Arădeanca ajunsă la spital după o presupusă reacţie la vaccinul pandemic, transferată în Ungaria

Femeia din Arad care a fost internată, săptămâna trecută, la Spitalul Clinic Judeţean din municipiu, cu suspiciune de reacţie după vaccinarea contra virusului A/H1N1, a fost transferată, vineri, la solicitarea familiei, la o clinică din oraşul ungar Szeged.

40 afișări
Imaginea articolului Arădeanca ajunsă la spital după o presupusă reacţie la vaccinul pandemic, transferată în Ungaria

Arădeanca ajunsă la spital după o presupusă reacţie la vaccinul pandemic, transferată în Ungaria (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Arad a anunţat, vineri, că pacienta, Georgeta Catrinţa (30 de ani), a fost transferată pentru tratament în Ungaria, pentru că starea sa nu a suferit nicio modificare la Arad.

"Simptomatologia s-a păstrat în tot acest timp, iar cauzele nu sunt clare, după ce Ministerul Sănătăţii a infirmat că este vorba despre o reacţie la vaccinul pandemic care i-a fost administrat în urmă cu mai bine de două săptămâni. Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate îi va deconta o parte din cheltuielile pentru tratament, dar în limita sumei de 3.600 de lei, diferenţa urmând să fie suportată de pacientă", a declarat directorul epidemiologic al DSP Arad,
dr. Dana Negru.

Transferul femeii la clinica din Szeged a avut loc la solicitarea familiei, care a considerat că şansele de recuperare sunt mai mari în Ungaria.

Familia pacientei a lansat, vineri, şi un apel umanitar, în condiţiile în care cheltuielile se vor ridica la câteva mii de euro, iar CJAS îi va restitui femeii o parte din bani abia peste câteva luni, după întocmirea formalităţilor.

Femeia, în vârstă de 30 de ani, a fost internată, la sfârşitul săptămânii trecute, la Spitalul Judeţean din Arad, cu dureri musculare şi febră, apărute după vaccinarea împotriva gripei cu virusul A/H1N1.

"A făcut o reacţie adversă neobişnuită la vaccin, în opinia mea, în sensul că persistă mialgiile de aproape două săptămâni, cu stări febrile, stare generală alterată. Tratamentul iniţial a implicat şi o simptomatologie convulsivă", a declarat, luni, dr. Dana Negru, director epidemiologic în cadrul DSP Arad.

Responsabilii DSP spuneau că, în judeţ, au fost vaccinate cu Cantgrip peste 13.000 de persoane şi că şase dintre acestea au avut reacţii adverse, dintre care trei au fost internate, două cu reabilitare completă, acest din urmă caz fiind şi cel mai grav.

Comitetul de gripă al Ministerului Sănătăţii a decis, miercuri, după analiza documentelor medicale ale femeii internate la Spitalul Judeţean Arad, cu suspiciune de reacţie după vaccinarea contra virusului A/H1N1, că simptomele acuzate de aceasta nu au fost cauzate de administrarea vaccinului.

Potrivit unui comunicat al MS, Comitetul de gripă al ministerului a decis, pe baza datelor clinice şi paraclinice, că "nu poate fi reţinută o afectare neurologică a pacientei, aceasta nu prezintă niciun element clinic obiectiv în acest sens".

Astfel, specialiştii infecţionişti şi epidemiologi din cadrul Comitetului de gripă au declarat că este puţin probabilă o relaţie de cauzalitate între administrarea vaccinului pandemic şi simptomatologia acuzată de pacientă, dar cazul rămâne în continuare în evaluare, potrivit documentului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici