Studiu: Persoanele obeze au mai des carenţe de vitamina D faţă de cele cu greutate normală

  • Un studiu arată că persoanele obeze au mai des probleme cu vitamina D decât cele cu greutate normală.
  • Acest lucru s-a semnalat în peste 60% din cazurile celor care au luat parte la această cercetare.
152 afișări
Imaginea articolului Studiu: Persoanele obeze au mai des carenţe de vitamina D faţă de cele cu greutate normală

Persoanele obeze au mai des carenţe de vitamina D faţă de persoanele cu greutate normală, peste 60% dintre acestea având valorile mai mici faţă de nivelul optim, relevă un studiu realizat de Clinica Smart Nutrition.

O proporţie semnificativă dintre participanţii la studiu, şi anume 79%, prezenta un deficit de vitamina D. Din totalul acestora, aproximativ 50% aveau o carenţă de vitamina D, în timp ce 79% aveau niveluri insuficiente pentru menţinerea unei stări optime de sănătate.

Studiul relevă o corelaţie între greutate şi nivelul de vitamina D din sânge. Dintre pacienţii cu greutate normală doar 25% aveau carenţă de vitamina D. În comparaţie, 45% dintre pacienţii supraponderali prezentau carenţă de vitamina D, iar în cazul pacienţilor obezi peste 60% dintre aceştia aveau carenţă de vitamina D.

Vitamina D este un nutrient esenţial pentru sănătatea organismului şi se sintetizează în prezenţa luminii solare. Este singura vitamină care nu poate fi asigurată integral prin alimentaţie. Modificarea stilului de viaţă şi reducerea timpului petrecut în aer liber au dus la apariţia deficitului de vitamina D la un procent din ce în ce mai mare din populaţie. Mai mult, în lunile de iarnă, cantitatea de vitamina D asimilată scade ca urmare a lipsei expunerii la soare.

Studiul a fost desfăşurat în perioada 2022-2023, implicând un număr de 210 participanţi. O altă cercetare realizată în România şi publicată anul acesta arată o corelaţie între deficitul de vitamina D şi patologiile pacienţilor internaţi în spital, în special în cea ce priveşte bolile cardiovasculare, bolile metabolice, cancerele şi infecţiile COVID-19.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici