Anomalia din sistemul de sănătate: De ce o simplă consultaţie costă 150 de lei la clinicile private, când Casa de Sănătate o evaluează cu doar 20 de lei?

Raportul pe 2015 al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate arată că anul trecut 3 miliarde de lei au mers către decontarea serviciilor medicale în ambulatoriu, aproape 9 miliarde pentru serviciile medicale din spitale, iar alte 9 miliarde de lei către produse farmaceutice, informează Ziarul Financiar.

10270 afișări
Imaginea articolului Anomalia din sistemul de sănătate: De ce o simplă consultaţie costă 150 de lei la clinicile private, când Casa de Sănătate o evaluează cu doar 20 de lei?

Anomalia din sistemul de sănătate: De ce o simplă consultaţie costă 150 de lei la clinicile private, când Casa de Sănătate o evaluează cu doar 20 de lei?

O simplă consultaţie la cardiologie, ORL, oftalmologie sau la alte specialităţi medicale, oferită în ambulatoriu şi care implică proceduri diagnostice simple, este evaluată şi implicit decontată cu 20 de lei de Casa de Sănătate, instituţia care se ocupă de acoperirea nevoilor populaţiei pentru serviciile de sănătate, în timp ce la privat preţul unei consultaţii simple începe de la 150 de lei.
Un pacient cu bilet de trimitere la cardiologie, de exemplu, are foarte puţine şanse să primească o simplă consultaţie în baza biletului în cadrul clinicilor private, dat fiind numărul redus de medici pentru care operatorii privaţi au făcut contract cu Casa de Sănătate.

Pentru ca pacienţii să poată beneficia de consultaţii gratuite în baza unui bilet de trimitere, unităţile de sănătate (clinici private sau de stat) trebuie să semneze contracte cu Casa de Sănătate şi să prezinte o listă nominală de medici care vor efectua serviciul medical. Medicul care va efec­tua aceste consul­taţii este plătit cu un sa­la­riu negociat cu anga­ja­torul, în timp ce clinica îşi decon­tează serviciul me­dical de la Casa de Sănătate, informează Ziarul Financiar.

Cum evaluează casa serviciul medical?

Casa de Sănătate evaluează serviciul medical în funcţie de alocarea unui număr de puncte, valoarea minim garantată a unui punct pentru plata pe serviciu medical fiind de 2,0 lei (anterior era 1,8 lei), potrivit datelor de pe site-ul instituţiei. O consultaţie simplă este cea cu o durată de 15 minute.

Pentru serviciile diagnostice şi terapeutice simple oferite în cadrul celor mai multe consultaţii în asistenţă medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţi clinice precum cardiologie, ORL, oftalmologie, dermatovenerologie, ortopedie sau ginecologie, Casa de Sănătate alocă 10 puncte. Altfel spus, decontează 20 de lei, potrivit calculelor ZF.

Este vorba de proceduri diagnostice simple care se fac în timpul consultaţiilor, precum un test EKG standard făcut la consultaţia de cardiologie, sau explorarea câmpului vizual realizată în cadrul consultaţiei la oftalmologie sau examinarea cu lampa din cadrul consultaţiei la dermatolog.

În cazul în care în cadrul consultaţiei se fac proceduri mai complexe, de exemplu se recomandă un EKG de efort sau electro­cardiografie con­tinuă (24 de ore moni­torizare tensiune sau puls cu Holter), Casa de Sănătate va aloca 20 de puncte, adică va deconta 40 de lei. Pentru investigaţiile mai complexe sunt alocate şi mai multe puncte. Pe site-ul Casei există un tabel în care sunt nominalizate toate aceste proceduri şi punctele alocate.

 Citeşte continuarea pe Ziarul Financiar.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici