Votul Senatului în cazul Şova, fără dezbateri aprinse şi tensiuni

Decizia Senatului de a aproba solicitarea DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a senatorului PSD Dan Şova a fost luată joi în absenţa dezbaterilor tensionate care au avut loc la cele două voturi precedente în cazul social-democratului, când colegii l-au "salvat".

401 afișări
Imaginea articolului Votul Senatului în cazul Şova, fără dezbateri aprinse şi tensiuni

Votul Senatului în cazul Şova, fără dezbateri aprinse şi tensiuni (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

A fost al treilea vot pe care senatorii l-au dat în cazul senatorului PSD Dan Şova, pentru care procurorii DNA au mai cerut, la începutul anului, încuviinţarea arestării preventive într-un alt dosar (Rovinari-Turceni), în care a fost trimis în judecată alături de fostul premier Victor Ponta. Dacă atunci senatorii au respins solicitările Justiţiei, majoritatea parlamentară fiind acuzată de încălcări ale Constituţiei şi având loc mai multe şedinţe tensionate, de data aceasta dezbaterile au decurs fără intervenţii substanţiale ale senatorilor.

Liderii PNL şi PSD anunţaseră că parlamentarii lor vor vota în favoarea solicitărilor Justiţiei, iar ALDE împotrivă. Senatorul liberal Tudor Barbu şi-a exprimat joi îndoielile, în timpul dezbaterilor din plen, că dosarul lui Dan Şova este unul politic şi a explicat că imunitatea inclusă în Constituţie, după modelul mai multor ţări, a avut în vedere protecţia în faţa unui eventual proces care are la bază lupta politică şi nu aspecte penale.

"Dacă nu este un dosar politic, nu face subiect de analiză pentru nimeni, căci noi nu suntem putere judecătorească, ci legiuitoare", a spus Barbu în plen. În acelaşi timp, senatorul liberal Octavian Motoc a precizat că grupul liberalilor a decis să voteze în favoarea cererii de încuviinţare a reţinerii şi arestării senatorului Dan Şova, cu bilele la vedere.

Senatorul PSD Șerban Nicolae a spus în plenul Senatului că social-democraţii s-au simţit jigniţi de o scrisoare publică transmisă şefului Senatului de judecătorul Horaţius Dumbravă, membru al CSM, prin care acesta a făcut apel către Călin Popescu-Tăriceanu să solicite senatorilor responsabilitate în ceea ce priveşte votul în cazul ridicării imunităţii lui Dan Şova, afirmând că Parlamentul are şansa istorică de "a ieşi dintr-o gaură neagră", de a se reabilita în ochii românilor.

“Faptul că ni se cere să manifestăm responsabilitate ca şi cum ea nu ar fi prezumată mi se pare ofensator (...) N-am cum să admit această atitudine pe care am văzut-o şi la alţii, inclusiv la politicieni, pe care am numit-o fără a încerca să jignesc, uşor schizoidă. (…) Nu cred că domnul Horaţius Dumbravă este incompetent, cred mai degrabă că minte cu bună ştiinţă încercând să denatureze adevărul”, declarat senatorul PSD Şerban Nicolae în plenul Senatului.

Senatorul ALDE Cristiana Anghel a spus în plenul Senatului că nu vrea să facă o pledoarie împotrivă sau pentru cererea Ministerului Justiţiei, dar a ţinut să precizeze că se vehiculează o minciună în presă şi de către o parte a justiţiei, că senatorul Dan Şova nu poate să răspundă pentru faptele de care este acuzat, decât dacă se aprobă solicitarea DNA. De altfel, ALDE a anunţat că votează împotriva cererii DNA.

Senatorul Haralambie Vochițoiu (UNPR) a anunţat că senatorii din partidul său votează în favoarea cererii MJ.

Senatul a aprobat cererea DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a lui Dan Şova, acuzat de trafic de influenţă şi abuz în serviciu în Dosarul CET-Govora, rezultatul fiind de 95 de voturi "pentru" şi 30 "împotrivă". Potrivit rezultatului anunţat în plenul Senatului de social-democratul Ioan Chelaru, şi-au exprimat votul 127 de senatori din totalul de 165, dintre care 95 au votat "pentru" solicitarea DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive, 30 au votat "împotrivă", iar 2 voturi au fost anulate.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici