Video Andrei Ovidiu, Sindicatul Europol: Numărul ultrajelor la adresa poliţiştilor este în creştere. Angajaţilor din MAI le este frică să mai lucreze pe stradă | VIDEO

Numărul ultrajelor la adresa poliţiştilor a crescut în ultima perioadă, anunţă reprezentanţii Sindicatului Europol, precizând că angajaţilor din MAI le este frică să mai lucreze pe stradă şi să interacţioneze cu oamenii. O soluţie ar fi modificarea legislaţiei în Parlament.

1705 afișări

“Vrem să tragem un semnal de alarmă cu privire la numărul ultrajelor care este într-un trend ascendent şi provoacă o stare de teamă în rândul poliţiştilor care activează pe stradă, din cadrul birourilor de poliţie rutieră şi cele de ordine publică. (...) Din 2016 până în 2017 avem un număr de 82 de cazuri în plus faţă de 2016. Pe lângă faptul că sunt foarte multe cazuri, avem şi instanţe unde nu s-au dispus măsuri preventive decât în foarte puţine cazuri. Atunci, cetăţenii care fac asemenea acte faţă de poliţişti tind să fie relaxaţi”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Andrei Ovidiu, vicepreşedintele Sindicatului Europol, filiala Brigada de poliţie Rutieră. 

Acesta spune că secretul constă în măsurile care vor fi luate împotriva celor care agresează poliţiştii. “Noi am făcut mai multe demersuri către Ministrul de Interne, dar totul se rezumă la percepţia celor din Parlament. (...) Apare această teamă la poliţiştii care lucrează pe stradă şi interaţionează cu cetăţenii”, a mai declarat Andrei Ovidiu.

O soluţie pentru a rezolva ultrajele la adresa poliţiei ar fi creşterea numărului de angajaţi.

“Deşi nu avem o infracţionalitate ca în ţările din Vest, cel puţin pe hârtie, noi considerăm că cu cât ar fi mai mare numărul de poliţişti şi noi am lucra altfel şi cetăţeanul va dormi mai liniştit ştiind că există sloganul “Poliţia veghează”,“Siguranţă şi Încredere” (...) Nu văd să fie un caz de ultraj mai grav decât altul. De la modul de exprimare şi până la agresiunea fizică încadrarea este la fel, dar ar trebui luat în calcul şi tratat cu o mai mare seriozitate poate de către colegii procurori”, a mai explicat Andrei Ovidiu.

Un caz recent de violenţă împotriva poliţiştilor a fost înregistrat la Arad, acolo unde doi oameni ai legii au fost agresaţi în momentul în care au intervenit pentru a aplana un conflict iscat pe fondul consumului de alcool.

Proiectul de lege pentru întărirea autorităţii poliţistului a fost adoptat de către senatori şi se află acum în dezbaterea Camerei Deputaţilor.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici