A 12-A ZI DE PROTESTE ÎN ŢARĂ: Mii de oameni au protestat în mai multe oraşe

Mii de oameni au protestat, marţi, în Bucureşti şi în alte localităţi din toată ţara, cerând demisia Guvernului şi a preşedintelui Traian Băsescu.

612 afișări
Imaginea articolului A 12-A ZI DE PROTESTE ÎN ŢARĂ: Mii de oameni au protestat în mai multe oraşe

A 12-A ZI DE PROTESTE ÎN ŢARĂ: Mii de oameni au protestat în mai multe oraşe (Imagine: Mihai Dascalescu/Arhiva Mediafax Foto)

  • Giurgiu: Protest antiguvernamental şi antiprezidenţial, dar şi Hora Unirii

Peste 400 de persoane din Giurgiu au protestat, marţi, în faţa Teatrului "Tudor Vianu" din municipiu, unde au dansat Hora Unirii şi au scandat lozinci împotriva lui Traian Băsescu şi a premierului Emil Boc, iar apoi au pornit în marş, pe o distanţă de un kilometru, până în faţa Prefecturii Giurgiu.

"Suntem în stradă şi rămânem în stradă, deoarece nu suntem impresionaţi de demiterea ministrului de Externe, Theodor Baconschi, sau de ideea amânării noii taxe auto. Am dansat Hora Unirii, suntem uniţi şi continuăm protestele", a declarat un protestatar.

În faţa Prefecturii Giurgiu, manifestanţii au continuat să huiduie şi să scandeze "Jos Băsescu" , "Demisia" , "Jos Guvernul" şi au purtat pancarte pe care scria "Anticipate", "Ne-aţi ciuruit", "Băsescu, pleacă!" şi "Ruşine".

La protest s-au alăturat şi câţiva politicieni locali din PNL şi PSD, între care vicepreşedintele organizaţiei judeţene a Partidului Naţional Liberal Giurgiu, Dumitru Beianu.

Mitingul autorizat, desfăşurat în permanenţă sub supravegherea jandarmilor, s-a încheiat după două ore, fără incidente, aceasta fiind a 11-a zi în care giurgiuvenii protestează în stradă faţă de şeful statului şi de Guvernul Boc.

  • Piteşti: Aproape 2.000 de persoane, la un miting organizat de USL Argeş

Aproape 2.000 de persoane au participat, marţi seară, la un miting de protest organizat de USL Argeş, în timpul căruia doi protestatari au dat foc unui portret al lui Traian Băsescu, la manifestare fiind prezenţi lideri locali ai opoziţiei din judeţ, dar şi reprezentanţi ai societăţii civile.

Participanţii la mitingul de la Piteşti, din Piaţa "Vasile Milea", au cerut, la fel ca la protestele din zilele precedente, demisia preşedintelui Traian Băsescu şi a premierului Emil Boc şi demiterea prefectului judeţului Argeş, Gheorghe Davidescu.

Reprezentanţii Uniunii Social Liberale Argeş au obţinut de la autorităţile locale autorizaţie pentru a organiza mitinguri în perioada 23 - 31 ianuarie, această manifestare fiind a doua la Piteşti organizată de USL Argeş, după ce, în 19 ianuarie, tot în jur de 2.000 de oameni au protestat, fără incidente.

La ora transmiterii acestei ştiri, cei aproape 2.000 de oameni au părăsit Piaţa "Vasile Milea" din Piteşti, mitingul de protest încheindu-se după trei ore fără evenimente.

  • Sibiu: Cei şapte sute de oameni care au participat la protest, pe ploaie, s-au prins în Hora Unirii

Aproximativ şapte sute de persoane din municipiul Sibiu au participat, marţi seară, pe ploaie, la o acţiune de protest faţă de preşedintele Traian Băsescu şi Guvern, manifestarea încheindu-se fără incidente, dar nu înainte ca manifestanţii să se prindă în Hora Unirii.

Aproximativ şapte sute de persoane s-au strâns, marţi seara, la protestul antiguvernamental şi antiprezidenţial din municipiul Sibiu, scandând lozinci prin care au cerut demisia membrilor Guvernului şi a şefului statului.

Protestatarii au mărşuluit, prin ploaie, pe mai multe străzi din municipiul Sibiu, iar în capătul Bulevardului Mihai Viteazu, la jumătatea traseului, demonstranţii s-au prins în Hora Unirii, melodia fiind interpretată de un saxofonist.

În rândul protestatarilor au fost şi persoane care au avut mesaje de susţinere a locotenentului Alexandru Gheorghe, care a protestat, la Bucureşti, în uniforma de serviciu.

În jurul orei 20.45, protestatarii au revenit în Piaţa Mare din Sibiu, iar la ora 21.00 s-au împrăştiat, fără a se înregistra incidente.

  • Oradea: Aproximativ 120 de persoane au protestat paşnic

Aproximativ 120 de persoane au manifestat paşnic, marţi seară, la Oradea, împotriva Guvernului şi a preşedintelui Traian Băsescu, cerându-le demisia şi scandând că vor alegeri anticipate.

Oamenii au început să se strângă în jurul orei 18.00, în Piaţa Unirii din centrul Oradiei, cu portavoci, drapele şi pancarte.

Printre scandările protestatarilor s-au numărat, la fel ca şi în serile precedente, lozinci precum "Jos Băsescu", "Ieşi afară, javră ordinară", "Anticipate", "Păcat, păcat, de sângele vărsat", "Armata e cu noi" sau "Demisia", dar şi mesaje mobilizatoare la adresa orădenilor, ca să se alăture la protest: "Veniţi, veniţi, nu ne ocoliţi", "Poporul e puterea" sau "Oradea, nu uita, asta e şi ţara ta".

După aproximativ o oră, manifestanţii au pornit spre Parcul Traian, unde, în faţa Prefecturii, au strigat aceleaşi lozinci, după care majoritatea protestatarilor s-au întors din nou în Piaţa Unirii.

Protestul s-a încheiat în jurul orei 20.30, fără incidente.

  • Aproximativ o sută de persoane au protestat patru ore şi jumătate în Piaţa Victoriei din Timişoara

Aproximativ o sută de persoane, în majoritate revoluţionari, pensionari şi susţinători ai monarhiei, au protestat, marţi, în Piaţa Victoriei din Timişoara.

La ora 16.00, când au început protestele, în piaţă se aflau circa 50 de persoane, care fluturau steaguri tricolore şi pancarte pe care scria: "Dacă nu ştii unde vrei să ajungi, toate drumurile duc acolo".

La ora 18.00, manifestanţilor din piaţă li s-au alăturat mai mulţi susţinători ai monarhiei.

Protestele s-au încheiat fără incidente, după aproximativ patru ore şi jumătate.

  • Şi la Constanţa au continuat protestele la adresa guvernanţilor, fiind marcată şi Ziua Unirii

Peste o sută de persoane au participat, marţi, la o nouă zi de proteste în faţa Prefecturii Constanţa, oamenii scandând lozinci antiprezidenţiale şi antiguvernamentale şi dansând Hora Unirii, pentru a marca astfel Ziua Unirii Principatelor Române.

Protestele au început încă din jurul orei 11.30, iar la manifestări au venit şi câteva zeci de sindicalişti din învăţământ, nemulţumiţi de actuala guvernare.

Manifestanţii au scandat "Jos Băsescu", "Jos Guvernul Boc", "A venit vaporul ca să-l ia pe chiorul", "Jos cu hoţii", "Nu vă fie frică că Băsescu pică", "Sus Unirea, iar Băsescu-despărţirea", "Ieşi afară, javră ordinară".

Ei aveau mai multe pancarte pe care scria "Alegeri anticipate cu partide reformate", "Români, uniţi-vă!", "Sponsorii partidelor conduc România. Cine conduce învăţământul românesc?", "Nu puteţi să guvernaţi, vă cerem să emigraţi", "Grevă generală", "Marele navigator vinde ultimul vapor", "Ne asumăm răspunderea, părăsiţi conducerea".

Manifestanţii au dansat Hora Unirii pentru a marca astfel Ziua Unirii Principatelor Române, după care câteva zeci de protestatari au pornit într-un marş prin centrul municipiului Constanţa pentru a încerca să atragă cât mai multe persoane alături de ei, după care au revenit pe platoul din faţa Prefecturii Constanţa şi au continuat manifestările antiguvernamentale şi antiprezidenţiale.

Ele au spus că intenţionau să meargă la manifestaţie să ceară demisia preşedintelui, dar şi că vor să facă farmece ca Traian Băsescu să plece de la putere.

Protestele de la Constanţa au început în 14 ianuarie şi vor continua şi în zilele următoare.

  • Vaslui: Peste 1.500 de oameni s-au prins în Hora Unirii, în lipsa autorităţilor locale

Peste 1.500 de vasluieni s-au prins în Hora Unirii, marţi seară, în Piaţa Civică din municipiul Vaslui, la finalul unui spectacol de patru ore din care au lipsit discursurile politicienilor şi pe parcursul căruia s-au auzit şi scandări antiprezidenţiale.

În organizarea Consiliului Judeţean şi Primăriei Vaslui, spectacolul dedicat Unirii Principatelor Române a adunat peste 1.500 de oameni în Piaţa Civică din Vaslui, protagonist fiind Nicolae Furdui Iancu, cu ansamblul "Crai Nou" de la Alba Iulia.

Pe parcursul spectacolului, în pauzele dintre melodii, au fost auzite şi scandări ale unui grup de vasluieni împotriva preşedintelui Traian Băsescu.

Faţă de ultimii ani, în acest an nici politicienii, şi nici organizatorii spectacolului nu au susţinut discursuri de teama unor posibile huiduieli venite din partea mulţimii.

Totuşi, pe marginea Pieţii Civice, au fost văzuţi mai mulţi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, între care preşedintele Consiliului Judeţean, Vasile Mihalachi, şi viceprimarul municipiului Vaslui, Valeriu Caragaţă, ambii membri ai PSD.

Spectacolul, care a început la ora 16.00, s-a încheiat după patru ore, cu Hora Unirii, în care s-au prins cei 1.500 de oameni adunaţi în Piaţa Civică, însă fără participarea autorităţilor locale.

  • Suceava: Protestatarii au cântat şi dansat "Hora Unirii", după care au strigat "Jos Băsescu! "

Protestatarii adunaţi, marţi seară, în faţa Palatului Administrativ din Suceava au cântat şi dansat "Hora Unirii", după care au strigat "Jos Băsescu!", în judeţ fiind înregistrate acţiuni de protest în Gura Humorului, Fălticeni, Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Siret şi Broşteni.

Zeci de protestatari suceveni s-au adunat, din nou, marţi seară, în faţa Palatului Administrativ, unde au scandat lozinci antiprezidenţiale, antiguvernamentale, cerând alegeri anticipate şi demisia actualului guvern.

Sucevenii au cântat "Hora Unirii", iar în acelaşi timp s-au prins într-o horă şi au dansat, după care au scandat "Jos Băsescu!", "Demisia în bloc, în frunte cu Boc!", "Oprea şi cu gaşca lui, duşmanii poporului!" sau "Jos Diaconescu!".

Manifestanţii aveau diverse pancarte cu mesaje de genul "Comasaţi Cotroceni+Victoria cu Puşcăria", "Nu vrem dialog cu cei ce ne jefuiesc şi apoi spun că e criză", sau "Criza sunteţi voi, soluţia suntem noi".

  • Alba Iulia: Hora Unirii şi dansuri de epocă la manifestările dedicate Unirii Principatelor

Unirea Principatelor Române a fost sărbătorită, marţi, la Alba Iulia, printr-un program artistic în Sala Unirii, care a cuprins, pe lângă Hora Unirii, şi dansuri de epocă, precum menuet sau vals vienez, ceea ce a stârnit nemulţumirea unora dintre participanţi.

Manifestările dedicate aniversării a 153 de ani de la Unirea Principatelor Române s-au desfăşurat în Sala Unirii din Alba Iulia şi au fost organizate de Instituţia Prefectului, Primăria Alba Iulia şi Consiliul Judeţean Alba, în parteneriat cu Muzeul Naţional al Unirii şi Colegiul Militar Liceal "Mihai Viteazul".

Manifestările au început cu intonarea imnului de stat, urmată de evocarea momentului istoric al Unirii Principatelor Române şi de un moment artistic susţinut de elevii Colegiului Militar "Mihai Viteazul" din Alba Iulia.

  • Slatina: Aproape 400 de persoane nu au mai protestat, ci au dansat şi cântat sărbătorind Ziua Unirii

Aproximativ 400 de persoane s-au adunat, marţi, în faţa Prefecturii Olt din municipiul Slatina, oamenii hotărând, ca în semn de respect faţă de Ziua Unirii Principatelor, să nu mai scandeze, ci să danseze şi să cânte alături de Ansamblul "Doina Oltului".

Oamenii au început să vină în faţa Prefecturii Olt, începând cu ora 16.00. După ce au depus o coroană de flori la statuia lui Alexandru Ioan Cuza, aflată lângă instituţie, oamenii s-au prins în hore şi au interpretat cântece patriotice alături de Ansamblul "Doina Oltului" din Slatina. Protestatarii au spus că, în semn de respect faţă de Ziua Unirii Principatelor, au hotărât să nu mai scandeze lozinci antiprezidenţiale şi antiguvernamentale şi să nu mai poarte pancarte cu mesaje împotriva clasei politice.

"Am vrut ca astăzi (n.r. - marţi), toţi cei care am participat până acum la protest să venim şi să ne dăm mâna într-o horă. Acesta este protestul pe care îl facem astăzi, prin cântece slăvim pe strămoşii noştri şi îi atenţionăm pe cei care conduc această ţară să nu mai facă greşeli. Cine are urechi să audă versurile şi să ia aminte. De mâine (n.r. - miercuri) ne strigăm din nou durerea", a declarat, marţi, Costinel Alecsandrescu, directorul Ansamblului "Doina Oltului".

Şi la Craiova, aproximativ 30 de persoane s-au adunat în Piaţa Prefecturii, începând cu ora 17.00, însă din cauza ploii puternice oamenii au plecat după puţin timp spre case

  • Cluj: Peste 500 de persoane la un marş de protest într-un cartier al oraşului, scandând "Băsescu la puşcărie"

O cruce din lemn cu mesajul "Fie blestemaţi trădătorii neamului" a fost dusă, marţi, de un protestatar la mitingul din Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, participanţii cerând demisia preşedintelui Traian Băsescu şi a Guvernului.

Peste 500 de persoane au participat, marţi seară, la un marş de protest prin centrul municipiului Cluj-Napoca, coloana de manifestanţi deplasându-se pentru prima oară şi într-unul din cartierele oraşului, Mărăşti, făcând apel la clujeni să li se alăture.

Participanţii scandează "Jos Băsescu", "Jos Guvernul", "Hoţii", "Armata e cu noi", "Demisia" şi "TVR nu ne furaţi ştirile".

Protestul nu este autorizat.

  • Ploieşti: Aproximativ o mie de persoane protestează în centrul municipiului

Aproximativ o mie de persoane protestează, marţi, în centrul municipiului Ploieşti, la miting participând un număr record de demonstranţi în condiţiile în care până acum numărul maxim nu a depăşit 400, la un moment dat cineva din mulţime aruncând cu ouă şi cu bucăţi de pământ înspre jandarmi.

Oamenii au început să se adune în jurul orei 16.00. La minting participă membri ai asociaţiilor de revoluţionari, membri şi simpatizanţi ai PSD Prahova, reprezentanţi ai Sindicatului Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere.

La începutul protestului, aproape 400 de persoane au scandat lozinci antiprezidenţiale şi antiguvernamentale, iar pe parcurs, acestora li s-au alăturat alte câteva sute, care au venit cu autocare şi microbuze din mai multe zone ale judeţului.

Protestatarii cer demisia preşedintelui Traian Băsescu şi au pancarte cu mesaje împotriva şefului statului, premierului Emil Boc şi a deputaţilor de Prahova, Roberta Anastase şi Sever Voinescu.

  • Bistriţa: Manifestanţii au jucat Hora Unirii în cea de-a zecea zi de proteste

Peste două sute de manifestanţi s-au adunat, marţi seară, în faţa Prefecturii Bistriţa-Năsăud, să protesteze faţă de Guvern şi de preşedintele Traian Băsescu, ei cântând şi jucând Hora Unirii, în timp ce la Sfântu Gheorghe au ieşit în stradă doar 15 persoane.

Manifestanţii de la Bistriţa s-au adunat la ora 17.00 în faţa Prefecturii şi au scandat "Jos Băsescu, jos, eşti un om mincinos!", "Jos Oltean!", "La Palatul Cotroceni cântă cucuveaua, Băsescu şi clica lui şi-au găsit beleaua!", "Bucureşti, nu uita, Bistriţa-i de partea ta!", "Preşedinte jucător, ieşi în faţă la popor!", "Clopotul bate, anticipate!", "Unu, doi, trei, jos cu ei!", "Nu suntem plătiţi, noi suntem uniţi!", "Unitate, demnitate!", "Udrea, nu uita, ţara nu-i poşeta ta!", "Du-te vezi de Gucci, noi îţi dăm papuci!", "Armata e cu noi ca şi-n 22!", "România, trezeşte-te!", "Băse, Udrea şi Piticu, fură pensia lu' bunicu!".

Câţiva manifestanţi au fluturat steaguri tricolore, iar alţii au afişat pancarte cu inscripţiile "Gândim împreună, reuşim împreună!", "Vă rugăm să ne scuzaţi, nu producem cât furaţi!", "Jos PCR - Piticu, Chioru şi Roşcata!", "O nedreptate făcută unuia, o ameninţare pentru toţi!", "Băsescule, nu vrem dictatură luminată!", "Curte Constituţională, nu mai fiţi slugile lor!", "Fiindcă i-a venit orgoliu, a intrat şi ea în gaşcă, Udrea are portofoliu, însă nu mai are taşcă!", "Chuc Norris, help us!", "Ea: iubitule, unde mă scoţi deseară? El: Unde vrei? Ea: Într-un loc unde e multă lume El: În faţa Prefecturii. E bine dragă?" , "Meteo. Germania: cer senin, Austria: cer înnorat, România: cer demisia!".

  • Arad: Mămăligă şi ceapă oferite guvernanţilor de un protestatar ca să împartă sărăcia

Peste 150 de arădeni s-au adunat, marţi seară, la al zecelea protest desfăşurat în oraş, unul dintre participanţi având o farfurie mare cu mămăligă şi ceapă, pe care a spus că le-o oferă guvernanţilor pentru a împărţi cu ei sărăcia românilor.

Ca şi în zilele precedente, mitingul neautorizat a avut loc în faţa Primăriei Arad, unde s-au adunat peste 150 de persoane.

Un participant a venit cu o farfurie mare pe care era mămăligă şi două cepe curăţate şi a afirmat că împarte "sărăcia poporului român cu guvernanţii".

Printre manifestanţi s-a aflat şi o femeie care purta o pancartă pe care scria mare "Pierdut câine din rasa javră ordinară, răspunde la numele Băse", în timp ce pe un alt banner scria "Nu mai vrem experimente, vrem programe eficiente".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici