Arad: 15.000 de pelerini, aşteptaţi la Basilica Papală Maria Radna de Adormirea Maicii Domnului

Mai multe pelerinaje au loc în judeţul Arad, unde se află două dintre cele mai cunoscute locuri de pelerinaj din vestul ţării, în preajma sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, Mănăstirea Hodoş-Bodrog şi Basilica Papală Maria Radna, transmite corespondentul MEDIAFAX.

857 afișări
Imaginea articolului Arad: 15.000 de pelerini, aşteptaţi la Basilica Papală Maria Radna de Adormirea Maicii Domnului

Arad: 15.000 de pelerini, aşteptaţi la Basilica Papală Maria Radna de Adormirea Maicii Domnului

Mănăstirea Hodoş-Bodrog este cel mai mare loc de pelerinaj pentru credincioşii ortodocşi din vestul ţării, iar mănăstirea îşi sărbătoreşte şi hramul la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. Aici vin şi credincioşi din alte ţări. Slujbele încep duminică, la ora 09:00, iar la ora 19:30 se va oficia Procesiunea “Drumul Crucii”. Credincioşii parcurg în total 4 km şi se opresc la cele 14 cruci de pe drumul crucii, unde aprind lumânări şi se roagă. Drumul Crucii reprezintă drumul pe care Iisus Hristos l-a parcurs cu Crucea în spate, urcând Dealul Golgotei şi făcând cele 14 popasuri. La ora 22:00 se va oficia Sfântul Maslu, iar la ora 23:30 Prohodul Maicii Domnului. Luni, slujbele încep la ora 02:00 cu Sfânta Liturghie, la ora ora 07:00 se va oficia Sfântul Maslu, la ora 09:00 Acatistul Adormirii Maicii Domnului, iar la ora 09:30 – Sfânta Liturghie Arhierească.

Mănăstirea Hodoş-Bodrog este considerată cea mai veche aşezare monastică din ţara noastră, cu viaţă monahală neîntreruptă. Prima atestare documentară a mănăstirii datează din anul 1177, iar informaţiile
unor istorici vorbesc despre existenţa unor călugări greci încă din secolul al XI-lea.

Mănăstirea Basilica Papală Maria Radna este cel mai mare loc de pelerinaj din vestul ţării pentru credincioşii catolici şi de alte religii. Aici vin şi credincioşi din alte ţări, iar slujbele sunt oficiate în mai multe limbi.

Aproximativ 15.000 de pelerini sunt aşteptaţi la Mănăstirea Maria Radna.

"De obicei nu ne place să vorbim despre sfârşitul vieţii care este trecătoare, nu ne place această temă, şi încercăm să o evităm, să o ocolim, dar suntem confruntaţi cu realitatea morţii destul de des, când moare cineva din familie, prieteni, colegi, vecini, dar şi când auzim de războaie, atentate, accidente cu mulţi morţi, trebuie să recunoaştem că moartea face parte din viaţa omului. Maica Domnului ne arată drumul omului spre Dumnezeu, un drum însoţit de încredere în iubirea lui Dumnezeu. De aceea şi afirmăm că această zi este o sărbătoarea a propriului nostru viitor. Este o consecinţă logică a vieţii. Sfântul Paul scrie că "Hristos este primul care a înviat şi fiindcă El a înviat, vom învia şi noi cei care am crezut în El". Iar în scrisoarea către Tesaloniceni spune "să nu vă întristaţi ca cei fără speranţă. Speranţa noastră este învierea şi viaţa veşnică". Mesajul cel mai important al acestei sărbători este: cred în învierea celor morţi şi cred în viaţa veşnică. Viaţa nu se termină într-un mormânt, ci se împlineşte în Dumnezeu. El este marele mister al vieţii noastre omeneşti, fără Dumnezeu viaţa noastră ar fi lipsită de sens", a declarat, pentru MEDIAFAX, preotul paroh al Basilicii Papale Maria Radna, Andreas Reinholz.

La Basilica Papală Maria Radna se oficiază slujbe în patru limbi: română, maghiară, germană şi croată. Slujbele au început sâmbătă de la ora 11, cu o slujbă oficiată de către ES Msgr Bocskei Laszlo, episcop de Oradea, iar la ora 21.00 va avea loc un concert de trompetă. Duminică, 14 august, slujbele au loc cu începere de la ora 8 dimineaţa şi vor fi oficiate în mai multe limbi, iar cu începere de la ora 20 se vor oficia rozariu în patru limbi şi devoţiune.

Luni, 15 august, slujbele încep la ora 7.30 dimineaţa, iar sfânta liturghie solemnă va fi oficiată, cu începere de la ora 11, în limbile română-mahiară-germană de către ES Monseniorul Martin Roos, Episcop de
Timişoara. Slujbele continuă până după ora 19.

În cele trei zile de pelerinaj, la Maria Radna au loc şi două concerte inedite.

"Sâmbătă avem un concert de trompetă. Şi anul trecut a avut loc acest concert şi era foarte bine primit. Sperăm că şi în acest an mulţi vor veni, în special din rândul tinerilor care sunt interesaţi de această muzică
religoasă. De aceea şi începem abia la ora 21 acest concert. Luni, la ora 17, un concert de muzică meditativă, susţinut de Gheorghe Iovu din Timişoara, care deja vine de ani de zile aici la Maria Radna şi are deja un public care întradevăr de fiecare dată şi vine şi asistă la acest concert", a mai declarat, pentru MEDIAFAX, preotul paroh al Basilicii Papale Maria Radna, Andreas Reinholz.

Basilica Papală Maria Radna a fost resfinţită, în august 2015, după ce a fost restaurată complet cu fonduri europene, bani de la Guvern şi donaţii ale enoroaşilor.

Basilica Papală Maria Radna este cel mai de succes obiectiv turistic din judeţul Arad, fiind vizitată, în medie, în fiecare zi, de peste 200 de turişti, atât catolici, cât şi de altă religie, atât din România, cât şi din alte ţări.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici