Video Atac cibernetic la Curtea Constituţională. Valer Dorneanu: Site-ul CCR a fost spart. Va trebui să-l reconstruim. O să ne adresăm penal

Preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, a declarat, joi, că, vinerea treacută, site-ul CCR a fost "virusat, spart" iar că în urma consultării cu SRI şi STS, acesta va fi reconstruit. Preşedintele Curţii a mai transmis că se va adresa penal şi tehnic autorităţilor competente.

2861 afișări

"Vineri site-ul CCR a fost virusat, spart. Noi de vineri am închis pagina noastră de internet. Regretăm acest episod. Se întâmplă şi la case mai mari, s-a întâmplat deseori. Vreau să fac precizarea că efectele nu puteau fi decât cel mult de virusare, de comunicare a unor ştiri false, pentru că în rest baza noastră de date, nu erau decât baze de date pe care le cunosc întreaga societate. Am decis oprirea site-ului. Va trebui, din păcate, să reconstruim site-ul şi nu este un lucru foarte simplu. Împreună şi cu consultarea serviciilor specializate SRI, STS, care ne-au asigurat până acum mentenanţa acestuia, vom găsi modalitatea de a reconstrui pagina în cel mai scurt timp şi să o realimentăm cu toate datele necesare", a declarat, joi, preşedintele Curţii Constituţionale a României, Valer Dorneanu.

El a precizat că a solicitat Monitorului Oficial să publice "cu prioritate" toate deciziile CCR nepublicate iar comunicarea cu societatea civilă se va face prin "site-urile de comunicare în masă".

"Până atunci deciziile noastre sunt comunicate în Monitorul Oficial, noi am vorbit cu cei de la Monitorul Oficial să publice cu prioritate toate deciziile pe care încă nu le-au publicat, iar comunicarea cu societatea civilă va fi realizată direct prin site-urile de comunicare în masă care au relaţii cu noi şi noi le vom furniza toate datele necesare. Regretăm acest episod, nu a fost vina noastră", a afirmat acesta.

Totodată, întrebat dacă cei care au spart site-ul au introdus şi alte date pe pagina CCR, Valer Dorneanu a spus: ”N-au apucat să publice decât nişte poze, nişte mesaje de neînţeles fără nicio importanţă”.

”O să ne adresăm şi din punct de vedere penal şi din punct de vedere tehnic autorităţilor compentente să facă cercetările necesare iar noi vom face demersurile pentru reconstruirea site-ului”, a precizat preşedintele CCR.

Acesta a spus că instituţia nu a fost şantajată cu cereri de recompensă în urma spargerii paginii de internet.

În ceea ce priveşte o posibilă legătură între atacurile cibernetice din ultima perioadă la alte insttituţii, precum unele spitale, Valer Dorneanu a afirmat că nu poate specula pe acest subiect.

"Nu îmi permit să fac speculaţii sau supoziţii. Este treaba autorităţilor competente în acest domeniu. Şi vă asigur că sistemul naţional este destul de calificat să depisteze vulnerabilităţi şi să ia măsurile necesare pentru prevenirea atacurilor", a spus Valer Dorneanu.

Taguri:
ccr,
site,
virus

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici