Medicină generală: de ce bărbaţii se îmbolnăvesc mai mult şi trăiesc mai puţin

Decalajul de sănătate dintre bărbaţi şi femei este explicat de Daniele Coen, medic şi autoare a unei cărţi importante: „Acea voce pe care nimeni nu o ascultă”.

6451 afișări
Imaginea articolului Medicină generală: de ce bărbaţii se îmbolnăvesc mai mult şi trăiesc mai puţin

Medicină generală: de ce bărbaţii se îmbolnăvesc mai mult şi trăiesc mai puţin

Bărbaţii, conform statisticilor, sunt supuşi unui risc mai mare de deces pe parcursul vieţii. Şi asta în ciuda faptului că au acces la aceleaşi opţiuni de tratament ca şi femeile. Daniele Coen a lansat recent o carte pe această temă.

„La nivel global, speranţa de viaţă a bărbaţilor şi femeilor este diferită, cu un dezavantaj masculin. Luând deoparte efectele pandemiei de COVID-19 care a amplificat acest decalaj, în realitate tendinţa acestei diferenţe era în scădere.

De exemplu, în 2000, speranţa de viaţă era 76,5 ani pentru bărbaţi şi 82,3 pentru femei, cu o diferenţă de 5,8 ani.În 2019 (ultimele date pre-COVID) valorile au fost 81 şi respectiv 85,3. Motivele care stau la baza acestora diferenţele şi dinamismul lor sunt încă parţial necunoscute şi influenţate şi de ţara în care trăiesc oamenii.

Ştim că bărbaţii dezvoltă mai devreme, din motive biologice, boli cardiovasculare (cea principală cauză de deces la nivel mondial), mai mulţi oameni mor din cauza cancerului, se sinucid mai frecvent şi sunt mai sensibili la infecţii (COVID-19 a evidenţiat acest aspect).

Trebuie să luăm în considerare şi ponderea particularităţilor psiho-socio-culturale, care, de exemplu, îi fac pe bărbaţi mai predispuşi la stiluri de viaţă nesănătoase sau riscante (mai mult fumat şi alcool, mai multe sporturi extreme, mai multe accidente rutiere etc.) şi o capacitate mai scăzută de a solicita îngrijiri medicale, parţial condiţionată de stereotipurile de masculinitate”, afirmă specialista.

Nivelurile ridicate de testosteron pot slăbi răspunsul imunitar şi sunt unul dintre factorii pentru care bărbaţii sunt mai vulnerabili la infecţii? Coen n-are dubii. „A lega în mod direct nivelul de testosteron cu riscul de infecţii este o simplificare excesivă. Cu toate acestea, este adevărat că femeile au un sistem imunitar mai activ decât bărbaţii şi că hormonii sexuali (testosteron şi estrogen) au o influenţă complexă asupra imunităţii. În practică, femeile sunt mai bine protejate împotriva infecţiilor virale şi bacteriene, aşa cum am putut vedea în timpul pandemiei de COVID-19”, afirmă Dr. Coen, pentru gazzetta.it.

Într-un articol recent, The Washington Post scrie că mulţi bărbaţi îşi văd corpul ca pe un instrument care atrage atenţia „doar atunci când se rupe”. „Se pare că este stabilit că bărbaţii sunt mai puţin atenţi decât femeile la propria sănătate, atât în ​​ceea ce priveşte prevenirea, cât şi tratarea bolilor. Din păcate, atunci când organismul „se strică” este mai greu să se recupereze din prejudiciul”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici