Alertă la Năvodari, după un posibil caz de infectare cu HIV în rândul unor elevi de liceu

Un tânăr infectat cu HIV a anunţat pe Facebook că ar fi infectat cu acest virus un elev al Liceului ”Lazăr Edeleanu” din Năvodari, care la rândul său ar fi întreţinut relaţii sexuale cu mai multe colege, DSP Constanţa spunând că tinerii trebuie să meargă să facă testările HIV, care sunt gratuite.

762 afișări
Imaginea articolului Alertă la Năvodari, după un posibil caz de infectare cu HIV în rândul unor elevi de liceu

Alertă la Năvodari, după un posibil caz de infectare cu HIV în rândul unor elevi de liceu (Imagine: Shutterstock)

Tânărul din Năvodari, în vârstă de 30 de ani, a scris pe Facebook că este homosexual şi ar fi avut relaţii sexuale cu un elev de 18 ani de la Liceul ”Lazăr Edeleanu” din Năvodari, fără să ştie că este infectat cu acest virus, descoperind abia când a vrut să doneze sânge şi i-au fost făcute analize.

Tot tânărul de 30 de ani scrie că ulterior partenerul său de 18 ani ar fi avut relaţii sexuale şi cu mai multe colege de liceu.

Autorităţile sanitare spun că nu au primit nicio înştiinţare oficială despre acest caz şi că pot lua doar măsuri de informare a elevilor despre virusul HIV.

”Am trimis deja un consilier de la Biroul de Promovare a Sănătăţii la unitatea de învăţământ respectivă, cu materiale de informare cu privire la această boală, ca, împreună cu reprezentanţi ai liceului şi Inspectoratului Şcolar, să ofere consiliere elevilor. Mai mult nu prea avem ce face. Testarea HIV este voluntară şi confidenţială. Nu putem să umblăm printre elevi şi să-i testăm, ca la TBC. Trebuie să vină ei la noi”, a declarat, miercuri, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Constanţa, Cristina Schipor.

Ea a mai precizat că în cadrul DSP Constanţa funcţionează un centru de consiliere şi testare HIV, cu sediul în Constanţa, unde testarea se face gratuit.

”În ultimele zile nu am primit nicio solicitarea de testare din oraşul Năvodari”, a mai spus Cristina Schipor.

Pe site-ul instituţiei au fost publicate, miercuri, mai multe informaţii despre Centrul de Consiliere şi Testare HIV, dar şi informaţii despre cum trebuie să procedeze persoanele care au suspiciuni de îmbolnăvire.

Un caz similar s-a înregistrat şi la Segarcea (Olt), unde un tânăr de 25 de ani a murit în 12 octombrie, iar după decesul acestuia s-a aflat că avea SIDA şi că ar fi întreţinut relaţii sexuale cu mai multe tinere din oraş, care, la rândul lor, ar fi putut transmite apoi virusul HIV.

Ulterior, mai mulţi tineri din Segarcea au mers la spital pentru a-şi face testul HIV, iar două foste prietene ale tânărului au fost depistate ca fiind infectate cu acest virus. Una dintre fete a primit tratament acasă, iar cealaltă a fost internată la Spitalul de Boli Infecţioase din Craiova.

Poliţiştii au deschis o anchetă în acest caz şi fac cercetări pentru infracţiunea de transmitere a sindromului imunodeficitar dobândit, fiind audiate mai multe persoane, între care şi rude ale tânărului, care ar fi ştiut că acesta este infectat cu HIV.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici