Video România are un nou tratament pentru Covid-19, dar nu are protocoale pentru a-l administra

  • Primele două echipamente pentru colectarea plasmei celor vindecaţi de Covid-19, instalate la Bucureşti şi Iaşi
  • Plasma convalescentă va putea fi colectată în 18 centre de transfuzii din România
  • Pentru ca plasma să poată fi folosită, este nevoie de protocoale elaborate de Ministerul Sănătăţii
21469 afișări

Bolnavii de Covid-19 din România vor beneficia de un nou tratament, folosit deja în mai multe ţări din lume, cel cu plasmă autoimună. Este plasmă recoltată de la cei care s-au vindecat de Covid-19 şi care îi poate ajuta pe cei care luptă cu boala. Două echipamente de recoltare a plasmei au fost deja instalate, la Bucureşti şi la Iaşi, iar săptămâna viitoare va mai fi instalat unul, la Timişoara.

„În câteva zile vom putea şi noi să venim în spirijinul spitalelor cu plasmă convalescent Covid-19 şi sperăm din toată inima să le fie de folos”, spune Doina Goşa, director al Centrului de Tansfuzii Bucureşti.

Cele trei echipamente de plasmafereză au fost donate, printr-un acord, Ministerului Sănătăţii. Un al patrulea a fost donat spitalui din Piatra Neamţ de către firma care are echipamentele. În total, 18 astfel de aparate vor fi disponibile în România.

14 echipamente vor ajunge săptămâna viitoare în România

„Încă 14 astfel de echipamente vor ajunge până la sfârşitul săptămânii viitoare în 14 centre judeţene de transfuzie sangvină din ţară”, potrivit Florin Hozoc, CEO-ul firmei care a donat echipamentele.

Cele 14 echipamente în plus sunt date în folosinţă pentru un an României. Ministrul Sănătăţii a anunţat că donatorii vor fi voluntari şi vor dona plasmă doar după ce vor avea un test care să ateste prezenţa anticorpilor în sânge. Deşi echipamentele au fost instalate, protocoalele pentru tratamentul cu plasmă nu au fost încă eleborate.

„Sper ca în zielele următoare vor fi aprobate atât protocolul pentru colectarea, testarea şi distribuţia plasmei convalescente, cât şi protocolul de administrare”, adaugă Florin Hozoc.

În România, sunt peste 1.300 de pacienţi vindecaţi de Covid-19.

Foto: Profimedia

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici