Video Badnjak, ceremonialul din ajunul Crăciunului pe rit vechi. Cum au sărbătorit sârbii din Timişoara

Zeci de sârbi din Timişoara au participat, duminică seara, la “Badnjak”, un ceremonial care constă în aprinderea unui trunchi de stejar în Ajunul Crăciunului pe rit vechi, simbol al unui început de an cu noroc şi sănătate, transmite corespondentul MEDIAFAX.

446 afișări

Câteva zeci de persoane de toate vârstele s-au adunat, duminică seara, în curtea Bisericii Ortodoxe Sârbe din Piaţa Unirii din Timişoara, pentru a participa la “Badnjak”, în Ajunul Crăciunului pe rit vechi. A fost aprins un trunchi de stejar, simbol al unui început de an cu noroc şi sănătate.

“Stejarul semnifică lumină, putere la toată lumea, se împarte, se împrăştie în jurul nostru, e bucurie. Focul este căldură şi paiele semnifică ieslea care i-a adus căldură lui Iisus Hristos şi nouă, oamenilor. Se zice că cu cât este flacăra mai puternică, cu atât va fi un an mai bogat şi lipsit de răutăţi”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Ramona Novicici, prezentă la ritualul aprinderii trunchiului de stejar.

După “Badnjak”, credincioşii sârbi au participat la slujba de vecernie, iar la plecare au primit legături din crenguţe de stejar, care semnifică puterea cu care este întâmpinat Anul Nou, şi paie – simbol al locului în care s-a născut Iisus Hristos.

Sârbii care locuiesc în judeţul Timiş încă păstrează obiceiuri şi tradiţii vechi, de Crăciun.

“Se pun paie în jurul casei, se mănâncă de post în seara de Ajun, ciorbă de fasole, se mănâncă o pâine cu porumb şi cu grâu, care se împarte şi aduce bunăstare, mai o pâine cu bănuţ, care aduce bucurie şi sănătate în casă. Vin colindătorii şi învăţăm copiii că în seara de Ajun s-a născut Iisus Hristos”, a precizat Ramona Novicici.

Crăciunul pe rit vechi este sărbătorit de aproximativ 4.000 de sârbi care locuiesc în Timişoara.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici