Aproximativ 5.000 de grefieri din toată ţara, în grevă japoneză

Aproximativ 5.000 de grefieri de la instanţele şi parchetele din ţară protestează, joi, prin purtatea unei banderole albe pe braţ, nemulţumirea lor fiind aceea că, în urma transferului contribuţiilor de la angajator la angajat, grefierii cu vechime de peste 15 ani vor avea salariul mai mic.

176 afișări
Imaginea articolului Aproximativ 5.000 de grefieri din toată ţara, în grevă japoneză

Aproximativ 5.000 de grefieri din toată ţara, în grevă japoneză

„Este vorba despre o grevă japoneză, un protest prin purtarea unei banderole albe pe braţul drept. Este un semnal de alarmă pentru Ministerul Justitiei şi Ministerul Muncii în legătură cu scăderea salariilor grefierilor cu peste 15 ani vechime în muncă şi în funcţie. De fapt, este vorba despre un impact al trecerii contribuţiilor de la angajator la angajat - efectiv nu operează creşterea de 25% la salariu, aşa cum am fost minţiţi în Legea de salarizare la momentul adoptării, în iulie 2017”, a declarat pentru Mediafax grefierul Denisa Dindăreanu, membru fondator al Asociaţiei Grefierilor din România.

Printr-un comunicat de presă, membrii asociaţiei menţionate au explicat care sunt motivele pentru care poartă banderola albă pe braţ, în semn de nemulţumire.

„Principalul motiv de nemulţumire îl constituie faptul că, în urma transferului contribuţiilor sociale din sarcina angajatorului la angajat, grefierii cu vechime mai mare de 15 ani în muncă şi în funcţie vor suferi o scădere a salariului net cu sume cuprinse între 36 şi 500 lei, cu toate că, Ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale a asigurat că în sistemul bugetar nu va avea loc o scădere a salariilor, ci o creştere graduală. (...) Considerăm astfel că suntem discriminaţi faţă de celelalte categorii profesionale din sistemul bugetar, fiind singura categorie profesională bugetară căreia nu i-au fost majorate salariile (ultima creştere salarială având loc în data de 1 decembrie 2015, când s-a aplicat pentru întreg sistemul bugetar o creştere salarială de 10%). Dacă situaţia nu se va rezolva în zilele ce urmează, arătăm faptul că suntem dispuşi să apelăm la mişcări de protest, inclusiv prin întreruperea temporară a activităţii”, precizează membrii fondatori ai Asociaţiei.

De asemenea, Cătălin Trăistaru, preşedintele Sindicatului Naţional al Grefei Judiciare Dicasterial Timiş, a precizat pentru Mediafax că numărul grefierilor care s-au aliniat mişcării de protest este de aproximativ 5.000.

„Din centralizările noastre de până acum, avem un procent de 70% din instanţele şi parchetele din ţară. Dacă ne raportăm la un total de aproximativ de 8.000 de grefieri, cred că sunt undeva la vreo 5.000 de persoane. S-a protestat la nivel naţional. Noi am făcut adrese încă de anul trecut, însă Ministerul Justiţiei ne-a ţinut în şah pentru că trebuia să ne întâlnim să discutăm aspecte inclusiv legate de statutul profesiei noastre. Până în momentul de faţă, suntem trataţi cu indiferenţă şi avem pasivitate din partea Ministerului Justiţiei. (...) Toate protestele din anul trecut pentru uniformizarea salariilor între instanţe şi parchete vor fi reluate de la zero. Prin urmare, s-ar putea să protestăm ca anul trecut, inclusiv prin întreruperea activităţii - 9 şi 10 şi 13 februarie sunt deadline-urile”, a spus Cătălin Trăistaru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici