Vot favorabil: Parlamentul European urmează să atace la Curtea de Justiţie a UE veto-urile nejustificate legal

Parlamentul European susţine raportul eurodeputatului Victor Negrescu prin care legislativul european urmează să atace la Curtea de Justiţie a UE veto-urile nejustificate legal. „Acest raport este esenţial”, afirmă eurodeputatul român.

658 afișări
Imaginea articolului Vot favorabil: Parlamentul European urmează să atace la Curtea de Justiţie a UE veto-urile nejustificate legal

„Raportul eurodeputatului Victor Negrescu privind procedurile legislative speciale, care solicită justificarea legală a veto-urilor şi invită Parlamentul European să sesizeze Curtea de Justiţie a UE atunci când cooperarea loială între instituţii nu este respectată, a fost votat cu o largă majoritate de plenul legislativului european de la Strasbourg”, potrivit unui comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, în intervenţia avută înaintea votului, în prezenţa întregului Parlament European, chestorul legislativului european Victor Negrescu a subliniat importanţa acestui raport pentru aderarea României la spaţiul Schengen, dar şi pentru apărarea rolului instituţiei pe care o reprezintă şi a tratatelor europene.

„Acest raport este esenţial pentru garantarea cadrului interinstituţional al Uniunii Europene, aplicarea principiului cooperării loiale şi respectarea rolului Parlamentului European. În documentul aprobat cu o largă majoritate de Parlamentul European, cu sprijinul consistent al raportorilor alternativi, pe care l-am apreciat foarte mult, spunem clar că deciziile la nivelul UE nu trebuie amânate, nici blocate printr-un drept de veto nejustificat, aşa cum a fost cazul, de exemplu, în ultimii 13 ani, în ceea ce priveşte extinderea spaţiului Schengen cu România şi Bulgaria. De asemenea, menţionăm faptul că şi Consiliul trebuie să respecte recomandările şi rolul Comisiei şi al Parlamentului şi să se angajeze într-un dialog deschis şi constructiv. Mai mult, avem nevoie de claritate juridică cu privire la invocarea procedurilor legislative speciale pentru prevenirea blocajelor instituţionale. Nu în ultimul rând, raportul este de o importanţă crucială, deoarece Parlamentul solicită statelor membre să formuleze justificări ale voturilor şi veto-urilor lor, care ar trebui să aibă argumente juridice corelate cu dispoziţiile tratatelor, Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene şi care să fie în deplină conformitate cu valorile UE. Acest lucru este fundamental pentru respectarea deplină a principiului cooperării loiale şi a drepturilor tuturor cetăţenilor UE”, transmite Victor Negrescu.

El precizează că raportul solicită Parlamentului European să sesizeze Curtea de Justiţie a UE atunci când un vot sau o decizie nu respectă aceste principii cheie ale Uniunii Europene.

„Totodată, mă bucur că acest raport susţine ferm aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, solicitând o decizie imediată în favoarea ambelor ţări. Cu toţii suntem de acord că ambele state respectă toate criteriile şi că o decizie trebuie adoptată de îndată. Dincolo de clarificarea juridică importantă pe care o oferă, raportul reprezintă un mesaj politic clar, şi anume că apărăm cu toţii rolul cheie al instituţiei noastre, mai exact al Parlamentului European, şi al tratatelor UE”, adaugă Negrescu.

În cadrul raportului, eurodeputatul social-democrat clarifică juridic metodele prin care aceste prevederi pot fi activate, punând astfel sub presiune Austria şi Olanda în negocierile privind aderarea României la spaţiul Schengen şi în eventualitatea unui nou vot sau chiar al unui nou veto nejustificat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici