Oamenii care beau această băutură populară au de două ori mai mult risc de diabet, arată un studiu

Publicat: 28 06. 2025, 07:46

Studiul CARDIA a urmărit participanții timp de trei decenii, evaluându-le dieta la începutul cercetării și apoi după 7 și 20 de ani.

Cercetătorii au analizat în special consumul de băuturi dietetice și îndulcitori artificiali precum aspartamul și sucraloza, conform Men’s Journal.

Rezultatele sunt surprinzătoare: persoanele care consumau cele mai multe băuturi dietetice aveau un risc cu 129% mai mare de a dezvolta diabet comparativ cu cele care băteau cel mai puțin. Diabetul a fost definit prin niveluri ridicate de glucoză în sânge sau utilizarea medicamentelor pentru diabet.

„Consumul mai mare de băuturi dietetice și sacarină a fost asociat cu un risc crescut de diabet”, au declarat autorii studiului. Aceștia subliniază necesitatea evaluării efectelor metabolice pe termen lung ale îndulcitorilor artificiali asupra metabolismului glucozei.

Descoperirea pune sub semnul întrebării ideea că băuturile dietetice sunt o alternativă sănătoasă la sodele obișnuite cu zahăr.