- Home
- Sănătate
- BUCUREŞTI, (03.12.2024, 10:41)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
Raport: 80% dintre spitalele de stat din România nu oferă servicii de avort
- Psihologii atrag atenţia asupra dimensiunilor psihologice şi emoţionale ale unui avort, subliniind traumele de care femeile, dar şi partenerii lor, pot fi afectaţi în lipsa sprijinului adecvat.
- Ei spun că întreruperea de sarcină nu ar trebui să fie o alegere imposibilă şi nici stigmatizată.
Urmărește
221 afișări
Raport: 80% dintre spitalele de stat din România nu oferă servicii de avort
Într-un context social şi medical marcat de dificultăţi legate de accesul la serviciile de avort, impactul emoţional al unei astfel de decizii devine şi mai complicat pentru femei şi cupluri. Specialiştii atrag atenţia asupra dimensiunilor psihologice şi emoţionale ale avortului, subliniind traumele de care femeile, dar şi partenerii lor, pot fi afectaţi în lipsa sprijinului adecvat.
„Fiecare femeie care se confruntă cu o astfel de alegere traversează un proces complex, încărcat de suferinţă şi confuzie. Impactul emoţional este semnificativ, mai ales atunci când această alegere este făcută sub presiune sau în lipsa resurselor necesare pentru a lua decizia în mod informat şi conştient”, explică psihoterapeutul Mariana Demeter, de la Clinica Alegria.
În România, avortul a redevenit, în multe situaţii, o experienţă stresantă şi dureroasă. Un raport recent al Asociaţiei Moaşelor Independente indică faptul că peste 80% din spitalele publice nu oferă aceste servicii, iar costurile mari fac ca accesul să fie limitat pentru multe femei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Trump ține „Mitingul Victoriei” în Washington D.C. înainte de ceremonia de învestire de pe 20 ianuarie
-
COMENTARIU Lelia Munteanu: Va trece măcar de etapa întâi Acordul în trei etape Israel-Hamas?
-
Trump afirmă că va permite aplicaţiei TikTok să funcţioneze din nou, dar vrea ca SUA să deţină 50% din acţiuni
-
Iohannis: România salută eliberarea primului grup de ostatici, între care o româncă
Din perspectiva specialistului, impactul asupra femeilor nu este doar unul psihologic, ci şi relaţional.
„În cuplu, decizia unui avort poate tensiona relaţiile, mai ales atunci când partenerii nu sunt pe aceeaşi lungime de undă sau când comunicarea este deficitară. Femeile pot simţi o pierdere de identitate, un val de vinovăţie sau ruşine, iar bărbaţii, chiar dacă nu la fel de evident, pot experimenta sentimente de neputinţă sau furie”, afirmă Demeter. Aceste emoţii nerezolvate pot duce, pe termen lung, la distanţare emoţională sau conflicte în cuplu.
Traumele pe termen scurt includ adesea sentimente de pierdere, anxietate şi un gol emoţional greu de gestionat. Femeile se pot confrunta cu episoade de depresie sau coşmaruri recurente legate de decizia luată, mai ales când avortul este efectuat într-un mediu lipsit de empatie sau de suport psihologic.
„Chiar şi o simplă conversaţie plină de compasiune şi o validare a emoţiilor trăite pot face diferenţa uriaşă în procesul de vindecare al unei femei”, subliniază psihoterapeutul.
Pe termen lung, însă, traumele se pot transforma în suferinţe mult mai profunde dacă nu sunt abordate. Unele femei se confruntă cu dificultăţi în a se conecta din nou cu corpul lor sau cu alte sarcini ulterioare.
„Pot apărea probleme de încredere în relaţie sau teama de a nu mai putea trăi bucuria unei maternităţi viitoare. De aceea, este esenţial ca femeile să primească sprijin psihoterapeutic şi să li se ofere un spaţiu sigur în care să îşi exploreze şi să îşi exprime trăirile”, explică Mariana Demeter.
În acest context, rolul statului şi al sistemului medical este crucial. Situaţia actuală în care costurile pentru avort sunt prohibitive, iar sprijinul de stat lipseşte, amplifică suferinţa şi izolarea.
„Întreruperea de sarcină nu ar trebui să fie o alegere imposibilă sau stigmatizată. Medicii ar trebui să fie alături de paciente, fără a invoca refuzuri care intensifică traumele”, adaugă specialistul.
Aşadar, este nevoie de o discuţie mai deschisă despre nevoia de suport emoţional şi de un sistem de sănătate care să susţină femeile în cele mai vulnerabile momente ale vieţii lor.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Choupette Lagerfeld, pisica celebrului designer, vine cu vești din viața de „milionară”. Călătorește cu jetul privat și are propria ei avere
Citește pe www.zf.ro: Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Două prelevări de organe în acest weekend, la Bucureşti şi Baia Mare. Cinci vieţi au fost salvate
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Pensii cu 660 lei mai mari pentru această categorie de pensionari din România. Vezi dacă te încadrezi!
CANCAN.RO
Tabel pentru bărbați și femei | Pe ce dată ieși la PENSIE, în funcție de luna și de anul nașterii
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:59
-
ieri, 22:18
Mii de oameni la mitingul lui Trump în Washingtown înainte de inaugurare