Rafila, după sancţionarea unor firme furnizoare de imunoglobulină: Să fie sancţionate conform legii

Limitarea accesului pe piaţă sau înţelegeri în ceea ce priveşte preţul trebuie să fie sancţionate conform legii, spune ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, după ce Consiliul Concurenţei a sancţionat cinci companii farmaceutice furnizoare de imunoglobulină.

375 afișări
Imaginea articolului Rafila, după sancţionarea unor firme furnizoare de imunoglobulină: Să fie sancţionate conform legii

Rafila, după sancţionarea unor firme furnizoare de imunoglobulină: Să fie sancţionate conform legii

„O să studiez. Nu cunosc detaliile acestui dosar. Dacă vreţi, trebuie văzut punctul de vedere al acestui Consiliului Concurenţei. Nu ştiu care e şi punctul de vedere al companiilor care au fost supuse acestei sancţiuni. În mod evident limitarea accesului pe piaţă sau înţelegeri în ceea ce priveşte preţul sau care nu exced cadrului legal trebuie să fie sancţionate conform legii”, spune ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Consiliul Concurenţei a sancţionat cinci companii farmaceutice, furnizoare de imunoglobuline şi alte medicamente derivate din plasma umană, precum şi asociaţia reprezentativă a sectorului producătorilor de terapii cu proteine plasmatice – PPTA (Belgia) cu amenzi în valoare totală de 353.393.694 lei (aprox. 71 milioane euro).

În urma investigaţiei, declanşate în 2018, autoritatea de concurenţă a constatat că, în perioada 2015-2018, cele cinci companii au adoptat o strategie coordonată, care a vizat limitarea şi, chiar, întreruperea aprovizionării pieţei româneşti cu imunoglobuline, cu scopul de a exercita o presiune asupra autorităţilor de a suspenda taxa clawback pentru medicamentele derivate din sânge uman sau plasmă umană. În acest fel, companiile urmăreau să îşi creeze un avantaj comercial, respectiv ameliorarea marjelor de profit.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici