Bărbulescu: Legea salarizării nu are avizul CSM

Vicepreşedintele instanţei supreme şi membru al Consiliul Superior al Magistraturii, Lidia Bărbulescu, a afirmat, luni seara, la Realitatea TV, că Legea unică de salarizare nu are avizul Consiliului, potrivit legii, iar ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu a atras atenţia că CSM nu se poate întruni.

27 afișări
Imaginea articolului Bărbulescu: Legea salarizării nu are avizul CSM

Bărbulescu: Legea salarizării nu are avizul CSM (Imagine: Mediafax Foto)

Avizul pe care CSM îl emite pentru adoptarea legilor este unul consultativ, nu conform.

Luni seara, ministrul Justiţiei a susţinut că mai mulţi membri ai CSM sunt plecaţi, astfel că nu poate avea loc o şedinţă săptămâna aceasta, întrucât nu ar avea cvorumul necesar pentru a da avizul pe legea unică de salarizare.

"În prezent, reprezentanţi ai Consiliului Superior al Magistraturii efectuează o vizită în Suedia. Vizita se efectuează la Agenţia de Administrare a Justiţiei (instituţie similară Consiliului Superior al Magistraturii din România), precum şi la alte instituţii din sistemul judiciar suedez (Curtea Supremă, Parchetul General, Ministerul Justiţiei, Avocatul Poporului, o judecătorie şi o curte de apel, o instanţă de dreptul muncii şi una comercială, o facultate de drept)", a comunicat, luni, CSM.

Vizita are ca scop schimbul de experienţă între partea română şi cea suedeză în probleme precum organizarea judiciară, cariera judecătorului şi eficienţa justiţiei.

În contextul deţinerii de către Suedia a preşedinţiei Uniunii Europene, reprezentanţii consiliului vor discuta referitor la Programul Stockholm în sectorul Justiţie şi Afaceri Europene al Uniunii Europene precum şi chestiunea Mecanismului de Cooperare şi Verificare a Comisiei Europene.

"Vizita face parte din programul Phare 2006 pentru întărirea capacităţii instituţionale a Consiliului Superior al Magistraturii, costurile de deplasare fiind suportate integral din bugetul programului (fonduri europene).
La vizita participă: domnul judecător Virgil Viorel Andreies - preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, doamna judecător Ana Cristina Labuş - membru cu activitate permanentă al Consiliului Superior al Magistraturii, domnul judecător Costel Drăguţ - membru al Consiliului Superior al Magistraturii, domnul procuror Dan Chiujdea - membru cu activitate permanentă al Consiliului Superior al Magistraturii, doamna procuror Graţiana Petronela Isac - membru cu activitate permanentă al Consiliului Superior al Magistraturii, doamna judecător Corina Corbu - secretar general al Consiliului Superior al Magistraturii şi domnul judecător Andrei Iacuba", a comunicat, pentru MEDIAFAX, Biroul de presă al CSM.

Pe de altă parte, luni seara, Cătălin Predoiu a afirmat că din luna aprilie au început discuţiile pe legea unică de salarizare.

CSM a fost invitat la negocierile pentru legea unică de salarizare de la Ministerul Muncii, însă reprezentanţii Consiliului au refuzat să participe, după ce secretarul general al instituţiei a mers la o rundă de discuţii, care a susţinut, într-o şedinţă a forului magistraţilor, că la masa dezbaterilor sunt sindicalişti.

Neparticiparea membrilor CSM la masa negocierilor a generat reacţii în justiţie, iar, în lipsa şefului CSM, Virgil Andreieş - plecat într-o delegaţie la Londra, pentru o săptămână, alături de mai mulţi membri ai Consiliului - judecătorul Dan Lupaşcu, care preluase conducerea forului, a mers la discuţiile de la Ministerul Muncii pe legea unică de salarizare.

Ulterior, membri ai CSM au mai fost invitaţi la discuţii, inclusiv la Guvern, forma finală a legii provocând nemulţumiri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici