Video A ŞAPTEA ZI DE PROTESTE ÎN CAPITALĂ s-a încheiat. Circulaţia pe Bulevardul Magheru a fost reluată. Zeci de manifestanţi violenţi au fost ridicaţi de jandarmi - VIDEO, GALERIE FOTO

UPDATE 23.42 - Circulaţia pe Bulevardul Magheru a fost reluată după şase ore, timp în care Piaţa Universităţii a fost blocată de aproximativ 2.500 de manifestanţi. Majoritatea jandarmilor s-au retras, după ce protestatarii violenţi au fost ridicaţi şi duşi în dube. Piaţa este liberă, însă carosabilul este plin de gunoaie.

14475 afișări

UPDATE 23.38 - Un infirm, obişnuit al protestelor, s-a pus în mijlocul Bulevardului Magheru, după ce Piaţa Universităţii fusese degajată, bărbatul fiind luat de jandarmi şi pus pe trotuar unde îşi lăsase căruciorul.

Bărbatul infirm a fost văzut la protestele din ultimele zile în Piaţa Universităţii, fiind o figură întâlnită de reporteri la toate mitingurile din Capitală.

GALERIE FOTO

UPDATE 23.20 - Cele câteva zeci de manifestanţi care refuzau să părăsească, joia noaptea, Bulevardul Magheru au fost scoşi de jandarmi. Forţele de ordine au intrat în forţă şi au reuşit să prindă 30-40 de manifestanţi. La intervenţie au participat 60 de jandarmi echipaţi pentru situaţii de urgenţă. Ei au fost ajutaţi de alte forţe de ordine.

Protestatarii au fost fugăriţi pe toate străduţele de pe lângă bulevard, jandarmii intrând şi în toate scările de bloc unde unii manifestanţi s-au refugiat. Zeci de protestari sunt urcaţi în dubele jandarmeriei. Bulevardul Magheru a fost eliberat de protestatari, în urma lor rămânând gunoaie, pietre şi alte obiecte. În Piaţa Universităţii, mai sunt doar jurnalişti şi forţe de ordine, dar şi un vânzător de covrigi.

UPDATE 23.17 - Forţele de ordine i-au scos pe manifestanţii violenţi din Piaţa Universităţii, cordonul de jandarmi împingându-i până la Galeriile Orizont, unde protestatarii, majoritatea ultraşi, aruncă cu pietre spre jandarmi.

Câteva zeci de protestatari stau faţă în faţă cu cordonul de jandarmi, în zona intersecţiei de la Galeriile Orizont, unde scandează "Fără violenţă", "Ne vrem piaţa înapoi". Unii manifestanţi au o pancartă pe care scrie "USL - PDL - MIZERIE"

UPDATE 23.00 - Jandarmii i-au împins pe manifestanţi spre gura de metrou şi spre trotuarele de la Universitate, reuşind să elibereze Piaţa Universităţii. Cordonul de jandarmi a intervenit în forţă şi îi împinge pe protestatari către lateralele Pieţei Universităţii. Mai multe dube de jandarmi au ajuns în zonă, fiind pregătite să intervină.

Unii manifestanţi au fost loviţi, iar alţii s-au regrupat în zona Teatrului Naţional şi în zona fântânii de la Facultatea de Arhitectură.

UPDATE 22.50 - Unii manifestanţi de la Piaţa Universităţii, majoritatea ultraşi, aruncă cu garduri, pietre şi sticle în jandarmi, care au făcut uz de gaze lacrimogene. Jandarmii au intervenit în forţă şi au reuşit să îi îndepărteze pe manifestanţii violenţi.

Un dispozitiv de jandarmi a intervenit din zona Sălii Dalles, de unde au intevenit pentru a-i dispersa pe protestatarii violenţi, după ce aceştia au început să arunce cu pietre din forţele de ordine.

Jandarmii au "măturat" Bulevardul Magheru, fugărindu-i pe manifestanţii agresivi către străduţele dinspre Facultatea de Arhitectură.

UPDATE 22.45 - Câţiva protestatari de la Piaţa Universităţii au dat foc unor bannere, pe stradă, în dreptul fântânii de la Facultatea de Arhitectură, oamenii din zonă scandând "Fără violenţă". Focul a fost stins în scurt timp, fără a fi înregistrate incidente.

UPDATE 22.10 - Numărul protestatarilor din Piaţa Universităţii a scăzut simţitor, după ce mulţi dintre cei ajunşi aici de la mitingul USL au plecat. În Piaţa Universităţii se mai aflau aproximativ o mie de oameni.

Cele mai active zone rămân, ca şi în celelalte seri, cea de la fântâna de la Facultatea de Arhitectură şi cea din faţa Teatrului Naţional. O a treia parte activă este la colţul de la intrarea în piaţeta de la fântână, unde sunt masaţi suporterii echipelor de fotbal.

Circulaţia este în continaure blocată de la rondul de la Universitate, unde sunt importante dispozitive de jandarmi, până la Sala Dalles. În afară de brigăzile de jandarmi care îi împiedică pe manifestanţi să blocheze circulaţia şi pe axa Rosetti - Kogălniceanu, în Piaţa Universităţii nu se mai află în acest moment jandarmi, majoritatea fiind grupaţi departe de protestatari.

Manifestanţii scandează în continuare sloganuri împotriva întregii clase politice şi a corupţiei. Unul dintre cele mai folosite mesaje în zona fântânii de la Universitate a fost "Vă rugăm să ne scuzaţi, nu producem cât furaţi".

Principala ţintă a scandărilor manifestanţilor a rămas preşedintele Traian Băsescu.

UPDATE 20.05 - Aproximativ 2.500 de persoane protestează în Piaţa Universităţii, circulaţia fiind blocată de la Intercontinental până la rondul de la Universitate de unii dintre manifestanţi.

Un manifestant a aruncat cu o fumigenă, însă această situaţie nu a generat tensiuni. Unii manifestanţi protestează pe stradă, între Intercontinental şi rondul de la Universitate. Bulevardul Magheru şi căile către străzile Rosetti, Kogălniceanu şi Piaţa Unirii sunt delimitate de cordoane de jandarmi, astfel încât circulaţia în rondul de la Universitate să nu fie blocată.

Aproximativ o sută de membri ai Asociaţiei Suporterilor, aflaţi în zona fântânii de la Universitate, scandează "Avem gabori civili printre noi" şi "Cine nu sare, nu vrea schimbare", precum şi lozinci împotriva preşedintelui, premierului, politicienilor, dar şi a Jandarmeriei.

Unii dintre manifestanţi au pancarte pe care scrie "Ocupaţi Piaţa". Pe trotuarul din faţa Teatrului Naţional, manifestanţii sunt mai liniştiţi.

Jandarmii sunt grupaţi în cordon pe cinci rânduri, fiind echipaţi pentru situaţii de urgenţă.

UPDATE 19.37 - Liderul liberal Ludovic Orban a fost huiduit şi bruscat de unii dintre manifestanţii din Piaţa Universităţii, care i-au strigat "Ieşi afară, javră ordinară!". Un grup de protestatari condus de liderul liberal Ludovic Orban a ajuns, joi seară, în Piaţa Universităţii.

Alţi protestatari strigau "Ce caută ăsta aici?". Orban a părăsit, ulterior, zona Pieţei Universităţii.

UPDATE 19.20 - Trei protestatari din Piaţa Universităţii care aveau sticle incendiare şi alţi doi asupra cărora jandarmii au găsit cuţite au fost duşi la secţii de poliţie, a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Marius Militaru.

Potrivit lui Marius Militaru, cele trei persoane care aveau sticle incendiare au fost ridicate înainte de a intra în Piaţa Universităţii, iar ceilalţi doi, cu puţin timp în urmă, în Piaţă.

Traficul rutier se desfăşoară aproximativ normal înspre C.A. Rosetti, Kogălniceanu, respectiv Piaţa Unirii.

UPDATE 19.00 - Protestatarii scandează "Fără violenţă", în timp ce forţele de ordine încearcă să îi împingă pe manifestanţi spre trotuarele de la Teatrul Naţional şi Facultatatea de Arhitectură.

În zona fântânii de la Universitate, un grup de o sută de tineri scandează lozinci împotriva politicienilor şi a celor care au ajuns în Piaţa Universităţii de la mitingul USL. Ei strigă ca pe stadion "PDL, USL, aceeaşi mizerie".

În momentul în care manifestanţii de la mitingul USL au ajuns la Universitate, gardurile de protecţie din zona fântânii au fost rupte. Protestatarii care se aflau deja acolo le-au prins din nou, pentru a nu se amesteca cu susţinătorii USL.

UPDATE 18.55 - Manifestanţii USL care au ajuns, joi seară, în Piaţa Universităţii au fost întâmpinaţi cu ostilitate de cei aflaţi deja la Universitate. Potrivit purtătorului de cuvânt al MAI, Marius Militaru, jandarmii au făcut un cordon între cele două tabere, pentru a evita ciocnirile.

În Piaţa Universităţii a ajuns şi un grup de protestatari condus de liderul liberal Ludovic Orban. Acesta strigă, alături de protestatari, "Jos Băsescu".

Circulaţia în Piaţa Universităţii, pe sensul dinspre Universitate spre Romană, a fost blocată de protestatari. Forţele de ordine au făcut un cordon pentru a nu le permite să blocheze mai departe traficul.

UPDATE 18.30 - Traficul pe bulevardele Lascăr Catargiu şi Magheru este blocat pe un sens de protestatarii care merg spre Piaţa Universităţii, pentru a se alătura manifestanţilor adunaţi aici încă de la ora 13.00, pentru a şaptea zi de protest.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Marius Militaru, a declarat pentru MEDIAFAX că circulaţia pe bulevardele Lascăr Catargiu şi Magheru este blocată, pe sensul spre Piaţa Universităţii.

În Piaţa Universităţii sunt deja aproximativ o mie de oameni, potrivit situaţiei anunţate de Jandarmerie până la ora 18.00.

Totodată, dinspre Piaţa Victoriei au plecat spre Universitate aproximativ 1.000 de persoane.

Manifestanţii din Piaţa Universităţii au venit cu steagul României şi cu pancarte pe care scrie, printre altele, "Băse, nici nu ştii cât de Boc începi să fii", ei scandând "Jos Guvernul FMI", "Demisia" şi "Jos Băsescu".

Unii dintre ei flutură un drapel verde cu crucea celtică, simbolul asociaţiei Noua Dreaptă, ai cărei simpatizanţi ţin pancarte pe care se află secera şi ciocanul, înconjurate de siglele PDL, PSD+PC, UDMR şi PNL.

UPDATE 18.25 - Peste 7.000 de oameni au participat la mitingul organizat de USL, 4.000 sunt deja îmbarcaţi în autocare şi urmează să părăsească Bucureştiul. iar unii se îndreaptă către Piaţa Universităţii unde sunt deja peste 700 de persoane, a declarat purtătorul de cuvânt de la MAI, Marius Militaru.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti, Georgian Enache, persoanele venite din provincie la mitingul USL trebuie să se îmbarce până la ora 19.00 în autocarele care se află pe Şoseaua. Kiseleff.

UPDATE 18.00 - Circulaţia în Piaţa Victoriei a fost reluată, joi seară, manifestanţii plecând din zonă, iar jandarmii retrăgându-se din faţa Palatului Victoria. Unii dintre manifestanţi au pornit spre Piaţa Universităţii.

Piaţa Victoriei a fost blocată, joi după-amiază, după ce mai mulţi participanţi la mitingul USL au ajuns în faţa Guvernului, aceştia urmând să fie amendaţi întrucât ar fi trebuit să protesteze în zona Muzeului Ţăranului Român, a declarat Florin Hulea, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române.

Ciculaţia în Piaţa Victoriei a fost blocată pentru mai mult de 30 de minute.

UPDATE 17.45 - Organizatorii le cer prin portavoce manifestanţilor USL care au blocat Piaţa Victoriei să se retragă spre Arcul de Triumf, în timp ce un dispozitiv format din două rânduri de jandarmi a fost instalat în faţa sediului Guvernului. În faţa Guvernului se află câteva sute de persoane, care au venit de la mitingul USL, blocând circulaţia în Piaţa Victoriei.

Acestea scandează "Jos Guvernul", "Jos Băsescu", au steaguri tricolore, pancarte şi însemne ale PSD şi PNL.

Grupuri de tineri dintre aceşti manifestanţi au plecat din Piaţa Victoriei, strigând că merg la Universitate.

UPDATE 17.25 - Piaţa Victoriei este blocată, după ce mai mulţi participanţi la mitingul USL au ajuns în faţa Guvernului, aceştia urmând să fie amendaţi întrucât trebuiau să protesteze în zona Muzeului Ţăranului Român, a declarat Florin Hulea, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române.

"Piaţa Victorie este blocată în momentul de faţă. S-a încălcat protocolul. Autorizaţia pentru protest este foarte strict delimitată, de la Arcul de Triumf până la strada Monetăriei", a spus Florin Hulea.

La rândul său, purtătorul de cuvânt de la MAI, Marius Militaru, a declarat, pentru MEDIAFAX, că este vorba despre peste 1.000 de persoane care au părăsit locul iniţial şi au ajuns în Piaţa Victoriei.

Astfel, s-a încălcat protocolul negociat de organizatori cu Municipalitatea.

"O parte dintre protestatari au ajuns în piaţa Victoriei. Organizatorii nu au respectat protocolul încheiat cu municipalitatea, care a fost negociat şi agreat. E o primă încălcare a legii 60, a adunărilor publice, care prevede că în astfel de cazuri responsabilitatea pentru organizarea mitingului în condiţiile stabilite revine organizatorului, acesta având autorizaţie până la ora 18.00", a declarat Marius Militaru.

El a adăugat că forţele de ordine vor asigura măsurile de ordine publică în Piaţa Victoriei.

  • MANIFESTAŢIA USL de la Arcul de Triumf

Manifestanţii au avut steaguri tricolore şi pancarte, pe care scia "Un pitic şi cu un chior şi-au bătut joc de popor", "Băsescu, nu uita, România nu te vrea", "Voinţa poporului, demisia dictatorului", "Băsescu - PDL, datorii, hoţie, şomeri, sărăcie", "Suntem cetăţeni, nu viermi", "Alegeri anticipate".

De asemenea, aceştia au afişat un poster de mari dimensiuni pe care era desenată o cruce cu iniţialele PDL şi pe care mai scria "Dumnezeu să nu-i ierte".

Manifestanţii au strigat sloganuri, în special "Jos, Băsescu!".


Liderii USL Victor Ponta, Crin Antonescu şi Daniel Constantin au sosit la mitingul de la Arcul de Triumf, însoţiţi de Varujan Vosganian, Maria Grapini, Mihai Voicu, Titus Corlăţean, ei dând mâna cu unii dintre participanţii la manifestaţie.

Ponta, Antonescu şi Constantin s-au urcat pe o scenă amplasată în zona Arcului de Triumf.

Ponta a purtat un fular roşu, iar Constantin a fluturat un steag tricolor.

După ce liderii USL s-au urcat pe scenă, a fost intonat imnul de stat.

Actorul Mircea Diaconu s-a adresat participanţilor la miting în deschiderea manifestării.

Naistul Gheorghe Zamfir şi jurnalistul Sorin Roşca Stănescu au vorbit, de asemenea, participanţilor.

Au mai vorbit preşedintele PC, Daniel Constantin, liderul social-democrat, Victor Ponta şi preşedintele PNL, Crin Antonescu.

La staţiile de amplificare au fost difuzate melodii precum "The final countdown", "Vreau o ţară ca afară", "We will rock you".

La miting au participat şi Stelian Tănase şi actorul Costin Mărculescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici