Longevitate: cele 7 super-alimente care încetinesc îmbătrânirea. La ce foloseşte rodia

Unele alimente, conform ştiinţei, au puterea de a ajuta organismul să lupte împotriva îmbătrânirii.

50784 afișări
Imaginea articolului Longevitate: cele 7 super-alimente care încetinesc îmbătrânirea. La ce foloseşte rodia

Rodia

Cercetările din ultimii ani au arătat că nutriţia joacă un rol în determinant în creşterea duratei de viaţă. Un exemplu în acest sens este succesul dietei din zona albastră, regiunile lumii în care oamenii tind să trăiască până la vârsta de 100 de ani. Dar nu numai atât: câţiva experţi în longevitate precum omul de ştiinţă de la Harvard David Sinclair au studiat efectele dietei asupra longevităţii, descoperind că unele alimente au puterea de a creşte şi calitatea vieţii. Cele mai populare 7 alimente vor fi prezentate mai jos, iar vestea bună este că toate sunt disponibile.
 
LEGUMINOASE - Omul de ştiinţă Dan Buettner şi echipa sa au descoperit că leguminoasele sunt un element-cheie în majoritatea dietelor asociate cu longevitatea. Aşa cum se relatează într-un articol publicat în American Journal of Lifestyle Medicine, în Zona Albastră a insulei Ikaria, din Marea Egee, populaţia locală urmează o dietă bazată pe leguminoase, cereale integrale, cartofi, ulei de măsline, fructe şi legume. Iar cercetătorii au observat că locuitorii din Ikaria trăiesc în medie cu 8 ani mai mult decât americanii. Această dietă bogată în leguminoase este similară cu dieta mediteraneană care, conform unui studiu din 2016, este asociată cu o creştere a speranţei de viaţă de peste patru ani în unele regiuni din Italia.
 
CEAPĂ - Ceapa roşie este bogată în quercetină, un compus care reduce în mod eficient celulele senescente, numite şi celule zombie. De fapt, aceste celule nu mai îndeplinesc o funcţie utilă în organism, dar nu sunt eliminate de sistemul imunitar. Şi fac daune. În loc să rămână inerte, ele eliberează substanţe inflamatorii care, după cum au subliniat cercetătorii de la Universitatea din California, au fost asociate cu mai multe afecţiuni legate de îmbătrânire, inclusiv boala Alzheimer, artrita şi cancerul.
 
CAPERE - Caperele sau mugurii nedeschişi ai plantei de caper reprezintă una dintre cele mai bogate surse naturale de quercetină: 100 de grame conţin peste 230 mg. În varianta murată, caperele furnizează puţin peste 172 mg de quercetină la 100 de grame. Ele sunt confirmate ca o sursă excelentă a acestui compus cu proprietăţi antioxidante şi antiinflamatorii.
 
FRUCTE USCATE - Fructele uscate sunt consumate pe scară largă în Zonele Albastre. Migdalele sunt consumate în Ikaria şi Sardinia, fisticul se consumă în Nicoya, iar comunitatea adventistă Loma Linda apreciază toate tipurile de fructe uscate. Că acesta este un obicei alimentar bun din punct de vedere al longevităţii este confirmat de un studiu important publicat în urmă cu câţiva ani în New England Journal of Medicine, care a urmărit 120.000 de oameni pe o perioadă de 30 de ani, descoperind că cei care consumau în mod obişnuit fructe uscate aveau cu 20 % mai puţin probabilitatea de a muri în perioada lungă de studiu.
 
TURMERIC - Turmericul conţine curcumină care, în numeroase studii, s-a dovedit că reduce inflamaţia cronică asociată cu vârsta şi bolile grave, inclusiv cancerul, boala Alzheimer şi artrita.
 
CAFEA - Veşti bune pentru cei care o apreciază: potrivit unui studiu publicat anul trecut în Jurnalul European de Cardiologie Preventivă, consumul de două sau trei căni de cafea pe zi pare să fie legat de longevitate. Cercetătorii au analizat datele din observaţiile a 450.000 de persoane, pe o perioadă de 12,5 ani. Şi au descoperit că băutorii de cafea sunt mai feriţi să moară prematur decât cei care nu consumau cafea. În plus, cei care au băut două sau trei căni de cafea de orice tip au avut mai puţine şanse de a dezvolta boli cardiovasculare.

RODIA - Cercetări recente din 2022 au arătat că administrarea zilnică, timp de 4 luni, a 1000 mg de urolitină A, un compus care se găseşte în mod natural în rodii, a dus la o îmbunătăţire semnificativă a forţei musculare la adulţii în vârstă. De fapt, urolitina A pare să fie capabilă să optimizeze funcţionarea mitocondriilor, organele celulare esenţiale pentru furnizarea de energie, dar supuse leziunilor odată cu înaintarea în vârstă. Rezultatele promiţătoare ale acestor studii indică rodiile ca o posibilă sursă naturală pentru a contracara unele dintre efectele îmbătrânirii la nivel celular.


Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici