Apărarea lui Căşuneanu: Voicu s-a oferit să-l ajute, apoi îl obliga să nu refuze cererile de bani

Avocatul lui Costel Căşuneanu a susţinut, în dezbaterile privind cererea DNA de arestare a clientului său, că senatorul Voicu s-a oferit să-l ajute pe acesta, pentru a-l obliga apoi să nu refuze cererile "repetate" de bani, se arată în motivarea deciziei iniţiale a ICCJ, obţinută de MEDIAFAX.

80 afișări
Imaginea articolului Apărarea lui Căşuneanu: Voicu s-a oferit să-l ajute, apoi îl obliga să nu refuze cererile de bani

Apărarea lui Căşuneanu: Voicu s-a oferit să-l ajute, apoi îl obliga să nu refuze cererile de bani (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Voicu s-a oferit să îl ajute şi apoi s-a folosit de aceste modalităţi pentru a-l obliga pe Căşuneanu să nu refuze cererile repetate de bani. Totodată, Căşuneanu a prezentat şi modalitatea în care a fost efectuată remiterea sumelor de bani, astfel că, din toate interceptările existente sau alte mijloace de probă, nu se poate dovedi că banii acordaţi aveau drept consecinţă cumpărarea de influenţă", se precizează în documentul care descrie şedinţa de judecată secretă în urma căreia Costel Căşuneanu, Florin Costiniu şi Marius Locic au fost arestaţi, la miezul de nopţii de vineri spre sâmbătă.

Avocatul lui Căşuneanu, Gheorghiţă Mateuţ, a mai susţinut, conform documentului obţinut de MEDIAFAX, că omul de afaceri a avut o atitudine sinceră atât în declaraţia dată, cât şi "în ceea ce priveşte aspectul că inculpatul Voicu Cătălin l-a perceput ca o persoană de bună credinţă, profitând de slăbiciunea acestuia şi de faptul că era vulnerabil", mai ales dat fiind statutul lui Căşuneanu, un important om de afaceri care dispune de sume "impresionante" de bani.

"Voicu a încercat, de fiecare dată, să-l impresioneze pe inculpatul Căşuneanu Costel cu prietenii săi, aceştia deţinând funcţii importante, iar el provenind, la rândul său, din rândul poliţiei, respectiv, Serviciile secrete. Sunt împrejurări pe care inculpatul Căşuneanu le-a constatat şi relatat într-un mod firesc în declaraţia dată, complet şi în mod cronologic. Toate acestea sunt modalităţi la limita unei constrângeri morale de a nu refuza cererile de împrumut solicitate de Voicu de la inculpatul Căşuneanu", se arată în motivare.

În apărarea lui Căşuneanu, avocatul a vorbit şi despre sentinţa defavorabilă pe care omul de a afaceri a primit-o în dosarul în care este acuzat că ar fi apelat la influenţa judecătorului Costiniu, prin Voicu, dar şi despre faptul că omul de afaceri "nu a avut niciodată reprezentarea aspectului" că Voicu nu intenţiona să-i mai restituie vreodată sumele de bani luate cu împrumut. "Dimpotrivă, a fost ferm convins că sumele erau acordate strict cu titlu de împrumut", susţine instanţa că ar fi spus avocatul Mateuţ.

Un alt fapt adus în apărarea lui Căşuneanu a fost acela că plata sumelor de bani către Voicu s-a făcut prin intermediul unui angajat al omului de afaceri, lucru care reiese şi din interceptări.

"Or, printr-o astfel de modalitate, nu se poate crea convingerea că aceste remiteri de sume de bani ar trebui să fie necunoscute de alte persoane, rezultând, totodată, de aici, buna credinţă şi inocenţa inculpatului Căşuneanu Costel", se mai arată în motivare.

În legătură cu suma de 60.000 de euro, bani daţi lui Voicu de Căşuneanu, omul de afaceri "a relatat în mod sincer", a mai spus Mateuţ, deşi tranzacţia "nu rezultă din nicio probă, nu există niciun element de fapt în acest sens".

"În ceea ce priveşte prezentarea inculpatului judecătorului Florin Costiniu, Voicu Cătălin l-a pus în faţa unui fapt împlinit. De nicăieri nu rezultă că inculpatul Căşuneanu Costel a cerut vreo intervenţie din partea judecătorului. În convorbirile dintre Căşuneanu Costel, Costiniu Florin şi Voicu Cătălin, numai acesta din urmă utilizează un limbaj disimulat", susţine instanţa că ar fi spus, în timpul dezbaterilor, omul de afaceri Costel Căşuneanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici