Potrivit ANSVSA, controalele au fost făcute în perioada 17-28 aprilie 2025, în contextul pregătirilor pentru sărbătoarea de 1 Mai şi deschiderea sezonului estival, în zonele de agrement şi localităţile de interes turistic.
Inspectorii au verificat 2.711 obiective autorizate sau înregistrate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor. În urma controalelor, au fost aplicate 286 de amenzi în valoare de 2.842.400 de lei. De asemenea, au fost emise 10 ordonanţe de suspendare a activităţii şi 6 ordonanţe de interzicere a activităţii. În plus, s-a dispus reţinerea oficială a 2.311 de kilograme de produse alimentare care prezentau risc pentru sănătatea publică.
Controalele au vizat o gamă variată de unităţi, printre care 797 de restaurante, 59 de pizzerii, 25 de cantine, 97 de cofetării-patiserii, 233 de laboratoare de cofetărie, 113 pensiuni turistice, 270 de supermarketuri, 650 de magazine alimentare, 221 de unităţi mobile de comercializare a alimentelor, 222 de târguri şi expoziţii de produse alimentare, precum şi 24 de puncte gastronomice locale.
Printre neregulile constatate se numără nerespectarea normelor privind depozitarea şi întreţinerea spaţiilor şi echipamentelor de lucru, folosirea ustensilelor şi recipientelor insalubre, ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor, expunerea la vânzare a produselor alimentare fără etichetă, utilizarea spaţiilor neautorizate sau neînregistrate sanitar-veterinar, precum şi lipsa trasabilităţii produselor alimentare.
„Recomandăm tuturor consumatorilor să achiziţioneze produse alimentare doar din unităţi sau spaţii aflate sub control sanitar-veterinar. Protejarea sănătăţii publice este şi va rămâne o prioritate constantă pentru ANSVSA”, a declarat preşedintele ANSVSA, Alexandru Bociu.