preşedinte al PSD pe Marian Oprişan şi Niculae Bădălău.

Referitor la subiect, Robet Negoiţă, primarul sectorului 3, a catalogat drept „un coşmar” echipa formată din Dăncilă-Oprişan- Bădălău, susţinând că Executivul este cel care timp de trei luni a furat banii primărilor.

UPDATE Dăncilă, despre sondarea prezidenţiabilului PSD: Oricine îşi poate exprima dorinţa

Preşedintele interimar al PSD Viorica Dăncilă a declarat joi, după şedinţa CEx, că orice membru al formaţiunii poate fi testat, dacă îşi manifestă intenţia de a participa la prezidenţiale. Dăncilă a spus că aceleaşi reguli se aplică şi lui Şerban Nicolae sau Liviu Pleşoianu.

"Am vorbit despre moţiunea de cenzură care va fi votată săptămâna viitoare. Vom asigura cvorumul, dar nu se va vota. A fost o decizie luată prin vot şi care azi a fost discutată în CEx. Al doilea subiect pe ordinea de zi a fost Congresul. Am stabilit 4 grupuri de lucru pentru updarea programului de guvernare, pentru platforma PSD. Un grup de lucru pentru data Congresului, am stabilit datele când se vor desfăşura conferinţele judeţene şi de asemenea grupul de statut care a lucrat şi a venit cu propuneri în CEx. S-a discutat şi despre sondajele de opinie privind candidatura la prezidenţiale, epntru modul cum vom acţiona în perioada următoare. A fost un CEx în care fiecare coleg a avut posibilitatea să îşi spună propria opinie, pentru că aşa e în democraţie", a declarata Viorica Dăncilă.

Întrebată dacă Şerban Nicolae şi-a manifestat inenţia de a fi prezidenţiabil, aşa cum au delarat surse politice, Dăncilă a răspuns: "Aceeaşi abordare pe care am avut-o referitoare la Congresul PSD din 29 iunie, unde vom alege preşedintelee, preşedintele executiv şi secretarul general, acelaşi principiu îl vom aplica la candidaturile pentru prezidenţiale. Fiecare coleg îşi va exprima dorinţa, vom face sondaje, şi cel mai bine plasat în sondaje şi care va avea votul. Sigur, dacă vrea şi Liviu Pleşoianu. Fiecare coleg care va dori o candidatură, va fi inclus în sondaj".

Senatorul PSD Şerban Nicolae şi-a anunţat, în şedinţa Comitetului Executiv de joi, dorinţa de a candida la alegerile prezidenţiale,

Şi Liviu Pleşoianu a anunţat, încă de anul trecut, că vrea să fie prezidenţiabil.

UPDATE Adrian Năstase, mesaj în timpul CEx al PSD: Să fim un partid şi nu o asociaţie de grupuleţe. Citeşte continuarea

UPDATE Viorica Dăncilă încurcă CEx-ul cu sexul: Eu sper în acest sex. Citeşte continuarea

UPDATE Şerban Nicolae şi-a anunţat, în CEx, candidatura la Preşedinţia României - surse

Senatorul PSD Şerban Nicolae şi-a anunţat, în şedinţa Comitetului Executiv de joi, dorinţa de a candida la alegerile prezidenţiale, au declarat surse din partid pentru MEDIAFAX.

Referitor la prezidenţiabil, Codrin Ştefănescu a anunţat că Olguţa Vasilescu, Liviu Pleşoianu, Şerban Nicolae, Eugen Teodorovici şi Gabriela Firea sunt printre numele vehiculate în interiorul PSD. Candidatul partidului la prezidenţiale va ajunge în turul doi, a precizat fostul secretar general al PSD.

De asemenea, social-democraţii au decis, joi în Comitetul Executiv să organizeze Congresul pentru alegerea preşedintelui, preşedintelui executiv şi a secretarului general pe 29 iunie, au declarat surse din partid, pentru MEDIAFAX.

Propunerea lui Paul Stănescu pentru amânarea Congresului din 29 iunie a fost respinsă de liderii PSD în reuniunea CEx de joi, au mai spus sursele citate. Totodată, niciun lider, în afară de preşedintele interimar al PSD nu şi-a anunţat candidatura pentru şefia formaţiunii la Congresul extraordinar.

De asemenea, statutul va fi modificat în aceeaşi zi cu Congresul, în sensul alegerii funcţiilor de conducere ale PSD prin delegaţi, mergându-se pe acelaşi număr de delegaţi care au fost la Congresul anterior, au explicat surse ale formaţiunii, pentru MEDIAFAX.

UPDATE CEx al PSD a decis să rămână Congresul organizat pe 29 iunie - surse

Social-democraţii au decis, joi în Comitetul Executiv să organizeze Congresul pentru alegerea preşedintelui, preşedintelui executiv şi a secretarului general pe 29 iunie, au declarat surse din partid, pentru MEDIAFAX.

Propunerea lui Paul Stănescu pentru amânarea Congresului din 29 iunie a fost respinsă de liderii PSD în reuniunea CEx de joi, au mai spus sursele citate. Totodată, niciun lider, în afară de preşedintele interimar al PSD nu şi-a anunţat candidatura pentru şefia formaţiunii la Congresul extraordinar.

De asemenea, statutul va fi modificat în aceeaşi zi cu Congresul, în sensul alegerii funcţiilor de conducere ale PSD prin delegaţi, mergându-se pe acelaşi număr de delegaţi care au fost la Congresul anterior, au explicat surse ale formaţiunii, pentru MEDIAFAX.

La ora transmiterii ştirii, social democraţii se află în şedinţa Comitetului Executiv PSD. Reuniunea a început la ora 11.00.

UPDATE Paul Stănescu a cerut în CEx amânarea alegerii conducerii PSD pentru un alt congres

Paul Stănescu a cerut, joi, în cadrul şedinţei Comitextului Executiv al PSD, amânarea alegerii conducerii PSD pentru un congres ulterior celui de pe 29 iunie, însă propunerea fostului preşedinte executiv nu a avut susţinerea majorităţii din CEx, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse politice.

Paul Stănescu a solicitat în cadrul Comitetului Executiv al PSD amânarea alegerii conducerii PSD, programată pentru data de 29 iunie, la un congres ce ar urma să se ţină la o dată ulterioară, potrivit unor surse politice.

Potrivit acestora, cererea sa nu a avut susţinerea necesară în cadrul Comitetului Executiv al partidului.

"Nu are rezonanţă (solicitarea-n.red.)", au spus sursele, pentru MEDIAFAX.

Anterior, liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a declarat că o eventuală amânare a Congresului PSD ţine de plenul Comitetului Executiv de joi, însă trebuie ţinut cont şi de opinia majoritară constituită în şedinţa precedentă, când s-a stabilit organizarea acestui congres pe 29 iunie. Pe de altă parte, vicepreşedintele PSD Marian Oprişan a declarat, joi, că nu este de acord cu o eventuală amânare a şedinţei Congresului PSD, precizând că social democraţii nu sunt răzgândaci, iar decizia luată în Comitetul Executiv al formaţiunii trebuie respectată.

UPDATE Robert Negoiţă, despre echipa Dăncilă-Oprişan- Bădălău: Un coşmar

Robet Negoiţă, primarul sectorului 3, a catalogat drept "un coşmar" echipa formată din Dăncilă-Oprişan- Bădălău, susţinând că Executivul este cel care timp de trei luni a furat banii primărilor.

Întrebat cum vede o echipă formată din Viorica Dăncilă- Marian Oprişan - Nicolae Bădălău la conducerea partidului, Negoiţă a răspuns: "Pot să mă abţin? ...Un coşmar".

Rugat să explice, acesta a răspuns: "Nu vreau să, intru prea mult în detalii, eu de aşa scenarii putem să ne imaginăm multe, acesta pe care mi l-aţi spus e într-adevăr de coşmar dar nu cred că trebuie să intrăm în detalii".

Cât priveşte banii lipsă din bugetele primăriilor, Negoiţă acuză Executivul: "PSD are probleme de rezolvat în interior şi să răspundem de ce cetăţenii au devenit atât e pesimişti, ca şi mine, referitor la guvernarea asta. Până nu răspundem, nu trebuie să avem alte preocupări. Am spus marţi că ni s-a promis că se dau banii înapoi. Am văzut că nu sunt probleme, cum să nu fie cât s-au fuat banii pe primele 3 luni, guvernul a furat banii administraţiei publice locale".

Cât priveşte declaraţia premierului Viorica Dăncilă, care l-a catalogat pe Robert Negoiţă "pesimist", primarul sectorului 3 a afirmat:"Normal că-s pesimist când guvernul se angajează la ceva şi văd că suntem furaţi, devin pesimist. Este un documeent semnat în care s-au stabilit procente, procente care au fost furate de guvern. Nu ai cum să nu fi pesimist. Peste 100 de mil au fost furaţi de la primăria sector 3".

UPDATE: Ce modificări va face PSD la statut. Rodica Nassar: Este stabilită o normă de reprezentare

Social democraţii reuniţi în şedinţa Cex vor decide asupra modificărilor ce trebuie făcute asupra statutului, unul dintre articolele schimbate fiind cel care face referire la alegerea preşedintelui formaţiunii, a anunţat Rodica Nassar, secretar general PSD.

"Sunt articole care trebuie schimbate. E vorba despre alegerea preşedintelui. Modificăm articolul care prevede că preşedintele e ales cu totalitatea membrilor şi la fel la candidatul pentru rezidenţiale. Este stabilită o normă de reprezentare pentru fiecare organnizaţie", a declarat Rodica Nassar,secretar general PSD.

'Congresul ar fi trebuit să îl facem pentru modificarea statului şi prezidenţiale. şi pornind de la alegeri democrative la organizaţii locale, dar lucrurile astea durează, şi ţin de un anumit calendar, trebuie să redeschidem porţile partidului. Nu avem timpul pentru a ne clarifica viziunea", a spus şi Gabriel Zetea, PSD Maramureş.

 

UPDATE Oprişan: Nu suntem răzgândaci 

Vicepreşedintele PSD Marian Oprişan a declarat joi că nu este de acord cu o eventuală amânare a şedinţei Congresului PSD, precizând că social democraţii nu sunt răzgândaci, iar decizia luată în Comitetul Executiv al formaţiunii trebuie respectată. 

"Nu există asta (să nu fie ales preşedinte PSD -n.r.). Nu există nicio posibilitate pentru că PSD e un partid extrem de serios, aplecat asupra problemelor românilor. Noi dacă am luat o decizie în CEx, o vom respecta. Eu nu aş fi de acord (cu amânarea Congresului -n.r.), că nu suntem răzgândaci, să ne culcăm seara cu o decizie şi să ne trezim dimineaţa cu altă decizie, este aberant. În toată lumea civilizată, când îţi pleacă şeful partidului sau ţi-l arestează, se fac alegeri şi se alege preşedintele", a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, înaintea şedinţei Comitetului Executiv PSD.

Vicepreşedintele PSD a mai precizat că, în partid, vor începe cercetările sociologice pentru prezidenţiabilul PSD de săptămâna viitoare.

"De săptămâna viitoare, nu pot să spun pe cine sondăm, când noi nu am discutat în interior. PSD are obligaţia faţă de români să găsească cel mai bun candidat prezidenţial", a completat Oprişan.

La ora transmiterii ştirii, social democraţii se reunesc în şedinţa Comitetului Executiv PSD.

 

UPDATE: Buzatu, despre amânarea Congresului PSD: Ţine doar de plenul CEx. Vom vedea care sunt opiniile

Liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a declarat, joi, că o eventuală amânare a Congresului PSD ţine de plenul Comitetului Executiv de joi, însă terbuie ţinut cont şi de opinia majoritară constituită în şedinţa precedentă, când s-a stabilit organizarea acestui congres pe 29 iunie.

"În principiu, avem deja nişte hotărâri luate şi rediscutarea acestor hotărâri ţine doar de plenul Comitetului Executiv. Vom vedea care sunt opiniile", a declarat liderul PSD Vaslui.

Întrebat dacă i se pare oportună organizarea unui Congres în 29 iunie şi apoi a altuia pentru desemnarea prezidenţiabilului, Dumitru Buzatu a replicat: "Trebuie să revenim la principii. Congresele sunt oportune de câte ori se iveşte o situaţie de criză în partid. Sigur, nu trebuuie să exagerăm cu acest lucru, cu organizarea forului statutar celui mai înalt al Partidului Social Democrat. Totuşi, nu putem evita lucrul acesta dacă o majoritate constituită în cadrul Comitetului Executiv decide într-un anumit fel. Eu am spus de la început că e nevoie de o revenire la baza noastră, de un Congres extraordnar care să modifice statutul, să dea posibilitatea să ne adresăm bazei noastre, membrilor din fiecare organziaţie pentru ca apoi de sus în jos, să urcăm pâmă la alegerea noii conduceri statutare, evident pe baza unui statut modificat. Adică, un Congres extraordinar nu-l putem ocoli decât dacă dorim să lucrăm pe baza aceluiaşi statut, dar majoritatea colegilor noştri s-au pronunţat pentru modificarea statutului şi lucrul acesta dp o anumită orientare pe care Comitetul Executiv va trebui să o urmeze".

Anterior, vicepreşedintele PSD Marian Oprişan a declarat că nu este de acord cu o eventuală amânare a şedinţei Congresului PSD, precizând că social democraţii nu sunt răzgândaci, iar decizia luată în Comitetul Executiv al formaţiunii trebuie respectată.

La ora transmiterii ştirii, social democraţii se reunesc în şedinţa Comitetului Executiv PSD.

Comitetul executiv al PSD începe dimineaţă, în prima parte a zilei urmând să fi modificat statutul PSD, în sensul alegerii preşedintelui, preşedintelui executiv şi secretarului general prin delegaţi, iar în a doua parte a zilei până seara se va desfăşura procesul propriu-zis de alegere, au explicat sursele citate.

Un subiect care este posibil să fie abordat de social-democraţi, în CEx joi la Parlament, este cel al normei de reprezentare pe fiecare judeţ la Congresul de la finalul lunii iunie şi modul de înscriere a candidaturilor. PSD caută o soluţie pentru ca cei care vor candideze şi sunt membri cunoscuţi de partid să poată intra în competiţia internă pentru funcţii de conducere, au adăugat sursele menţionate.

Prin urmare, PSD vrea să elimine riscul de a avea foarte mulţi candidaţi, pentru a îi scoate din calcul „pe cei care vin pentru circ”, au precizat surse din partid.

Astfel, în ceea ce priveşte ponderea de reprezentare a delegaţiilor, este posibil să fie luate în calcul rezultatele la alegerile europarlamentare, însă şi mărimea judeţelor. De exemplu, într-o filială PSD care a obţinut un scor bun la alegerile pentru PEva fi luat în considerare şi numărul de alegători din judeţul respectiv, iar numărul delegaţiilor prezenţi la Congres va varia în funcţie de aceste două criterii.

Referitor la candidaţii pentru conducerea partidului, aceştia vor trebui să aibă susţinerea organizaţiei din care provin, după cum este prevăzut şi în statut, au precizat sursele menţionate. Pe de altă parte, în PSD nu s-a discutat despre un criteriu de integritate pe care ar trebui să îl îndeplinească social-democraţii care se înscriu în competiţia internă pentru funcţiile de conducere ale formaţiunii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici