Accidentul de la Tulcea: Copilul rănit a fost operat, dar rămâne în stare critică

Copilul grav rănit în accidentul din Tulcea, internat în Spitalul Clinic de Urgenţă "Bagdasar-Arseni, a fost operat, dar starea lui rămâne în continuare critică fiind internat la reanimare, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al unităţii sanitare, Florian Bica.

488 afișări
Imaginea articolului Accidentul de la Tulcea: Copilul rănit a fost operat, dar rămâne în stare critică

Accidentul de la Tulcea: Copilul rănit a fost operat, dar rămâne în stare critică (Imagine: Cristi Vatavu/Arhiva Mediafax Foto)

"Copilul în vârstă de 4 ani a fost operat la chirurgie generală, i-a fost scoasă splina şi i-a fost cusut ficatul", a spus medicul Florian Bica. După operaţie, starea copilului a rămas critică, fiind dus la reanimare, a precizat medicul.

Copilul are şi un traumatism cranio-cerebral grav, pentru care medicii ar putea interveni, dar o astfel de decizie nu a fost luată încă.

În aceeaşi clinică, a fost internată şi mătuşa copilului - victimă în acelaşi accident ca micuţul - care are un traumatism cervical şi care ar putea fi operată săptămâna viitoare.

Şapte persoane şi-au pierdut viaţa în accidentul petrecut, joi seară, pe DN 22, în dreptul localităţii tulcene Cataloi, iar opt au fost rănite.

Potrivit unui comunicat al Poliţiei Judeţene Tulcea, joi, un tânăr de 21 de ani, din Tulcea, aflat la volanul unui autoturism BMW care se deplasa pe drumul european 87, în afara municipiului Tulcea, a vrut să depăşească o maşină Audi, condusă de un bărbat de 30 de ani, şi, întrucât nu a păstrat o distanţă laterală corespunzătoare, a acroşat-o.

În urma impactului, BMW-ul a părăsit drumul şi s-a răsturnat în afara părţii carosabile. De asemenea, şoferul autoturismului Audi a pierdut controlul volanului, a intrat pe contrasens şi s-a ciocnit frontal cu un alt autoturism Audi, condus regulamentar de un bărbat de 44 de ani, din Bucureşti.

Medicul şef al departament UPU-SMURD Bucureşti, dr. Bogdan Opriţa precizează, vineri, într-un comunicat remis MEDIAFAX, date referitoare la misiunea aeriană de salvare efectuată în cursul zilei de 10.08.2012 de echipaje ale SMURD Bucureşti cu aeronave operate de Inspectoratul General de Aviaţie al Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Astfel, solicitarea de intervenţie din partea subsecretarului de stat dr. Raed Arafat a fost înregistrată la ora 23:04 în Dispeceratul ISU-SMURD Bucureşti. Echipele de intervenţie (o parte dintre ele fiind mobilizate de la domiciliu) au ajuns la baza aeriană Băneasa şi au devenit operativi începând cu ora 00:30. Din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, decolarea a fost posibilă la ora 05:25, aeronavele aterizând la Tulcea la 06:35. După preluarea victimelor aeronavele au decolat la orele 7.22 şi respectiv 7.50 aterizând la Bucureşti la orele 8.30 şi respectiv 9.00", a precizat coodonatorul SMURD dr. Bogdan Opriţa.

Potrivit acestuia este vorba despre o victimă masculin, copil 4 ani, cu diagnosticul politraumatism, traumatism cranio-cerebral grav, comă post-traumatică, traumatis toracic, care a fost preluat de o Unitate de Terapie Intensiva Mobilă şi transportată la Spitalul Clinic de Urgenţă "Bagdasar-Arseni". Celelalte trei victime au fost preluate de o Autospecială de Transport Personal şi Victime Multiple şi transportate la mai multe spitale din Bucureşti, a mai spus Opriţa.

Este vorba de un tânăr de 20 ani cu diagnosticul politraumatism, traumatism cranio-cerebral grav, traumatism toracic, fracturi deschise membre interioare, şoc traumatic şi hemoragic şi altul de 32 ani cu diagnosticul politraumatism, traumatism cranio-cerebral mediu, traumatism toracic, transportate la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti. O altă femeie, de 34 ani (mătuşa copilului, potrivit datelor furnizate de spitalul Bagdasar-Arseni n.r.), cu diagnosticul traumatism cranio-facial, traumatism coloană vertebrală cervicală cu fractură C6 a fost transportată la Spitalul Clinic de Urgenţă “Bagdasar-Arseni”.

"Echipajele SMURD Bucureşti care au asistat victimele pe parcursul transportului aerian şi terestru le-au predat unităţilor sanitare primitoare în stare stabilă", a mai spus Opriţa.

El a precizat totodată că datorită gravităţii leziunilor, potenţialului evolutiv şi funcţiilor vitale instabile, evacuarea aeriană era singura opţiune posibilă pentru a putea transporta victimele în condiţii de siguranţă la unităţile sanitare primitoare.

Pentru această misiune pe lângă echipajele SMURD aflate în alarmă au fost mobilizaţi din personalul aflat de gardă la domiciliu un număr de trei medici şi patru asistenţi ai UPU-SMURD Bucureşti.

Ca mijloace de salvare aeriană a fost folosit elicopterul SMURD Bucureşti şi un elicopter din gama Mi8 /17 pus la dispoziţie de Inspectoratul General de Aviaţie al Ministerului Administraţiei şi Internelor, a precizat medicul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici